Uusimmat

Qstock tarjosi vahvat ysärisävärit

20.08.2016 14:24 Heikki Mustonen

Qstock-rientoihin tälläytynyt ei joutunut tänäkään suvena pettymään, sillä Oulun tapahtumien kuningas on onnistunut myymään itsensä loppuun jo useampana vuonna, kiitos mahtavien bändivalintojen.

Valkoviiniä lipitteleviä firmalippulaisia kosiskeltiin paikalle nostamalla mikin varteen valtakunnan ykkösönähtelijä Cheek, mutta se ei menoa haitannut, koska jokainen kulkija pystyi vapaasti poimimaan haluamansa rusinat pullasta. Cheek, kuulopuheiden mukaan, oli kaikkien tosi-tv:n ystävien mieleen, mutta väkeviä julistuksia nähtiin muutenkin tavallista enemmän.

qstock

Erityisen paljon menetetyn nuoruuden perään itkivät he, jotka näkivät kovimmat humppansa nähneet 90-luvulla. The Cardigans kuului parhaina aikoinaan terävimpään pop-rock genreen, jonka jouhevuus riitti valloittamaan niin taivaskanavat kuin kriitikoiden levylautaset. Valitettavan usein ”vanhat hyvät bändit” tuottavat monelle odottajalle pettymyksen, kun bändi saapuu paikalle vain keräämään keikkapalkkion tai verestämään omia muistojaan. Onneksi tästä ilmiöstä ei ole the Cardigansin osalta kysymys, vaan bändi on vanhentunut arvokkaasti. Vaikka Nina Persson kärsikin ääniongelmista, oli koko bändin vireystaso riittävä ihan mukavaan rock-hetkeen. Erityisesti suomenkielellä esitetty kappale Itämainen tango kertoi, että bändi halusi mennä sen ylimääräisen kierroksen suomalaisfaneja varten.

Ne onnekkaat, jotka the Cardigansin jälkeen kääntyivät 180 astetta ja siirtyivät seuraamaan Olavi Uusivirran keikkaa, pääsivät nauttimaan yhdestä festivaalien parhaista rock-puristuksista. Monet Olavin kappaleista ovat nauttineet kohtuullisesta radiosoitosta ja levyltä kuultuna kappaleet ovat ehkä vain osittain rokkia. Liveveto täräytti epäilijöiltä argumentit takaisin tulosuuntaan, sillä paketti oli kasassa ja rusetti päällä. Yleisöä ei Olavin tarvinnut sytytellä, sillä yhteislaulu raikasi ensimmäisestä kertosäkeestä lähtien. Esiintyjät saivat sulkeutua suosioon ja tarjosivat vastineeksi yllätyksellisen ja energisen shown. Lavalla vedettiin duetto ja nostettiin valokiilaan polttarisankareita. Olavi sukelsi yleisöön ja vatkasi niin, että Ville Valon nuoruuden lavahabitus jää kakkoseksi. Jos tätä pääsee katsomaan uudestaan, niin nostan käden vapaehtoisuuden merkiksi.

qstock

Kuin taivaankappaleen ennustettava lentorata, täsmällisesti omalla paikallaan perjantai-illan päätti paviljongissa Radiopuhelimet. Avauspäivän viimeisessä koitoksessa yleisöä alkoi jo selvästi painaa väsy, mutta bändi ei väsymyksen merkkejä osoittanut, vaikka kyseessä oli jo 14 perättäinen vuosi pelkästään Qstockin osalta. Vaikka tanssijalka jo painoi ja monet yhtyeen nimeen vannovat malttoivat ihailla soitantaa olutaidan paremmalta puolelta, sai Jyrki Mäki manattua esiin pienen, mutta kestävän pyörremyrskyn yleisön keskelle. Naislaulajalla ja saksofonilla vahvistetut puhelimet toimivat tarkasti kuin sveitsiläinen kello. Tällä kertaa ehkä vähän yllätyksettömästi, mutta pitäen tuotelupauksestaan tiukasti kiinni.

