Uusimmat

Frank Miller palasi Batmanin pariin: onko DKIII Master Racesta mihinkään?

26.11.2015 09:08 Tatu Junni

Frank Millerilta on julkaistu ensimmäinen uusi sarjakuva neljään vuoteen. Onko se hyvä vai huono asia?

Kun puhutaan Batmanista, ei Frank Millerin merkitystä voi liiaksi korostaa. 1980-luvulla julkaistut Batman: Yön ritari (Batman: The Dark Knight Returns) ja Batman: Ensimmäinen vuosi (Batman: Year One) eivät ole vain Batman-klassikoita tai sarjakuvaklassikoita. Ne ovat klassikkotarinoita, jotka ovat vaikuttaneet tapaan, jolla koko supersankarigenre nykyisin hahmotetaan. Yhdessä Alan Mooren Watchmenin kaltaisten sarjakuvien kanssa Yön ritari päivitti viittasankarit uudelle asteelle ja venytti genren rajoja suuntiin, joita monet eivät olleet tulleet ajatelleeksikaan.

Kun Frank Miller 2000-luvun alussa ilmoitti palaavansa Batmanin pariin lähes 15 vuoden tauon jälkeen, oli moni innoissaan. Ikävä kyllä into laimeni nopeasti, sillä vuosina 2001–2002 julkaistu Yön ritari iskee jälleen (The Dark Knight Strikes Again) tuntui enemmän omassa erinomaisuudessaan vellovan kehäraakin onanoinnilta kuin oikealta sarjakuvatarinalta. Näin jälkikäteen voi kuitenkin myöntää, että ”DK2” sisälsi joitain mielenkiintoisia ideoita, ja Miller ainakin koetti viedä kuvallista ilmaisuaan eteenpäin. Silti kolmiosainen minisarja jäi virstojen päähän edeltäjänsä tasosta.

Yön ritarin uuden iskun jälkeen yleinen konsensus tuntui olevan, että Frank Millerin kulta-ajat ovat ohitse, ainakin Batmanin parissa. Kuin osoitukseksi tästä Miller lyöttäytyi yhteen Ryhmä-X:stä tutun tähtipiirtäjä Jim Leen kanssa ja teki vuosina 2005–2008 jatkuvista myöhästelyistä kärsineen All Star Batman & Robin, the Boy Wonder -sarjakuvan. Sen saama vastaanotto vaihteli lukijasta riippuen tyrmistyksestä tuskastumiseen – harva on ainakaan julkisesti kehdannut myöntää pitäneensä Millerin uudesta Lepis-tulkinnasta. All Star Batmania onkin pidetty Batman-sarjakuvien Batman & Robinina, jota ei kannata edes yrittää ottaa vakavissaan.

Ja harvaltapa tuo onnistuisikaan, kun materiaali on tätä tasoa:

Batman

Kolme vuotta All Star Batman & Robin, the Boy Wonderin loputtua (seinään) 2000-luvulla sarjakuvia harvakseltaan tehnyt Frank Miller sai vihdoin valmiiksi hämmentävän Holy Terrorinsa. Syyskuun 11. päivän WTC-iskujen inspiroimasta ideasta kaavailtiin ensin Batman-tarinaa, jossa yön ritari olisi taistellut Al-Qaidaa vastaan. Loppujen lopuksi Holy Terror, Batmanista muokkautui kuitenkin itsenäinen tarinansa, jonka sankarina häärää geneerinen – ja kovasti Batmania muistuttava – The Fixer.

Täystyrmäyksen saanutta Holy Terroria syytettiin vihamielisestä suhtautumisesta islamia kohtaan. Sen lisäksi sarjakuva todettiin lähes joka puolella viimeiseksi osoitukseksi Frank Millerin romahduksesta. ”Frank Miller on tehnyt monia kaikkien aikojen ainutlaatuisimmista sarjakuvista. Ehkäpä on siis osuvaa, että nyt hän on tehnyt yhden vastenmielisimmistä, loukkaavimmista ja kostonhimoisimmista sarjakuvista kautta aikojen”, kirjoitti Wired-lehden Spencer Ackerman.

