Uusimmat

Fox vainoaa Firefly-faneja, jotka virkkaavat pipoja myyntiin ilman lupaa

10.04.2013 19:57 Muropaketin toimitus

Jayne-pipoja ei enää saa virkata myyntiin.

Fox, tuo Firefly-fanien suosikkikanava, kerää sympatiaa vainoamalla pipojen virkkaajia.

Firefly-sarjan hyllyttäminen kesken ensimmäisen tuotantokauden lie eräs Foxin suurimpia kömmähdyksiä scifi-fanien silmissä. TV-sarjan ikoniseen rekvisiittaan kuuluu Jayne-nimisen hahmon mainio oranssiraitainen ja korvaläpillä varustettu pipo, jollaisia fanit ovat virkanneet itselleen, sekä myös myyntiin.

Foxin lakimiehet ovat nyt laittaneet lapun luukulle Etsy-kaupoille, joissa on myyty lisensoimattomia pipoja. Tempaus liittyy siihen, että Ripple Junction -niminen yhtiö sai oikeudet valmistaa massatuotantona Jayne-pipoja, joista tuli välittömästi myyntihitti mm. ThinkGeek-verkkokaupassa, joka on julkaissut tilanteesta oman tiedotteensa.

Lain silmissä tilanne on selkeä – Fox on lainopillisesti velvoitettu puuttumaan lisensoimattomaan oheistuotemyyntiin ja lisenssi kuuluu Ripple Junctionille, ei faneille. Fanit saavat edelleen tehdä pipoja itselleen, mutteivat myyntiin. Oma kysymyksensä on, millainen mallisuoja näin yksinkertaisella pipolla on, ja miten tarkkanäköinen fanipalvelus tämä oikeastaan oli.

Teksti: Janos Honkonen
Lähde: Whedonesque / Blastr