UUSIMMAT

Toni Wirtasen käsikirjoittama sotasarjakuva julkaistaan tänään

04.10.2016 14:13 | Muropaketin toimitus

Sturmiässä edustaa perinteistä sotasarjakuvaa.

Sturmiässä – Vänrikki Börje Brotellin tarina -sarjakuva on suomalaisen sotasarjakuvagenren terävintä kärkeä edustavan sarjakuvapiirtäjä Marko Tiaisen ja Apulanta-yhtyeen keulahahmona tunnetun rocktähti Toni Wirtasen yhteisprojektina syntynyt sarjakuva-albumi.

68-sivuinen Sturmiässä on kymmenes Tiaisen kuvittama sarjakuva-albumi, kun taas Wirtaselle projekti puolestaan on ensimmäinen laatuaan.

Tyylilajiltaan Sturmiässä edustaa perinteistä sotasarjakuvaa, jolla Suomessa on pitkät perinteet ja joka on edelleen vahvoissa kantimissa maassamme. Se kertoo suomalaisen panssarisodankäynnin sankarin, Börje Brotellin sotatien tarinan.

Sarjakuvan käsikirjoittajan Toni Wirtasen sanoin Sturmiässä tarjoaa “Palavaa rautaa ja kunnon rytinää Karjalan kannaksella.”

“Pikkupojasta asti olen kasvanut sotasarjakuvien parissa. Etenkin legendaarinen Korkeajännitys oli aikanaan minulle todella kova juttu. Innostuin ajatuksesta heti, kun Tiainen tarjosi minulle mahdollisuutta käsikirjoittaa alan sarjis! Olin mukana kirjoittamassa viime syksynä kansainvälisesti julkaistua Finland at War -tietokirjasarjaa ja sen myötä avautui paljon uutta näkemystä aihepiiriin, ja sieltä oli helppo ammentaa ainesta tähänkin projektiin” Wirtanen valottaa.

“Börje Brotellin sotatie valikoitui sarjiksen aiheeksi oikeastaan kuin itsestään. Hänen saavutuksensa Karjalan kannaksen ratkaisutaisteluissa kesällä 1944 hakevat vertaistaan. Lisäksi Brotellin muistelmia ja erilaisia haastatteluja on dokumentoitu eri yhteyksissä, joten lähdemateriaaliakin oli kattavasti saatavilla. Piirtäjänä panssarisodankäynnin maailma oli minulle todella kiehtova ja haastava aihepiiri. Pääsin piirtämään paljon teknistä laitteistoa ja käyttämään sellaista muotokieltä, jota aiemmissa sarjakuvissani en ole juurikaan käyttänyt. Kaikkiaan tämä oli erittäin opettavainen kokemus,” kertoo Marko Tiainen.

Kaksikko kahlasi läpi tarkkaan Brotellista kertovan lähdemateriaalin ja haastatteli sarjakuvaa varten useita vuonna 2009 edesmenneen Brotellin tunteneita henkilöitä.

“Halusimme pysyä uskollisina Brotellin omille sotamuistelmille ja elävöittää niiden huikeat tarinat kuvien kautta. Lukuisissa haastatteluissa, joita Brotellin tunteneiden henkilöiden kanssa teimme, kävi ilmi, miten erinomainen humoristi ja eloisa turkulainen hän oli, ja tätäkin puolta hänestä halusimme tuoda esille,” kertoo Wirtanen.

“Arvostan Tiaisen omistautumista sarjakuvilleen todella paljon. Hän haluaa aina hinkata kaiken viimeisen päälle kohdilleen, ja se potki minuakin panostamaan erityisen paljon tähän projektiin. Kyllä se molemminpuolinen piiskaaminen lopputuloksessa näkyykin. Tästä tuli hiton hyvä,” Wirtanen innostuneena jatkaa.

Sturmiässä – Vänrikki Börje Brotellin tarina julkaistaan tänään 4.10. ja se on saatavana hyvinvarustetuista kirjakaupoista ja lehtipisteistä kautta maan.

sturmi