Uusimmat

Ohjusinsinöörin autovisio vuodelta 1965 – auton rattina kaksi pientä rinkulaa

29.09.2012 18:06 Muropaketin toimitus

Wrist-twist instant steering -järjestelmä.

60-luvun alussa Ford-autovalmistaja tarjosi työpaikan ohjusinsinöörille, jolla ei ollut hajuakaan autojen suunnittelusta. Tämä oli lopputulos, kun hän päätti uudistaa autojen ohjaamisen.

Kun Ford tarjosi ohjusinsinööri Robert J. Rumpfille työpaikan 60-luvun alussa, hänen ensimmäinen kommenttinsa oli ”Mutta en minä tiedä mitään autoista”. Fordin vastaus kuului: ”Hyvä, sitten ehkä keksit jotain uusia ideoita.” Rumpf otti härkää sarvista ja päätti uudistaa auton ohjauksen, joka oli jo silloin vakiintunutta ja ikivanhaa teknologiaa. Lopputulos oli nimeltään ”wrist-twist instant steering”, ja yhden ohjauspyörän sijaan se koostui kahdesta pienestä rinkulasta, joita käännettiin pelkillä ranteilla ja kyynärvarsilla.

Kumpikin rinkula oli kuin itsenäinen ratti, eli kumman tahansa vääntäminen käänsi etupyöriä. Verrattuna kyseisen aikakauden autoihin ohjaaminen vaati merkittävästi vähemmän voimaa, kiitos 15:1-välityssuhteen. Tämän lisäksi näkyvyys oli parempi, kun 60-luvun tyylinen valtava ohjauspyörä ei peittänyt puolta näkökentästä. Käsinojien lisäämisen myötä ajamisen luvattiin olevan yhtä mukavaa kuin nojatuolissa istumisen.

Wrist-twist instant steering -järjestelmän näkee tositoimissa oheisessa videossa, ja lisätietoja siitä voi lukea Popular Sciencen vuoden 1965 helmikuun numerosta.

Teksti: Janos Honkonen
Lähde: Retronaut / Popular Mechanics