Uusimmat

Lehtikatsaus: Katkera loppu! X-Men 12/2013 on Ryhmä-X:n viimeinen lehti Suomessa

14.12.2013 15:37 Muropaketin toimitus

X-Men

”Katkera loppu!”, julistaa lehden kansi, ja siinähän se nyt oli sitten. Joulukuun X-Men päättää paitsi mutanttivuoden 2013 ja Kostajien ja Ryhmä-X:n välisen kärhämän, myös koko sarjakuvalehden elinkaaren Suomessa.

Ryhmä-X:n seikkailujen päättymisen syitä ja seurauksia puimme Dome.fi aikaisemmin tällä viikolla julkaistussa kirjoituksessa. Tällä kertaa keskitytään ensisijaisesti siihen, miten keväästä asti jatkunut Kostajat vastaan Ryhmä-X -tarina saatetaan päätökseensä.

Edellisen numeron lopussa Marvelin universumia ravisteltiin kovalla kädellä, kun Scott ”Kyklooppi” Summers tappoi opettajansa Charles Xavierin ja muuttui heti perään Pimeäksi Feenixeksi. Joulukuun lehti jatkuu – pienen takauman jälkeen – tästä helvetillisestä tilanteesta.

X-Men 12/2013:ssa mutantit ja muut supersankarit koettavat – taas kerran – pistää Kyklooppia matalaksi fyysisillä voimillaan. Taaskaan hommasta ei tule mitään; jumalolento ottaa iskut vastaan ja jakelee niitä takaisin julistaen samalla miten maailma on pian palava!

X-Men

”Uusi maailma saa nousta vanhan tuhkista. Uusi uljas paratiisi, tulessa taottu. Mutta teidänlaisianne varten se ei ole”.

Kuten Kykloopin sangen runollisesta sanailusta voi päätellä, kosmisten voimien turmelema mies rakastaa omaa ääntänsä. Kyklooppi keskittyykin niin paljon pulinan pitämiseen, ettei saa sankareita hengiltä ennen kuin on liian myöhäistä. Nuori Hope-mutantti ja Purppuranoita nimittäin yhdistävät voimansa ja vapauttavat lopulta Kykloopin voimistaan.

Loppuhuipennukseksi saadaan vielä nähdä, miten Feenix valtaa lopulta Hopen. Ojasta allikkoon ei kuitenkaan jouduta, sillä Hope torjuu Purppuravoiman tukemana Feenixin voimat ja pirstaloi sen pitkin maailmaa.

”Katso syvälle itseesi. Näe, mitä minä sinussa näen. Olet oikeassa siinä, että tämä on kohtalosi. Synnyit ollaksesi Feenix. Mutta et siksi, että voisit kantaa tätä voimaa. Vaan siksi, että vain sinä olet tarpeeksi vahva päästääksesi siitä irti”.

X-Men

Tarina loppuu rubiinikvartsiselliin, jossa Kapteeni Amerikka ja Wolverine ripittävät vangiksi jäänyttä Kyklooppia. Tulevaisuus ei todellakaan näytä ruusuiselta Ryhmä-X:n entiselle johtajalle. Muilla mutanteilla asiat ovat kuitenkin paremmin: uusi aika on alkamassa. Hopen teon seurauksena kartalta lähes sukupuuttoon pyyhitty mutanttirotu nousee jaloilleen ja Cerebro käy kuumana. 

Kostajat vastaan Ryhmä-X:n viimeisessä ruudussa Hope lentää rakettireppunsa kanssa taivaalle samalla kun yksinäinen ruusu nousee Ryhmä-X:n ja Kostajien välisen sodan raunioista. Kornihan kyseinen kohtaus on, mutta toimii tietyllä tavalla hyvin Suomen viimeisen X-Menin lopetusruutuna.

Tai toimisi, jos lehden loppuun ei olisi leikattu täysin irrallista Hope vs. Purppuranoita -ottelua, joka sijoittuu ajallisesti numeron alkupuolelle. Yhdentekevä kärhämä pilaa lehden dramaturgian ikävällä tavalla. Sarjakuvan sijaan sen paikalla olisi voinut julkaista vaikkapa jotain nostalgista. Katsauksen Ryhmä-X:n vuosiin Suomessa tai muuta vastaavaa.

X-Men

Kokonaisuutena X-Men 12/2013 jättää paitsi haikean myös aika tyytymättömän olon. Lehti on ollut niin perustavanlaatuinen osa monen uskollisen lukijan elämää, että sille olisi toivonut hieman arvokkaammat hautajaiset. Parhaimmillaankin vain keskinkertaisuuteen yltänyt Kostajat vastaan Ryhmä-X ei tällaista tarjonnut. Tarina oli kokonaisuutena parempi kuin viimevuotinen Fear Itself, mutta klassikon aineksia siitä ei löytynyt.

Inferno, Tuhon aika ja jopa House of M nousevat Marvelin X-tapahtumien listalla paljon korkeammalle sijalle.

Vuoden 2013 jälkeen Suomessa on enää yksi Marvel-lehti eli Hämähäkkimiehen seikkailuja julkaiseva Spider-Man. Toivotaan sille pitkää ikää ja toivotaan Ryhmä-X:n palaavan vielä joskus suomalaisiin lehtipisteisiin. Jos X-Men olisi jatkanut Suomessa, olisi seuraavaksi nähty All-New X-Men –lehden tarinoita. Ne ovat laatukamaa, joten ottakaa ihmeessä Brian Michael Bendisin ja Stuart Immosen kynäilyt haltuun muodossa tai toisessa.

X-Men 12/2013:n alkuperäisnumerot ovat Avengers vs. X-Men #12 ja AVX: VS #6.

X-Men

Lue myös:

Lehtikatsaus: X-Men 11/2013:ssa tapetaan yksi Ryhmä-X:n perustajajäsenistä [SPOILERI]
Lehtikatsaus: X-Men 10/2013:ssa Feenix-Kyklooppi kiusaa tyttöjä ja lohikäärmeitä
Lehtikatsaus: X-Men 9/2013 näyttää, miten Hämähäkkimies murjotaan veriseksi lihamössöksi
Lehtikatsaus: X-Men 8/2013 on silkkaa tissien läpsyttelyä
Lehtikatsaus: X-Men 7/2013:ssa vieraillaan Helsingissä
Lehtikatsaus: X-Men 6/2013 aloittaa koko Marvelin universumia ravistelevan tapahtumaketjun
Lehtikatsaus: X-Men 5/2013 kysyy, onko Kostajien ja Ryhmä-X:n välinen verinen sota Oravatytön ja Pixien syytä
Lehtikatsaus: X-Men 4/2013 tarjoaa Kostajien ja Ryhmä-X:n tympeän turpasaunan
Lehtikatsaus: X-Men 3/2013:ssa Feenix ajaa Kostajat ja Ryhmä-X:n taisteluun keskenään

Teksti: Tatu Junni

Muropaketin uusimmat