Uusimmat

”Tunnevammaista porukkaa!”: Sarjakuvalegenda Alan Moore haukkui supersankarit ja niiden lukijat maanrakoon

26.11.2013 12:55 Muropaketin toimitus

Alan Moore on tunnettu raflaavista kommenteistaan. Nyt mies on taas avannut sanaisen arkkunsa ja kertonut The Guardian -lehdelle, mistä kana kusee, miten ja minne.

Watchmenistä, Swamp Thingistä, V niin kuin Verikostosta ja Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liigasta tunnettu Alan Moore uudisti 1980-luvulla Frank Millerin ja kumppaneiden kanssa amerikkalaisen supersankarisarjakuvien maailman.

Nykyään mies ei koskisi trikoosankareiden seikkailuihin edes pitkällä tikulla.

”En ole lukenut supersankarisarjakuvia saatuani Watchmenin valmiiksi. Inhoan supersankareita. Mielestäni ne ovat kuvottavia. Ne eivät merkitse enää samaa kuin ennen. Taannoin niitä tekivät käsikirjoittajat, jotka venyttivät jatkuvasti 9-13-vuotiaan yleisönsä mielikuvituksen rajoja. Siksi niitä tehtiin ja siihen ne sopivat loistavasti.”

Älkää kysykö miten Watchmen istuu tähän näkemykseen. Alan Moore ei pysähtynyt vastaamaan vaan jatkoi:

”Nykyään supersankareilla ei todellakaan ole mitään tekemistä 9-13-vuotiaiden kanssa. Yleisö koostuu enimmäkseen 30-60-vuotiaista miehistä. Joku keksi termin sarjakuvaromaani ja nämä lukijat lukittautuivat siihen; he olivat kiinnostuneita löytämään tavan, jolla voisivat vaalia rakkauttaan Vihreään lyhtyyn tai Hämähäkkimieheen ilman että vaikuttaisivat tunnetasolla epänormaaleilta.”

Ja tokihan Moore haukkui vauhtiin päästyään myös supersankarielokuvat.

”Mielestäni supersankareista ei ole mihinkään. On mielestäni hälyttävää, että aikuiset ihmiset ovat innoissaan The Avengers -elokuvasta, jonka konseptit ja hahmot luotiin viihdyttämään 12-vuotiaita poikia 1950-luvulla”.

[Rakas Alan, emme kommentoi väitteitäsi, mutta Kostajat-lehti perustettiin vasta 1960-luvulla… – Toim. huom.]

Jos ego sen kestää, voi Mooren murinoita lukea lisää The Guardianin sivuilta.

Teksti: Tatu Junni
Lähde: The Guardian