UUSIMMAT

M.A. Numminen ei suostunut jakamaan Sarjakuva-Finlandiaa kilpailun heikon tason vuoksi

08.04.2011 11:58 | Muropaketin toimitus

Tampere Kuplii ry:n yhteistyössä Luova Tampere -ohjelman kanssa perustama Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto jaettiin Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin yhteydessä tänään – tavallaan.

Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euron suuruinen.

Nelihenkinen valintalautakunta valitsi 57 ehdokkaan joukosta 10 finalistia, joihin taiteilija M.A. Numminen tutustui. Finalistien joukosta Numminen nosti kaksi työtä vuoden 2011 Sarjakuva-Finlandia-palkinnon arvoiseksi. Tunnustuspalkinnon saivat Kati Kovácsin
Kuka pelkää Nenian Ahnavia? ja Heikki Paakkasen Amerikka.

M.A. Nummisen perustelut valinnalleen:

Viinitermiä käyttääkseni vuosikerta 2010 ei ollut parhainta laatua; edellisen vuoden sadosta olisi ollut helpompaa valita vuoden sarjakuvakirja.

Tilanteen ratkaisemiseksi ”ensimmäinen palkinto” jätetään antamatta ja sen asemesta myönnetään kaksi ”toista
palkintoa”.

Kati Kovács on kirjallaan Kuka pelkää Nenian Ahnavia? lähellä sitä perinnettä, jota diktatorinen tuomari on nuoruudessaan arvostanut: outoutta ja yllätyksiä. Improvisatorinen tyyli kuvituksessa oli myös riittävän viehättävää. Heikki Paakkanen luo Amerikka-kirjassaan kutkuttavia kontrasteja Yhdysvalloista ja käyttää kliseitä huvittavalla tavalla hyödykseen ja lukijan riemuksi. Piirrosjälki on taattua Paakkasta ja persoonallisuudessaan ilahduttavasti valtavirroista poikkeavaa.