UUSIMMAT

Helsingin Sideways-festivaaleilla mukana Olento-keinoäly

06.06.2016 20:01 | Muropaketin toimitus

Tieteen ja taiteen yhdistävä installaatio saapuu Sidewaysiin oppimaan tunteita.

Helsingin Teurastamolla 17.-18.6.2016 järjestettävän Sideways-festivaalin alueohjelma vahvistuu entisestään, kun taiteilijoiden ja tutkijoiden kollektiivi tuo tapahtuma-alueelle tekoälyä hyödyntävän Olento-teoksen. Kyseessä on projekti, jollaista ei aiemmin ole festivaaliympäristössä nähty.

Olento on musiikkiesityksiä seuraavien festivaalikävijöiden ilmeiden ja musiikin piirteiden perusteella reaaliaikaisesti muovautuva digitaalinen veistos. Olento kerää ja käsittelee tunnetietoa konenäköön perustuvien, kasvonilmeistä tunteita tunnistavien algoritmien avulla, ja sen pinnanmuoto, suunta, väri sekä liike muovautuvat dynaamisesti keikkayleisön tunnetiedon mukaan. Installaation katsoja pääsee näkemään, miten Olento ymmärtää yleisön kollektiivista tunnetilaa ja miten erityyliset konsertit tähän vaikuttavat.

– Olemme Sidewaysissa tosi ylpeitä saadessamme esitellä jotain näin poikkeuksellista osana festivaalikokemusta. Olento-projekti on ainutlaatuinen ja sen tuominen festivaaliympäristöön jotain ihan uutta. Tieteellisen tutkimuksen ja innovaatioiden esittely ja niiden näkyville tuominen taiteen kautta on tärkeää ja kiinnostavaa, ja moniulotteinen Sideways on juuri oikea foorumi tämänkaltaisille teoksille,  ohjelmavastaava Artemi Remes intoilee.

Teoksen Sidewaysiin rakentavat Olento-keinoälyn takana työskentelevä, kuvataiteilijoista koostuva Olento-kollektiivi ja marraskuussa Helsinki Challenge -ideakilpailun voittanut NEMO-tutkimusryhmä, joiden yhteisenä tavoitteena on kehittää uusia tapoja lisätä ymmärrystä tunnekokemusten monimuotoisuudesta ja digitalisoida tunteisiin liittyvää tietoa taiteellisen lähestymistavan kautta. Olento-teosta ovat tukeneet Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK ja Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Sideways haastoi Dome.fi:n mielestä Flow’n Helsingin parhaana festivaalina. Olemme paikalla myös tänä vuonna.

Sidewaysissa esiintyvät tänä vuonna muun muassa PJ Harvey, Explosion In The Sky, Susanne Sundfør, Ty Segall & The Muggers, Sevdaliza, Julien Baker, Peaches, Kelela, Mykki Blanco, brittiläinen yllätysesiintyjä ja monet muut.

Kuvia viime vuodelta:
sideways1-8

sideways-12

sideways-15

Kuvat: Mikaela Mäkinen