UUSIMMAT

CMX tarjoili ainoalla kesäkeikallaan helmiä sioille

25.07.2016 12:09 | Tatu Junni

CMX on yksi legendaarisimmista yhä toimivista suomalaisista rockyhtyeistä, mutta Hiekkaharjun urheilupuistossa perjantaina 22. heinäkuuta sitä oli aika vaikea uskoa.

Stetsoniin ja farkkutakkiin sonnustautunut A. W. Yrjänä sai esiintyä Tikkurila Festivaaleilla Janne Halmkronan, Timo Rasion ja Olli-Matti Wahlströmin kanssa vain kohtalaisen kokoiselle kuulijakunnalle tunnin ja vartin ajan. Yleisön harvapäivyys kuitenkaan tuskin tuli yllätyksenä edes bändille itselleen, sillä niin eri maata CMX oli kolmatta kertaa järjestetyn tapahtuman muiden esiintyjien kanssa.

Ellinoora, Antti Tuisku, Sanni, Michael Monroe, Atomirotta, JVG, Elastinen – ja CMX.

Kuka ei kuulu joukkoon?

IMG_7629

IMG_7665

55 euron pääsylippu pelkän CMX:n näkemisestä oli monelle yhtyeen ystävälle varmasti ja ymmärrettävästi liikaa. Harmi sinänsä, sillä CMX esitti Tikkurilassa laajan ja sangen pätevän kattauksen yli 30 vuoden mittaiselta uraltaan. Bändi oli myös kiitettävällä tavalla läsnä, vaikkei perjantai-ilta sen pitkän uran tähtihetkiin varmasti lukeutunutkaan.

Yrjänä seisoi lavalla vakaana kuin tammi, Halmkrona laukkaili laidasta laitaan – ja Rasio intoutui jopa välispiikkiin. Wahlströmin edesottamuksista ei ole täyttä varmuutta, sillä liipasinherkkä savukoneen käyttäjä teki parhaansa piilottaakseen bändin yleisöltä koko illan ajan. Pahiten tästä kärsi taustalla peltejä paukuttanut rumpalilupaus.

Toki CMX:n herrat ovat rumia keski-ikäisiä ukkoja Antti Tuiskun rinnalla, mutta olihan tällainen sensuuri nyt aika kohtuutonta.

CMX

IMG_7635

CMX:n setti olisi tapahtuman luonteen huomioiden voinut perustellusti täyttyä 1990-luvun festarihiteistä, mutta yhtye soitti runsaasti myös tuoreempia kappaleita (mm. Laavaa, En tahdo nähdä enää yhtään alastonta ja Linnunrata). Eikä vanhempaakaan materiaalia unohdettu – keikka käynnistyi vuoden 1990 Tanssitauti-ep:n Tanssin Jumalalla.

Oli kieltämättä sykähdyttävä näky, kun eturivin tuntumassa hytkyi vaahtosammuttimen kokoinen pikkutappi JVG-paidassaan samalla kun Yrjänä sylki tulikiveä lavalta:

”Miksi lapset tappavat itsensä / syöksyvät pommien alle / kun ne tulevat ylhäältä/  kyliin on ylhäältä annettu hyvä / Jumalan käsi on känsäinen koura / sen piiska ja keppi on kovettaneet / Isän käsi lyö lastaan / vaikka hän roikkuisi ristillä”.

Jee, koko perhe krebaa!

IMG_7861

IMG_7694

CMX:ltä ilmestyy kolmas Cloaca Maxima -kokoelma syksyllä.

Vielä ei ole tiedossa, lähteekö yhtye sen myötä uudelle kiertueelle vai jääkö Tikkurilan keikka vuoden ainoaksi.

CMX:n settilista Tikkurila Festivaalilla 22.7.2016

 1. Tanssin Jumala
 2. Uusi ihmiskunta
 3. En tahdo nähdä enää yhtään alastonta
 4. Saatana
 5. Epäonnisten liikemiesten helvetti
 6. Kirosäkeet
 7. Kain
 8. Elokuun kruunu
 9. Rakkaudessa ja sodassa
 10. Vallat ja väet
 11. Vanha talvitie
 12. Laavaa
 13. Palvelemaan konetta
 14. Linnunrata
 15. Ainomieli

– – – – –

 1. Kiusaajien kiusaaja
 2. Kultanaamio

IMG_7910

”Täyttähän tuolla on”, tuumit? Älä anna kuvan valehdella – taustalla näkyy anniskelualue.