UUSIMMAT

Suomi NPP -satelliitti tarjoaa huipputarkkoja kuvia öisestä Maapallosta

10.12.2012 11:53 | Muropaketin toimitus

Suomi NPP

Nasan Suomi NPP -satelliitti tarjoaa ennennäkemättömän tarkkoja kuvia luonnollisesta ja ihmisen luomasta valosta Maapallolla.

Maapallon yöllistä valaistusta on aiemmin tutkittu astronauttien ottamien kuvien ja vakoilusatelliittien avulla, mutta nyt öiseen Maahan on tarjolla tarkempi katsaus. Jo viime vuonna laukaistun Suomi National Polar-orbiting Partnership -satelliitin VIIRS (The Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) -havaitsimet pystyvät näkemään niinkin himmeitä hehkuja kuin yksittäisen katulampun tai merellä seilaavan kalastaja-aluksen.

Laitteen kyky erotella yöllistä valaistusta on 6-250 parempi kuin aiemmilla laitteistoilla, ja koska kyseessä on siviilisatelliitti, tiedemiehet pääsevät kuviin käsiksi vain minuuttien tai muutamien tuntien viiveellä. Laitteilla voi tarkastella ihmisten tekoa olevien valonlähteisen lisäksi revontulia, metsä- ja maastopaloja, ilmakehän hehkua ja monia muita valoilmiöitä.

Vaikka Suomi on satelliitti-instrumenttien rakentamisessa aktiivinen maa ja kotimaista kädenjälkeä on viime vuosina laskeutunut niin Marsiin kuin Titaniin, nimestä huolimatta Suomella ei ole mitään suoraa tekemistä Suomi SPP -satelliitin kanssa. Se on nimetty amerikkalaisen Verner E. Suomi -nimisen tiedemiehen mukaan, jota pidetään satelliittimeteorologian isänä. Vernerin vanhemmat muuttivat Suomesta Yhdysvaltoihin vuonna 1902.

Lisätietoja Suomi SPP -satelliitista ja sen tehtävästä löytyy Nasan sivujen Earth Observatory -osiosta, ja sen ottamia kuvia ja niistä kasattuja videoita voi ihailla Goddard Space Flight Centerin sivuilla.

Teksti: Janos Honkonen
Lähde: Wired Science / NASA
Kuva: NASA/NOAA

Muropaketin uusimmat