UUSIMMAT

South Park Tampere – perjantaina nautittiin kesäisestä sateesta ja kovasta rokista

07.06.2014 12:24 | Jukka O. Kauppinen

Tytön mascarat valuivat. Ne levisivät hitaasti alaspäin, rakentaen aivan uudenlaisen meikkaustyylin kasvoille. Mutta mascarat eivät levinneet vain siksi, että Santa Cruz lauloi – juuri hänelle – hellästi I only want to be with you. Pelkät onnen ja haaveiden kyyneleet eivät riittäneet meikkien uudelleenasetteluun, vaan siihen tarvittiin myös ripaus sadetta. Sade olikin hetken aikaa South Park Tampere –festivaalien ensimmäisen päivän ykkösesiintyjä.

Suomen festarikesän perinteinen lähtölaukaus kaikuu yleensä Tampereella. Soinnut on kuultu monen monena vuonna Sauna Open Air Metal Festivalin lauteilta, mutta enää ei saunota – festari piti välivuoden 2012 ja uuteen paikkaan vuodeksi 2013 siirtynyt tapahtuma ei kerännyt tarpeeksi yleisöä. Sympaattinen festivaali nujertui talouden ongelmiin.

Uusi yrittäjä, South Park Tampere –festari, kuitenkin yrittää paikata tilanneta. Kulissit ovat tutut. Paikka on Sauna Openista tuttu eteläpuisto, ajoituskin aivan sama. Sisäänkäyntikin on entisensä. Bändikattauksesta ei tee eroa uuden festarin tai vanhan Saunan väliltä. Lähes kaikki samat paikalliset ja kotimaiset kasvot, sekä pääesiintyjinä menneiden aikojen suuria hittibändejä. Uusi festari vanhalla reseptillä – mutta se toimii.

Ja niin kansa valui hiljalleen sisään alueelle – ja etsi kiivaasti sadetakkejaan kello kuuden ukkoskuuron roiskiessa festivaalialuetta. Kyllä harmitti, kun kameran suljin ei napsahtanut oikealla hetkellä. Valtava ukkosen kaari horisontissa päälavan oikealla puolella kun oli niin kovin runollinen. Festariväkikin oli pääosin ennakoinut hyvin sateen uhkan, sanoihan sääennustekin jotta sateen mahdollisuus 80 %. Niinpä kameralaukussa olikin sekä sadetakki että kameran sadesuoja. Molemmille oli käyttöä – mutta eipä kumpaakaan ollut tietenkään päällä, kun tippa minuutissa muuttui kerrasta kaatosateeksi Santa Cruzin aloittaessa keikkansa – ja minä olin jo fotopitissä. Onneksi lavarakenteet vähän suojasivat. Eivätpä suojanneet monia muita, mutta kesäkansan muuttuminen sadetakkikansaksi oli siltiihailtavan nopeaa.

Sade piiskasi kansaa tunnin, parin ajan. Vain ripauksen verran koko festarien kestosta, mutta juuri sen verran, että ainakin Doom Unit ehti nauttia telttalavalla ennätysyleisöstä. Kakkoslava kun oli niin suuressa teltassa, että sinne mahtui väkeä kasapäin sadetta pitämään. Samoin tupakointikatokset olivat tupaten täynnä. Pisteet kuitenkin festarikansalle, että sateen ei pahemmin annettu häiritä omistautumista. Mitä pikku kastumisesta, jos ei olekaan sadetakkia? Kyllä kesä kuivaa, jos teltta tuntuu liian ahtaalta!

Ja niin South Park jyräsi tyylillä ensimmäisen päivänsä loppuun. Sparzanza loitsi sateen, Doom Unit nautti yleisöstä. Burleski-stagen tyttöjen ensimmäistä showta seurasi kovimman kaatosateen aikana vain kolme kuvaajaa ja neljä katsojaa, mutta toista settiä helli jo aurinkokin, ja katsojiakin piisasi jo satapäin. Death Hawksin psykedeliaproge hämmensi positiivisesti, etenkin kun yritin arvailla onko laulaja maskeerattu vahanukeksi vai onko tuo kalpea jäykkyys normaali olotila. Kai se oli valojen temppuilua, kun kaveri näyttää kuvissa varsin normaalilta.

Sonata Arctica tietenkin tykitti ja muistutti moneen kertaan, että me ollaan Kemistä. Tiedetään! Dimebag Beyond Forever keskaroi hyväntuulisesti kuvaajille, mutta rikkoi kovan jätkän kiiltokuvaansa hämmästelemällä yleisön paljoutta ja sitä, miten kivaa South Parkissa onkaan.

Ja sitten Skid Row.

”There was rain, thunder and lightning! And then the God said: LET THERE BE ROCK!”

Ja niin sade lakkasi, rokki soi ja illan pääteeksi Skid Row nousi lavalle.

”Me soitamme teille kaikki vanhat hittimme”, laulaja lupasi ja yleisö tykkäsi.

Bändin laulaja Johnny Solinger oli ehkä pikkuisen liian myötämielinen, sillä kyllä varmasti maailmalla on nähty rokimpiakin yleisöjä. Mutta mikäs siinä, annetaan kaikkemme interaktion eteen.

South Parkin järjestelyistä mainittakoon, että vaikka alue olikin monilta festareilta tuttu, oli uudessa layoutissa ideaa. Kakkoslava oli päälavaa vastapäätä suuressa teltassa, jonka uumenissa oli myös tilava kalja-alue. Yleisön oli helppo siirtyä lavalta toiselle, kun siirtymä oli vanhan Saunan etäisyyksiä lyhyempi. Kaljaakaan ei tarvinnut kaataa kiireessä kitaansa bändin vaihtuessa, kun teltan kalja-alueelta näki hyvin molemmat lavat. Fiksu idis! Vähän kuitenkin ihmetytti, että mitenkäs täällä oli niin paljon pienempi basaari kuin ennen. Myyjiä ja rokkikrääsää oli paljon aiempaa vähemmän, joskin benji-hyppylaite oli toki aivan uusi lisuke eteläpuiston rokkimeininkiin.

Lauantaina South Parkissa esiintyvät Battle Beast, Brother Firetribe, Egokills, Europe,  H.E.A.T, Lost Society, Poisonblack, Reckless Love, Shining ja W.A.S.P.

Lauantain kuvat täällä: South Park Tampere – lauantaina nautittiin historian havinasta – Europe ja W.A.S.P.

 

Lisätietoja: http://www.southparktampere.fi

Teksti ja kuvat: Jukka O. Kauppinen

 

Santa Cruz

 

Sparzanza

 

Death Hawks

 

Sonata Arctica

 

Dimebag Beyond Forever

 

Skid Row

 

Burleskineidot