UUSIMMAT

Natsien löytämä buddhalainen Rautamies on peräisin avaruudesta

27.09.2012 13:00 | Muropaketin toimitus

Kuva: Elmar Buchner

Natsien SS-taustainen ryhmä teki vuosina 1938-1939 tutkimusretken Tiibetiin, josta he löysivät Buddhalaisen ”Rautamies”-patsaan. Nyt on käynyt ilmi, että se on luultavasti kaiverrettu meteoriitin kappaleesta.

Itsensä SS-päällikkö Heinrich Himmlerin tukema saksalainen luonnotieteilijä ja etnologi Ernst Schaefer teki toisen maailmansodan kynnyksellä tutkimusmatkan Tiibetiin, josta etsittiin muun muassa arjalaisuuden alkuperää. Tutkimusmatkalta tarttui mukaan mm. 24 cm korkea ja noin 10 kiloa painava patsas, jonka arvellaan esittävän Vaiśravaṇa-jumalaa.

Stuttgartin yliopiston tutkija Elmar Buchner kollegoineen on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan patsaan kivi saattaa olla peräisin Chinga-meteoriitistä, joka hajosi nykyisen Venäjän ja Mongolian raja-alueille noin 10 000 – 20 000 vuotta sitten. Meteoritics & Planetary Science -sarjassa julkaistun tutkimuksen mukaan mm. patsaan rauta-, nikkeli- ja kobolttipitoisuudet täsmäävät Chinga-meteoriittiin, ja patsas saattaa olla sen kolmanneksi suurin tunnettu osa. Meteoriitin kappaleet ovat erittäin kovaa materiaalia, joka tekee niiden kaivertamisesta hankalaa. Buchnerin mukaan patsas on luultavasti tehty 1000-luvulla Ben-kulttuurin piirissä. Patsaan rinnassa oleva hakaristi on saattanut innoittaa retkikuntaa nappaamaan sen mukaansa.

”Kullankaivajat löysivät meteoriitin kappaleet  virallisesti vuonna 1913, mutta uskomme, että tämä yksittäinen kappale löydettiin satoja vuosia aiemmin”, totesi Buchner. ”Rautamies-patsas on ainoa tunnettu ihmishahmoa esittävä patsas, joka on kaiverrettu meteoriitista.”

Teksti: Janos Honkonen
Lähde: Nature

 

Muropaketin uusimmat