Festareiden kakkospäivä aukesi aurinkoisesti monella rintamalla. Vanhemmat saivat fiilistellä Dave Lindholmia samalla kun Robin ja Petri Nygård villitsivät omia seuraajiaan. Myöhemmin paikalle saapuneet säästyivät pieniltä sadekuuroilta. Festivaalien progemetallin lähettiläs oli tällä kertaa Ruotsalainen Opeth, joka ei ole ihan tuntematon vieras pohjoisilla tanhuvilla. Kuolonkorinaa ja tunnelmointia yhdistelevä kokoonpano nousi ilta-auringonpaisteeseen ja antoi taitojen päästä valloilleen. Jo 25 vuotta täyttänyt orkesteri ei vaikuttanut elähtäneeltä, mutta kyseessä oli kuitenkin enemmän rauhallinen työsuoritus kuin luonnonvoimia uhmaava metalliraivo.

qstock

Opeth

Yksi suomalaisten keikkalavojen takuujyriä nousi lavalle pian Opethin jälkeen. Michael Monroesta on vaikea puhua ilman, että pitkä ja vakuuttava ura vie keskustelun vanhojen haikailuksi. Se on melkein synti, sillä peruutuspeilissä ei ole mitään niin upeaa kuin se, miten Monroe bändeineen pystyy paljastamaan rockin olennaisimman koko yleisölle. Saa kimaltaa, olla äänekäs ja pöyhkeä, mutta vain yleisön luvalla. Tuota lupaa ei Monroen kumppaneineen tarvitse paljon ensimmäistä biisiä pidemmälle kysellä, mutta joka keikalla se on lunastettava uudestaan kovalla työllä ja tinkimättömällä halulla rokata niin, että takarivissäkin jalka vippaa. Perusrokille on festareilla vielä tilaa ja tilausta, vaikka Anttilan loppuunmyyntilevylaareissa makaavat koko kansan suosikit vetävätkin paikoin ohi.

qstock

Michael Monroe

qstock

Michael Monroe

Festarien isointa valtikkaa heilutti englantilainen The Prodigy. Bändi ei tahdo taipua mihinkään määritelmään suosiolla, vaan tarjoilee tanssittavaa konemusiikkia omista lähtökohdistaan. Ei ole väärin sanottu, että kyseessä on rockbändi, punkbändi tai mitä mielikuvia kokoonpano sitten ikinä nostattaakin. Ennen keikkaa yleisö varoitettiin aggressiivisesta valojen käytöstä, joka saattaisi aiheuttaa joillakin epileptisiä oireita. Harjoilla keikoilla näkee sellaista strobopommitusta, jota nyt suunnattiin yleisöön, mutta se, tai videokuvan tahallinen muokkaaminen psykedeliaan päin, ei tuntunut menoa haittaavan. The Prodigy räjäytti festarit kliimaksiin valtavalla määrällä aggressiivista ja hypnoottista musiikkia, joka veti kaikki mukaansa. Olivat kappaleet sitten vanhoja tuttuja nuoruusvuosilta tai saavuttivat ne kuulijan tärykalvot ensimmäistä kertaa, jalka nousi ja päät nykivät vapautuneesti hurmoksessa. Kaikki tiesivät, että kun bändi lopettaa, on bileet ohi ja yleisö puristi viimeiset pisarat festivaalikentälle.

qstock

The Prodigy

qstock

The Prodigy

Moni festivaalijärjestäjä on varmasti miettinyt, mikä on se taikavarpu, jolla Qstock onnistuu vuosittain. Onko se pohjoinen sijainti, joka karsii kilpailua? Onko se tuuri bändivalinnoissa ja bändien saatavuudessa? Vai onko se tinkimätön, kahvimainokseen kelpaava ammattitaito, jossa kaikki elementit sattumaa myöten osataan kääntää voitoksi? Mikään festari ei voi koskaan olla täydellinen, mutta Qstock päätyy aina vain lähemmäs tuota saavuttamatonta pistettä.

Teksti ja kuvat: Heikki Mustonen

 

Lisätietoja: http://www.qstock.fi/

qstock