Western Digital julkaisi 4 teratavun Black-kiintolevyn

Western Digital on julkaissut high-end-kiintolevymarkkinoille suunnattuun Black-tuoteperheeseen pitkän tauon jälkeen uuden aiempaa enemmän tallennuskapasiteettia tarjoavan mallin. Kahden teratavun malli julkaistiin jo yli kolme vuotta sitten ja myöhemmin se päivitettiin Serial ATA 6 Gb/s -liitännällä, mutta nyt tallennuskapasiteetti on tuplattu neljään teratavuun.

Neljän teratavun WD4001FAEX-mallisen kiintolevyn kiekot pyörivät 7200 kierrosta minuutissa, liitäntänä on Serial ATA 6 Gb/s ja DRAM-välimuistia on 64 megatavua. Western Digital ei ole paljastanut, kuinka monta kiekkoa kiintolevyssä on käytössä, mutta oletettavasti se rakentuu viidestä 800 gigatavun kiekosta.

Western Digital aloittaa uutuus-Blackin toimitukset lähitulevaisuudessa ja lehdistötiedotteen mukaan sen suositushinta on 339 dollaria.

Western Digital, Lehdistötiedote

Ville Suvanto

Kommentit

2.

2TB BARRACUDA GREEN, 3.5″, 5900rpm, 64MB
ST2000DL003 Seagate 129.00€

Jimmsillä tammikuussa ja leipo rikki jo kesällä..
Eipä siinä, tässä joskus kaverin luo kokeilemaan sen koneella toimiiko.
Itellä piippaa jo ihan biossissa, vaikka tämä ei ole käyttislevy.

Ristus ku jaksa tapella noitten kanssa, eks Seagate oli 80GB ja toimii vieläkin kuten unelma, uudet osat vaan korvasi vanhan. Nykyään kaikki hajoaa käsiin alle 2v.

(niin toi 80G kiekko ollu n. 10 v.

Vastaa tähän
3.

@26 riippuu käytöstä. Jos ihan pientä silppua on kiintiksellä tiedostot niin black voittaakin greenraidin, mutta ei varmana voita jos puhutaan vähänkin isommista tiedostoista.

Vastaa tähän
4.

@7 Uskon olevan nopeempi kuin tuo Green sonnalla oleva raid pakkas.

noita 4kpl raid 10 tai (5:een, jos ohjain jaksaa) niin alkaa oleen kokoa, nopeutta ja vikasietosuutta.

Vastaa tähän
5.

@24 Joo ennen olivat siikat kyllä ihan luotettavia =/ ennen nykyisiä 7200.11 sarjaa ei ollu mennyt yksikään rikki. Nyt sitten neljän levyn raid setistä kaksi on jo hajonnut. Toisaalta viimeksi kun ostin wd:n niin ne putos aina raidista kun niissä oli sellanen “ominaisuus”. Vihreä wd:kin näytti olevan aika monen nas laitoiksen mustalla listalla. Punaisia voisi kokeilla, kun ne olivat jonkun testin mukaan nopeampia kuin vihreät. Mustat ovat mielestäni nykyään vähän turhakkeita. Jos haluaa nopean levyn niin sitten hankkii ssd:n.

Vastaa tähän
6.

Greenitkin ovat erittäin luotettavia, joten kyllä se tärkein ero tosiaan löytyy nopeudesta (käytännössä access timestä, johon myös RPM vaikuttaa). Black pitää enemmän melua ja kuluttaa enemmän sähköä (eli käy kuumempana).

Kun mennään Seagaten puolelle, alkaa luotettavuus tippua sitten jo selvästi.

Vastaa tähän
7.

Tärkein ero greeneihin ei tosiaan taida olla tuo rpm.

Vastaa tähän
8.

Miten ammattilaistasolla hoidetaan raskaan videoeditoinnin väliaikaistiedostojen hallinta? Siinä liikkuu isot tiedostot ja nopeutta pitää löytyä, jotta editointi olisi mahdollisimman sulavaa.

Itse en näe missään muussa tilanteessa kokoa ja nopeutta vaatimuksena yhtä aikaa, kun puhutaan useammasta terasta.

Black-sarjan vahvuus on 5v takuussa, mutta eihän se pysty estämään tietojen katoamista. Itse pitäisin tärkeät tiedostot vähintään kahdella levyllä, mielellään kolmella. Olisi myös hyvä, jos vähintään yksi levy olisi ulkoinen, jos kone kärähtää.

