Uusimmat

Haastattelussa David Tennant – Netflixin uuden Jessica Jones -sarjan raiskaava sosiopaatti

19.11.2015 13:33 Aki Lehti

Parhaiten roolistaan Doctor Who -scifi-sarjan 10. Tohtorina tunnettu David Tennant nähdään nyt pahisroolissa Marvelin ja Netflixin Jessica Jones -sarjassa. Kilgrave-psykopaatin esittäminen oli hänelle hauskaa ja haastavaa vaihtelua. Tennant on ollut sarjakuvafani niin pitkään kuin muistaa.

David Tennant vaikuttaa olevan säntillinen, työstään näyttelijänä nauttiva skottiherra. Pirteän kuuloinen mies soittaa täsmälleen sovittuun aikaan kello 9.00 aamulla, joka ei ole ihan se perinteisin ajankohta antaa haastatteluja.

– Mikäs tässä, tämähän on mukavaa puuhaa, Tennant toteaa nauraen.

Marvelin ja Netflixin Daredevil-sarja sai suopean vastaanoton niin faneilta kuin kriitikoiltakin. Nyt vuorossa on Jessica Jones, joka jatkaa samalla maanläheisemmällä ja aikuisempaan makuun suunnatulla tyylillä kuin Marvelin elokuvat. Jessica Jones ei ole hahmona suurelle yleisölle tuttu, vaikka onkin sarjakuvasuperstara Brian Michael Bendisin luomus. Tennant on suuri sarjakuvafani, mutta tunnustaa ettei ollut tutustunut Jessica Jonesiin ennen kuin sai roolin tv-adaptaation Kilgrave-pahiksena.

– Luulin olevani kova Marvel-fani, kasvoin heidän sankariensa parissa ja ostin kaikki lehdet mitä Englannissa julkaistiin. Hulk, Ihmeneloset, Hämähäkkimies ja Kostajat olivat suosikkejani. Sarjassa esiintyvä Luke Cage oli tuttu muista yhteyksistä, mutta olin todella kummissani, että Jessica Jones oli mennyt minulta kokonaan ohi. Sarjahan perustuu Bendisin Alias-nimikkeen alla julkaistuihin Jessica Jones -tarinoihin, jotka esittelevät todella omaperäisen lähestymistavan koko supersankari-genreen.

David Tennant001

Tennant uskoo Jessica Jonesin nousevan monen muun supersankariseikkailun yläpuolelle samasta syystä kuin Daredevil. Sen maailma on katsojalle tutun ja aidon oloinen ja New York näyttää New Yorkilta. Sarja ja sarjakuva pohtivat monia muita realistisemmin, millainen vaikutus supervoimilla olisi ihmiseen.

– Fantasiaelementit toimivat parhaiten silloin kun ympäröivä todellisuus on mahdollisimman samankaltainen kuin meidän maailmamme. Kun tapaamme Krysten Ritterin esittämän Jessica Jonesin, on hän jo jättänyt supersankariseikkailut ja trikoissa kirmaamisen taakseen ja yrittää elää mahdollisimman normaalia elämää yksityisetsivänä. Minun hahmoni on yksi syy miksi tavallinen elo ei onnistu.

Tennantin esittämä Kilgrave on yksi niistä harvoista Marvel-konnista, jotka ovat aidosti karmivia. Ensiesiintymisensä jo vuonna 1964 Daredevil-lehdessä tehnyt, myös The Purple Manina tunnettu sosiopaatti pystyy hallitsemaan ihmisiä ja saa heidät tekemään mitä haluaa. Kilgrave on yksi syy, minkä takia Alias-lehdet olivat lapsilta kiellettyjä. Hänen ei tarvitse kuin käskeä ja ihmiset tottelevat. Kilgrave ei yritä hallita maailmaa, vaan muun muassa käyttää naisia seksuaalisesti hyväkseen. Tennant yritti tehdä hahmosta yhtä ällöttävän häiriintyneen kuin sarjakuvassa.

– Hänen ihonsa ei ole violetti kuten sarjakuvassa, se ei välttämättä toimisi tv-sarjassa. Muuten hahmo on mahdollisimman lähellä sarjakuvaversiota. Kilgrave ei käyttäydy kuin perinteinen superkonna. Hän on vain niin itsekäs kuin mahdollista, eikä edes ymmärrä miksi muut eivät hyväksy hänen käytöstään. Hän on niin tottunut saamaan kaiken mitä haluaa vain sanomalla asian ääneen, ettei näe siinä mitään väärää.

