Uusimmat

Simuloitua elämää Game of Lifen hengessä

02.11.2012 13:49 Muropaketin toimitus

SmoothLife

Brittiläisen matemaatikon John Horton Conwayn kehittämä Game of Life on mielenkiintoinen yksinkertainen elämäsimulaattori, jonka Stephan Rafler on päivittänyt tälle vuosituhannelle.

Conwayn vuonna 1970 kehittämä Game of Life on yksinkertainen säännöstö, joka simuloi kaksiulotteisessa maailmassa tapahtuvaa elämää. Jokainen ruudun piste on solu, joka elää tai kuolee sen mukaan, kuinka monta kumppania sillä on. Jos solulla on vain yksi vieruskaveri tai ei sitäkään, se kuolee. Jos kavereita on kaksi tai kolme, solu jää eloon ja yli kolme naapuria tappaa solun ylikansoitukseen. Lisäksi jokainen tyhjä ruutu, jolla on kolme elävää solua naapurinaan, herää eloon. Nämä yksinkertaiset säännöt loivat yllättävän monipuolisia tuloksia, kuten liikkuvia ja lisääntyviä virtuaalieliöitä.

Stephan Raflerin kehittämä SmoothLife päivittää Game of Lifen kehittyneempään teknologiaan. Se muun muassa käyttää liukulukuja ja mahdollistaa kolmiulotteisen simulaation ja vapaamman eliöiden liikehdinnän. SmoothLifen näkee toiminnassa oheisessa videossa, ja sen voi ladata osoitteesta http://sourceforge.net/projects/smoothlife/.

Teksti: Janos Honkonen

Muropaketin uusimmat