UUSIMMAT

Sauna Open Air Metal Festival 2013 – Sabaton ja Volbeat kepittivät festarit loppuun

10.06.2013 00:11 | Jukka O. Kauppinen

Sauna Open Air –festarien toinen päivä oli valitettavasti myös päätöspäivä, ja musiikillisesti hyvin erityylinen kuin lauantai. Heviä taottiin edelleen, mutta hienosäätö oli aika lailla erilainen. Tuntuikin, että moni valitsi lippunsa jommaksikummaksi päiväksi, kun toisena ei esiintynyt ”mitään kiinnostavaa”.

Vaikka säätutka oli etukäteen ennustanut jopa ukkosta, päivä käynnistyi aurinkoisesti mutta kuitenkin hieman epätasaista keliä vihjaillen. Aurinko ei paahtanut läheskään lauantain malliin, kun Ghost Voyage, Stam1na ja Omnium Gatherum petasivat tietä päälavalla etenkin nuorisempaan yleisöön vedonneelle hard rockia takovalle Hardcore Superstarille. Länsinaapurissa supersuosittu yhtye on myös kolmen kuukauden takaisen uutuuslevynsä ansiosta ajankohtainen, mikä näkyikin kovaäänisessä vastaanotossa yleisön taholta. Hardcoret myös osasivat leikitellä yleisön kanssa ja luoda näihin hyvän kontaktin, mitä alleviivattiin kutsumalla lavalle kaksi onnekasta neitokaista yleisön joukosta. Hauskasta eleestä, siitä seuranneesta jutustelusta lavalla ja neitojen laulatuksesta riittikin iloa ja hupia kaikille osapuolille.

Toinen teinisuosikki oli glamrock-henkinen tukholmalaisyhtye Crashdïet, joka otti nuorehkon yleisönsä taitavasti haltuun, mistä kiitos sekä persoonallisille soittaijlle että silmiinpistävän särmeikkäälle solisti Simon Cruzille.

Päivän kaksi ylivertaisesti odotetuinta ja fanituinta yhtyettä olivat kuitenkin päälavan kaksi viimeistä esiintyjää: Sabaton ja Volbeat. Yllättävää kyllä, vaikka yhtyeet painivatkin aivan eri sarjoissa, oli niiden fanipaita-esiintymistiheys hyvin tasoissa, vaikka Volbeat päivän pääesiintyjänä ja viimeisenä esiintyjänä keräsikin suuremman yleisömassan ympärilleen.

Sabatonin ruotsalainen power metal otettiin muutenkin Saunassa avosylin vastaan ja Volbeatinkin fanit olisivat voineet ottaa mallia Sabaton-kansan osallistuminen yhtyeen meininkiin. Eivät ne huudot, nyrkit vaan se Sabaton-messuaminen lähes joka kappaleen välissä. Se iloinen joukkohurmos, jota yhtyeen laulaja Joakim Brodén kutsui asiaksi, jonka ansiosta Suomessa esiintyminen on aina niin upeaa.

”Olemme isoilla festareilla, eikä kukaan ei tappele. Kaikilla on hauskaa, kaikki ovat mukana ja teissä on niin monenlaisia ihmisiä, aina aivan nuorista vanhempiin”, Brodén ilakoi hyvästä meiningistä ja hämmästyi havaitessaan vain kolmevuotisen pikkupojan, joka oli kaiken lisäksi ensimmäisillä hevifestareillaan. Poika saikin kotiinviemisiksi Brodénin aurinkolasit, joita toivottavasti säilytetään suurena aarteena kunnes veikkonen pääsee ensimmäistä kertaa isompana yksin festaroimaan. Vihjattua live-DVD:tä odotellessa!

Ja illan pääesiintyjä? Volbeat hoiti urakan kunnialla ja tyylillä. Yhtye on todella hämmentävä sekoitus eri musiikkityylejä, sillä vaikka sen pohja onkin jossain hard rockin/metallin suunnassa, on seassa myös 50-luvun rockia, rockabillyä ja groovea – ja Johnny Cashia. Kuulostaa sekametelisopalta, mutta bändi esiintyy taitavasti ja huumorintajulla, rakentaen eri aineksistaan monivärisen biisipaletin. Eihän tästä voi kuin tykätä.

Lisätietoja: http://sauna-open-air.fi

Teksti ja kuvat: Jukka O. Kauppinen

 

Omnium Gatherum

 

Crashdïet

 

Hardcore Superstar

 

Sabaton

 

Volbeat