David Tennant002

Bendisin Alias-sarjakuvaa julkaistiin 28 numeron verran ja niissä Kilgraven hahmo esitellään vasta viimeisissä lehdissä. Se, että Jessica Jonesille on tapahtunut menneisyydessä jotain kamalaa on selvillä melkein koko kertomuksen ajan, mutta Kilgrave paljastuu syylliseksi vasta lopussa. Tv-sarjassa tarinaa on muutettu sen verran, että Kilgraven hahmo on mukana alusta asti väijymässä taustalla. Epävarma, vihainen, ajoittain töykeä ja viinasta ja yhden illan seksisuhteista lohtua hakeva Jessica Jones saattaisi olla liian rasittava hahmo, jos hänen käytökselleen ei kerrottaisi mitään syytä.

– Sarja tarvitsee antagonistin toimiakseen. Täytyy myös muistaa, että ensimmäinen kausi keskittyy nimenomaan Jessican ja Kilgraven väliseen suhteeseen. Tarkoitus ei ollut yrittää änkeä kaikkia Bendisin sarjakuvan tapahtumia mukaan.

Bendis oli mukana myös sarjan teossa. Alkutekstien mukaan hänen roolinsa oli consulting producer, eli jonkin sortin neuvonantaja / tuottaja. Tennant harmittelee, ettei sarjakuvakäsikirjoittaja ehtinyt muilta kiireiltään vierailla kuvauspaikalla kertaakaan.

– Olisin mieluusti tavannut hänet, olen fanipoika!

– Eli meille näyttelijöille hän ei antanut neuvoja, mutta teki läheistä yhteistyötä käsikirjoittajien kanssa. Bendis on todella kiireinen oman Powers-sarjansa ja kaikkien sarjakuviensa kanssa.

Ensisilmäyksellä Tennantin hahmo voi vaikuttaa yksiulotteiselta kahelilta, jonka määrittävät vain hänen erikoiskykynsä. Näyttelijä kertoo, ettei lähtenyt rakentamaan Kilgravea vain sitä kautta mihin hahmo pystyy, vaan pohti miten supervoimat vaikuttaisivat ne omaavaan ihmiseen.

– Pysyisikö kukaan järjissään tai välittäisikö enää muista ihmisistä, jos olisi vuosien ajan saanut kenet tahansa tekemään mitä haluaa? Miten itse käyttäytyisin vastaavassa tilanteessa? Muuttaisivatko supervoimat minut itsekkääksi ihmiseksi vailla empatiaa?

David Tennant003

Useimmat kunnon kahelia pahista esittäneet näyttelijät kertovat sen olevan todella hauskaa hommaa. Tennant on samaa mieltä, mutta syynä ei ole pelkästään se, että konnan näytteleminen olisi helppoa. Hänelle Kilgraven rooli oli tietyllä tavalla puhdistava ja vapauttava kokemus.

– Sain päästää kaikki mielen synkimmissä sopukoissa asustavat demonit ulos ja tehdä kaikkea kiellettyä ilman seuraamuksia. Ilman moraalista kompassia toimivan hahmon näytteleminen oli kiehtovaa. Mitenköhän metodinäyttelijät mahtavat selvitä pahisrooleista ilman putkareissuja, Tennant mietttii nauraen.

Tennantin mukaan näyttelijäntyö on melko samanlaista riippumatta siitä, onko kyseessä yhdysvaltalainen tai englantilainen produktio. Jenkkisarjoissa voi olla huomattavasti enemmän rahaa käytettävissä ja tuotantokaudet koostuvat useammasta jaksosta. Uusien levitystapojen myötä lyhyemmistä kausista on kuitenkin tulossa normi ympäri maailman.

– Useiden amerikkalaisten sarjojen kaudet sisältävät edelleen reippaasti yli 20 jaksoa. Joissakin brittisarjoissa kolme tai neljä jaksoa muodostavat yhden kauden. Netflixin ja muiden striimauspalveluiden myötä ihmiset katsovat ohjelmia uudella tavalla, ahmien ne putkeen. Reilu 10 jaksoa onkin mielestäni sopiva mitta tuotantokaudelle.

Tennantilta ei voi olla kysymättä hänen tunnetuimmasta roolistaan, eli Doctor Who:n Tohtorista, varsinkin kun aikamatkaava Ajan herra seikkailee tuoreimmassa Dome.fi-sarjakuvassa. Tennant esitti Tohtorin 10. inkarnaatiota vuosien 2005-2010 välillä. Rooli oli hänen unelmiensa täyttymys, sillä hän on fanittanut sarjaa lapsesta asti. Tennant seuraa sarjaa edelleen ja kertoo välillä olevansa vähän kateellinen nykyään Tohtoria näyttelevälle Peter Capaldille.

– Olen oikeastaan kateellinen kaikille muille Tohtorin näyttelijöille. Jos näen vaikka 1960-luvulta peräisin olevan jakson, niin manaan mielessäni: ”perhana, minä olisin halunnut näytellä tuossa jaksossa!”, hän nauraa.

Lue myös:

Kuka Jessica Jones oikein on?

Daredevil-tähti Charlie Coxista tuli supersankarifani Netflix-sarjan myötä

David Tennant004

Kuvat: Netflix

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat