UUSIMMAT

Turhanpäiväistä nörttityttöjen dissausta – lue osuva vastine

20.09.2012 11:00 | Muropaketin toimitus

Idiot Geek Girl -meemi on kohdistettu "muka-nörtteihin" tyttöihin.

Nörttiys on noussut 2000-luvulla haukkumasanasta salonkikelpoiseksi alakulttuuriksi. Muutoksen tunnistaa viimeistään siitä, että joukko elitistejä on ryhtynyt määrittelemään, kuka on ”oikea nörtti” ja kuka ei. Erityisen kovaa tulitusta ovat saaneet kohdakseen tytöt, ja tähän seikkaan on kirjoitettu osuva vastine kotimaisessa Nörttitytöt-blogissa.

2000-luvulla yhä usemmat tytöt uskaltautuivat astua ulos nörttikaapistaan, ja naispuoleinen pelaaja, scififani tai muu hörhö ei ole enää mikään harvinaisuus. Tämä tietysti on saanut itse itsensä oikeiksi nörteiksi nimittäneet vimmastumaan. Asiassa otettiin suuri askel takapakkia Forbesin Tara Tiger Brownin kirjoitettua siitä, miten feikkinörttitytöt pilaavat koko homman. Samalla hän tuli  määritelleeksi koko alakulttuurin niin, että siihen ei kovinkaan moni mahdu.

Aihe on viime aikoina noussut jälleen tapetille, ja Aino Harvola on kommentoinut ilmiötä mielenkiintoisesti ja perusteellisesti Nörttitytöt blogissa. ”Tärkeintä ei näytäkään olevan siis koota nörttijoukkoja yhteen, vaan saada nimenomaan feikit, huonot ja epäkelvot yksilöt (tytöt) savustettua pihalle”, hän kirjoittaa. ”Brownin ehdotus siitä, että feikkaavat nörtitytöt tulisivat kaapista ulos ja kutsuisivat itseään rehellisesti satunnaiseksi harrastajaksi muistuttaa kovin tuttua peliharrastaja – satunnainen pelaaja -jakoa, jota näen peliympyröissä tapahtuvan jatkuvasti. Oli tapaus mikä hyvänsä, Brownin kaltaiset portinvartijat ilmoittautuvat usein palvelukseen innokkaasti valmiina määrittelemään, mitä se nörtti sitten oikeastaan tarkoittaakaan.”

Harvolan kirjoitus löytyy täältä: Tytöt leikkii nörttiä – aidosta ja feikistä nörttiydestä

Teksti: Janos Honkonen
Lähde: Nörttitytöt-blogi