UUSIMMAT

Scifin suurimmat flopit, joista tulikin klassikoita

13.09.2012 20:00 | Muropaketin toimitus

Yllättävät scifiklassikot olivat aikanaan katkeria floppeja.

Yllättävän moni teos, jota nykyään pidetään tieteisfiktion klassikkona, oli alun perin täysi floppi, tai ainakin menestyi odotettua huonommin. io9.com-sivusto listasi nämä klassikot – puuttuuko joukosta jotain?

Siinä missä sci-fi oli vielä 80- ja 90-luvullakin nörttien marginaaliviihdettä, nykyään tieteisfiktio on soluttautunut tehokkaasti valtavirtaan. Kuten taiteessa aina, nykyiset teokset seisovat klassikoiden harteilla – mutta yllättäen monet näistä klassikoista olivat alun perin joko floppeja, tai ainakin taloudellisia pettymyksiä, jotka hyllytettiin joko väliaikaisesti tai lopullisesti.

io9-sivusto keräsi listan vanhoista ja hieman uudemmista klassikoista, joille nykyinen spekulatiivinen fiktio on paljon velkaa. Listasta löytyvät tv-sarjojen puolelta Firefly, Max Headroom, The Prisoner, Terminator: The Sarah Connor Chronicles, Star Trek sekä Gundam. Elokuvista joukkoon mahtuivat Highlander, Buckaroo Banzai, Gattaca, The Rocketeer, Brazil, John Carpenter’s The Thing, Dark City, Tron, Dark Star, Rocky Horror Picture Show ja Blade Runner. Kirjallisuuden ja sarjakuvien parista flopista klassikoksi -listalle pääsivat The X-Men -ryhmä, Philip K. Dick sekä H. P. Lovecraft.

Mikä on Domen lukijoiden tuomio? Tuliko joukkoon huteja vai jäikö sieltä puuttumaan jotain täysin ilmeistä?

Teksti: Janos Honkonen
Lähde: io9