Toisin kuin useimpia Millerin sarjakuvia, Holy Terroria ei ole suomennettu, eikä varmaan koskaan tulla suomentamaankaan. Menetys ei ole suuri.

Batman

Holy Terrorin julkaisusta on nyt kulunut neljä vuotta ja Hollywoodissa Sin Cityjen, 300:n ja The Spiritin merkeissä hommia paiskonut Frank Miller on vihdoinkin palannut sarjakuvien pariin. DC Comics vahvisti kesällä julkaisevansa toisen jatko-osan Batman: Yön ritarille. Sen ensimmäinen numero julkaistiin Yhdysvalloissa eilen. Suomessa lehden voi hankkia käsiinsä alan liikkeiden tai vaikkapa Comixology-digikaupan kautta.

Uusi Batman-sarjakuva on viralliselta nimeltään DKIII Master Race.

Master Race

Herrenvolk

Herrarotu

Jep, islamivihasta tuttu Frank Miller on lainannut comeback-tarinalleen nimen natseilta.

Ensimmäisen numeron perusteella on paha sanoa, miten pimeä veto tämä on ja miten Miller on saanut nimen perusteltua DC Comicsin pampuille. Toisaalta Miller on selvästi saanut vapaat kädet kustantamolta monen muunkin asian suhteen. Tai siltä ainakin vaikuttaa, kun katsoo Master Racen oheislehden kansikuvaa. Sitä ei helposti uskoisi 1980-luvun parhaiden piirtäjien joukkoon nostetun miehen tekemäksi.

Batman

DKIII Master Race oli jo ennalta helppo tuomita taannoisten Before Watchmen -tarinoiden kaltaiseksi rahastukseksi. Asiaa ei auta se, ettei sarjakuva ole edeltäjiensä tavoin puhtaasti Millerin käsialaa. Aikaisemmat tarinat tehtiin tussaaja Klaus Jansonin ja värittäjä Lynn Varleyn avustuksella. Nyt Milleriä on ollut käsikirjoituksen kanssa avustamassa kiitelty Batman-käsikirjoittaja Brian Azzarello. Kuvituksesta puolestaan vastaa Andy Kubert Jansonin ja värittäjä Brad Andersonin kanssa. Lopputuloksena on komealta näyttävä sarjakuva, joka tosin kulkee aika orjallisesti Millerin jalanjäljissä.

Paljastamatta ensimmäisen numeron yksityiskohtia voin todeta, ettei DKIII Master Race ole samanlainen katastrofi kuin All Star Batman & Robin tai Holy Terror. En voi olla miettimättä, miten paljon Azzarello on vastuussa tästä. Tarinasta kyllä tunnistaa Millerin tyylin, mutta silti epäilen hänen käsikirjoitusvastuunsa koostuneen lähinnä ranskalaisten viivojen listaamisesta.

”Herrarotu” lähtee liikkeelle hitaanpuoleisesti, eikä tarinan punaista lankaa vielä tässä vaiheessa näe. Sen verran mielenkiintoiselta minisarja kuitenkin vaikuttaa, että toinenkin numero pitää lukea ennen varsinaisen tuomion langettamista. Toiveikas en uskalla olla, mutta pakkohan tässä on saada tietää, mitä Bruce Waynelle on tapahtunut tai miksi Teräsmies istuu jäätyneenä Yksinäisyyden linnakkeessaan. Valitettavasti seuraavaa numeroa joudutaan odottamaan aina tammikuulle asti.

En vielä toivota Frank Milleriä tervetulleeksi takaisin, mutta annetaan kaverin istua kuistilla – ainakin toistaiseksi.

Batman

Lue myös:

Viskiä, vaaroja ja vamppeja! Katsaus Frank Millerin uraan ja Sin City -sarjakuvaan

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat