UUSIMMAT

Vuoden 2014 paras scifi-kirja on valittu ja Tähtivaeltaja-palkinto jaettu

20.05.2015 13:50 | Muropaketin toimitus

Antti Salminen

Helsingin Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2014 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta on annettu Antti Salmisen romaanille Lomonosovin moottori (Poesia).

Antti Salminen (s. 1983) on tamperelainen filosofi, runoilija, tietokirjailija ja kirjallisuudentutkija.

Kriitikko Hannu Blommilan, Tähtivaeltaja-lehden päätoimittaja Toni Jerrmanin, kriitikko Elli Lepän ja kriitikko Antti Oikarisen muodostama tuomaristo perusteli voittajavalintaansa seuraavasti:

”Antti Salmisen Lomonosovin moottori on poskettomalla huumorilla ja villeillä tarinankäänteillä silattu kirjallinen helmi. Se on proosan ja lyriikan rajamailla taiteileva teos, jonka tarina sijoittuu maailman ja inhimillisyyden tuolle puolen perustettuun Novaja Zemljan mystikkoyhteisöön.

Salmisen tekstuaalinen taidonnäyte on rakenteeltaan anteeksipyytelemättömän kokeellinen ja luottaa lukijan haluun heittäytyä alkemistis-mekanististen visioiden upottavaan pyörteeseen. Tarjolla on mosaiikkimainen kokoelma yhteen ajautuneita teemoja, joita yhdistävät alkemian ja transmutaation syvät pohjavirrat. Romaanin selittämättömyys ja epälineaarisuus ovat onnistuneita tehokeinoja, joka nostavat sanoinkuvaamattomien sattumusten kavalkadin lähelle todellista neroutta.

Fragmentaarinen kerrontatyyli yhdistelee sulassa sovussa erilaisia tekstilajeja. Päiväkirjaotteet, litteroinnit, inventaariolistat ja säätiedotukset kutovat kasaan hurjaa näkyä maailmanlopun koneesta. Mielikuvituksellisen koneen hirviömäisessä ytimessä on osia niin massiivisesta herttuakalmarista, generaattoreista kuin sekalaisista mikropiireistä.

Käynnistyttyään Lomonosovin moottorin on tarkoitus tavalla tai toisella tehdä loppu nykyisestä maailmanjärjestyksestä. Tähän päämäärään pyrkivät Lokiksi kutsuttu skatologisen instituutin entinen tutkija sekä hänen omituinen seurakuntansa.

Monipolvinen kertojanääni kuvailee poikkeuksellisen kaunopuheisesti lopun aikoihin valmistautuvien hylkiöiden ponnistuksia. Tunnelma on paikoin groteski, paikoin äkkihilpeä. Absurdi huumori kukkii niin Igumenin tunkiolla kuin rantaan ajautuneiden valaanraatojen käsittelyohjeiden sivuillakin.

Lukija pääsee kaivautumaan juonen läpi myös tarinakatkelmien ristiviitteiden kautta. Nämä oudot polut tarjoavat uusia komplementaarisia luentatapoja jo ennestään viittauksia ja intertekstuaalisuutta tulvivaan riemastuttavaan materiaaliin.”

Dome.fi onnittelee voittajaa!

Tähtivaeltaja-pystistä kisasivat tänä vuonna myös:

Petri Laine & Anne Leinonen: Kuulen laulun kaukaisen (Kuoriaiskirjat)

Thomas Pynchon: Painovoiman sateenkaari (Teos. Suom. Juhani Lindholm)

Alastair Reynolds: Terästuulen yllä (Like. Suom. Hannu Tervaharju)

Jani Saxell: Sotilasrajan unet (WSOY)

Lähde: Tähtivaeltaja
Kuva: Virpi Alanen

Muropaketin uusimmat