UUSIMMAT

Viimeinen kirje Marvel-maestro Mail-Manille

31.08.2016 11:09 | Tatu Junni

Egmont-kustannus julkaisee tänään kolme uutta kovakantista Marvel-sarjakuvakokoelmaa. Yhdessä niistä on Mail-Manin esipuhe. Tämä innoitti Dome.fi:n tuottajan kirjoittamaan vielä yhden kirjeen legendaariselle palstamaakarille.

”Aloha, vanha kiero!

Kirjoitan sinulle, vaikka tiedän että et enää tänä päivänä vaikuta Suomen supersankarikentällä kuin satunnaisten esipuheiden ja suomennosten muodossa (uusi Ryhmä-X-kokoelma ja viime vuoden Thor-järkäle). Lopetit kirjepalstasi pitämisen vuonna 1997. Kautta Hoggothin hirmuisten hornien, jo melkein 20 vuotta sitten! En ole vieläkään antanut tekoasi anteeksi, vaikka ymmärränkin, että elämässä pitää olla muutakin kuin trikoisiin pukeutuvia muskelimiehiä. Tai niin terapeuttini ainakin väittää. Syntitaakkaasi tietenkin keventää se, ettei Suomessa enää juuri ole supersankarikenttää, jolla vaikuttaa. Ei ainakaan lehtimuodossa. Spider-Man kituuttaa vielä lehtipisteiden nurkassa, mutta on vain ajan kysymys, milloin markkinatalouden sade rankka vie hämähäkin pois.

Kirjoitan sinulle, koska en osaa ajatella Marvelin lehtiä ilman Mail-Manin palstaa. Jouko Ruokosenmäki, Rami Rautkorpi ja kumppanit ovat tehneet jälkeesi varmasti parhaansa, mutta on vain yksi Mail-Man. Palstasi oli lapsuudessani tasan tasavertaista viihdettä Stan Leen, Jack Kirbyn, Chris Claremontin, John Byrnen, John Romitan (SR ja JR), Frank Millerin, Peter Davidin ja monen, monen muun sarjakuvavirtuoosin kanssa. Siinä missä uusin Hämähäkkimies, MARVEL, Sarjakuvalehti ja Ryhmä-X oli parhaimmillaan kuukauden kohokohta, oli palstasi vuorostaan jokaisen lehden kohokohta. Vuosien ja satojen sivujen saatossa tarjosit mielenkiintoisia näkökulmia tuttuihin hahmoihin ja lukuvinkkejä myös muiden sarjakuvien puolelta hillittömän verbaaliakrobatian saattelemana. Siitä ilosta takautuva kiitos, vaikka tiedänkin, että olet edennyt elämässäsi eteenpäin. Kerroit sen minulle itse jutellessamme glögilasien ääressä pari vuotta sitten.

tohtori-outo
Kirjoitan sinulle, koska Egmontin uutuusalbumit toivat mieleen vanhat hyvät ajat. En tiedä onko 35-vuotias liian nuori nostalgiaan, mutta muistan lämmöllä 1990-lukua, jolloin lehtipisteissä vilisi värikkäitä trikoosankareita Rautamiehestä Thoriin ja Hulkista Hämikseen. Tuo tarinoiden ja hahmojen yltäkylläisyys nousi mieleeni, kun ihastelin Egmontin uutuusalbumeja. On uutta ja vanhaa Ryhmä-X:ää ja Tohtori Outoa ja koko joukko vierailevia sankareita. Egmont on kasannut sangen pätevän kattauksen klassikoita ja uudempia kertomuksia. Harmillista vain, että jokainen uutuusalbumeista maksaa kymmeniä euroja. Näiden hintojen myötä vain harva lukija löytää Tohtori Oudon ensimmäisen suomalaisen soolojulkaisun pariin tai pääsee kertaamaan Chris Claremontin ja John Byrnen hienoja klassikoita vuodelta 1985. Yhtäkkiä 24 markkaa MARVELista ei tunnukaan niin kohtuuttomalta.

Kirjoitan sinulle, koska tämä on viimeisiä hetkiä, jolloin voin tehdä niin. Vielä on ainakin kourallinen ihmisiä, jotka muistavat sinut ja voivat palauttaa omat Marvel-muistonsa hetkeksi pintaan nimesi äärellä. Tilanne kuitenkin muuttuu pian. Supersankareilla menee erinomaisesti valkokankaalla, mutta sarjakuvien lukijat alkavat olla katoava laji. Opettajatuttavani mukaan harva hänen oppilaistaan edes tietää Iron Manin olevan alkujaan sarjakuvasankari. Mail-Manin palstasta he eivät ole ovat koskaan kuulleetkaan. Vaan niinhän se menee; kuninkaat kaatuvat ja kumartajat katoavat. Uusia tulee tilalle ja iso pyörä pyörii. Niin se on ja niin sen olla pitääkin.

x-men-vuosi-1985

Kirjoitan sinulle, koska sinä kirjoitit minulle ja muille vanhoille Marvel-faneille esipuheen Ryhmä-X:n Vuosikerta 1985 osa 2:een. Kuin keskikesällä avatun viinipullon korkki, joka löytyy taskusta pimenevässä talvi-illassa, se sai aikaan hyvän mielen. ”On ollut jännää seurata miten resilientti ja maailman muutoksiin mukautumiskykyinen Marvelin maailma on ollut. Itse olen nauttinut mutkista ja kurveista, toivottavasti sinäkin”, kirjoitit viitaten Marvel Studiosin elokuviin. Toki olen nauttinut Marvelista myös 2000-luvulla, kyllä vaan. Vaikka Toni Jerrman ja Veltto Virtanen eivät enää kirjoittele palstallesi ja vaikka kukaan ei enää kysy paljonko Hulk nostaa tai hauku Sal Busceman kuvitusta tai huuda Jim Leen Tajunnan julisteen perään, olen kyllä nauttinut. Toivoakseni nautin vielä pitkään – ja jos en nauti, on verkkokellarissa 500 vanhaa Marvel-lehteä, joiden pariin voi aina palata.

Niistä kertaalleen kiittäen,

Tatu Junni”


Egmontin uudet Marvel-albumit:

Doctor Strange: Alku 35,95 € 144 sivua
Ryhmä-X 1985 osa 2 45,95 € 400 sivua
X-Men: Xenogenesis 36,95 € 160 sivua


x-men-xenogenesis