Vastaa tähän
9.

@19
Taitaa kuule vaatia Flashilta sen että yhteen soluun ahdetaan bittejä niin paljon että ne voidaan lukea sieltä vain analogisen epätarkasti, jos se edes kestää kovin montaa kirjoitusta.
SSD:t kun nimittäin kilpailevat vielä vähemmän siinä kuka tarjoaa kapasiteettiä järkihintaan. Monethan kritisoivat sitä kun prossujen kehitys on hidastunut niin miksei sama kriittinen tarkastelu päde SSD-levyjen kapasiteetin kasvun puutteeseen?

Ja kovin on tuntunut aneemiselta valmistajien kiinnostus oikeisiin tulevaisuuden muistitekniikoihin kun vanhalla kompromissi Flash-rojulla pystyy rahastamaan hyvin… Selvästi katteet kohdallaan jos OCZ:llakaan ei ole enää muita tuoteryhmiä powereiden lisäksi.

Tiedä vaikka Seagate ja WD tutkisivat kulissien takana uusia muistitekniikoita ja jättävät Flashin väliin.

@18
Luultavasti tuo, ja sitten se että WD tapauksessa Blackeille tehdään pidempi rasitustesti tehtaalla joka karsii “lastentautisia” yksilöitä paremmin. (tosin ei sulje pois pahoinpitelyn mahdollisuutta kuljetuksen aikana)

Vastaa tähän
10.

@7 Uskallan väittää että nopeudet ovat samaa tasoa. Black on vaan paljon laadukkaampi kuin Green.

@19 Ei kiintareille tule korvaajaa vielä kymmeniin vuosiin. Kapasiteetti ja valmistuskustannukset ovat vaan ihan eri luokkaa.

Vastaa tähän
11.

Siikakeitin ja westerni rahastavat vielä kun voivat. Ennen pitkää mekaaniset levyt on historiaa kuluttajamarkkinoilla kun flash ja uudet non-volatile muistit valtaa markkinat.

Vastaa tähän
12.

13: Erikoista. Tuo varmaan selittyy jotenkin niin, että hitaammin kiekkoja pyörittävien kiintolevyjen osille (mm. moottori) on asetettu olennaisesti löysemmät laatuvaatimukset suhteessa nopeampiin kiintolevyihin.

Vastaa tähän
13.

Saiskohan WD joskus julkaistua kans 4 TB Greenin? Hitachilla neljän teran levyä oli jo vuosikaudet sitten sekä nopeana, että hitaana, mutta ilmeisesti nykyisllä Seagaten ja WD:n kartellina keskenään hallitsemilla markkinoilla ei ole mitään intressejä kehittää teknologiaa tai julkaista parempia tuotteita, saati laskea hintoja.

Vastaa tähän
14.

@12
Kerro sitten hyvä vaihtoehto tuollaiselle kun tarvitaan kohtuullista hintaa, paljon tallennustilaa ja nopeaa levyä. Jos tuo menisi suoraan eurokäännöksellä 264€ niin voisin ostaakkin, valitettavasti on täällä varmaan lähempänä dollarihintaa.

Vastaa tähän
15.

Saa nähdä miten kilpailun puute rupeaa tätä alaa vaivaamaan. Jäljellä on enään muutama valmistaja.

Ennen tulvia ostin 3*2TB Greenejä 70€ kipale ja vieläkään ei ole hinnat laskeneet edes tuolle 2v sitten tasolle.

Vastaa tähän
16.

@12 Eikö nopeus ole kuitenkin plussaa jos toimii hyvin eikä ostajalle ole väliä maksaako 200 vai 300 euroa?

Vastaa tähän
17.

@9: Tilastojen valossa 5400RPM levyt ovat tomivuudeltaan keskimäärin epävarmempia kuin 7200RPM levyt.

Vastaa tähän
18.

@5: Kyllähän minä sen huomasin, mutta pointti oli lähinnä se et noi 7200rpm levyt vois jättää tuossa kokoluokassa kokonaan pois. Nopeus tuskin on se avaintekijä noissa, niinkuin itsekin mainitsit 😉 .

Vastaa tähän
19.

Onko tämä neljän kilon sektoria vai emuloitua roskaa?

Vastaa tähän
20.

@9 Tuskin se ainakaan sen huonompi on kuin 1,5TB Seagateillä. Kuudesta levystä 5 menny rikki ja kuudeskin oireilee.

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.