UUSIMMAT

Kuuluisa astrofyysikko oli väärässä Thorin vasarasta

20.02.2013 20:35 | Muropaketin toimitus

Sarjakuvien fysiikka on harvoin niin suoraviivaista, kuin aluksi näyttää.

Neil deGrasse Tyson on kuuluisa astrofyysikko, joka on tunnettu tieteen popularisoijana. Osuu hänelläkin välillä kirves – tai tässä tapauksessa vasara – kiveen.

Aiemmin tässä kuussa Neil deGrasse Tyson kertoi Twitterissä, että mikäli Thorin vasara on todellakin tehty legendojen mukaan neutronitähden aineesta, se painaa yhtä paljon kuin 300 miljardin elefantin lauma. Miehen matematiikkaa ei ole syytä epäillä, mutta hänen taustatietojaan kyllä, kuten Yhdysvaltojen armeijan materiaalitutkimusyksikössä työskentelevä tiedemies Suveen Mathaudhu selvittää.

Suveen kertoo North Carolina State Universityn blogissa Tysonin tehneen kriittisen virheen olettaessaan, että Thorin vasara on tehty kuolevan tähden ytimestä, sillä tosiasiassa se on taottu kuolevan tähden ytimessä. ”On hyvin dokumentoitua, että vasara on tehty kuvitteellisesta ’Uru’-metallista, jota löytyy Thorin kotimaailmasta Asgardista”, Mathaudhu kertoo. Lisäksi hänen mukaansa vuonna 1991 julkaistussa Marveli keräilykorttisarjassa kerrotaan selvästi, että vasara painaa 43,3 paunaa, eli vaivaiset 20 kiloa.

Hämmentävää kyllä, virallisen kaanonin mitta- ja painotietojen mukaan vasara on kevyempää kuin alumiini, mutta Mathaudhulla on teoria myös tämän seikan selittämiseen. ”Ehkäpä Uru on korkeapainefysiikan ’Graalin malja’, eli jonkin tyyppistä metallimuotoista vetyä”, hän arvelee. ”Jotkin ennustukset vetymetallin tiheydestä sopivat vasaran mittoihin, metallivedyn luominen vaatii äärimmäisiä olosuhteita, ja se voi olla uskomaton energianlähde. Sitä oletetaan löytyvän Jupiterin kaltaisten planeettojen sekä auringon ytimestä, jotka ovat tietysti tähtiä.”

Teksti: Janos Honkonen
Lähde: io9 / North Carolina State University

Muropaketin uusimmat