Western Digitalilta heliumilla täytettyjä kiintolevyjä

14.09.2012 15:36 | Petrus Laine

Western Digitalin omistama Hitachi Global Storage Technologies (HGST) on tiedottanut uudesta, heliumilla täytetystä kiintolevyalustasta. HGST:n mukaan heliumin käyttö mahdollistaa 3,5 tuuman kiintolevyssä seitsemän kiekon käytön, joiden avulla tallennuskapasiteetti voidaan kasvattaa nousta seitsemään teratavuun per kiintolevy.

Heliumin tiheys on vain seitsemäsosa ilman tiheydestä, jolloin kiekkojen kohtaama ilmanvastus on vähäisempi ja moottorin tehon tarve pienenee. Myös lukupäiden kohtaama turbulenssi pienenee heliumin myötä, joka mahdollistaa kiekkojen sekä niiden dataraitojen asettamisen lähemmäs toisiaan kuin aiemmin, jolloin myös datan tiheyttä per kiekko voidaan kasvattaa. Levyn sisällä heikentyvien voimien ja heliumin paremman lämmönjohtavuuden vuoksi kiintolevyjen pitäisi myös toimia hiljaisemmin ja viileämpinä kuin perinteisten kiintolevyjen.

Western Digital Investor -tapahtumassa HGST demonstroi helium-täytteistä kiintolevyä, joka kulutti 23 % vähemmän tehoa ja toimi neljä astetta viileämpänä kuin verokkina ollut perinteinen kiintolevy.

HGST ilmoittaa tarkemmat kiintolevyjen kapasiteetit sekä ominaisuudet julkaistessaan tuotesarjan vuonna 2013. Toistaiseksi on vielä epäselvää tuleeko helium-täytteiset kiintolevyt myös kuluttajamarkkinoille, vai pelkästään yrityskäyttöön.

HGST, Lehdistötiedote

X-bit Labs, Western Digital’s Division Announces Helium-Filled Hard Drive Platform

Keskustelu

Jotenkin olis hauskaa kun joku tällä palstalla olevista neropateista menisi huippu tekniikan parissa työskentelevien insinöörien luokse ”te unohditte, että helium ei pysy kotelossa”. Ja insinööri läpsäyttää kämmenellä päätään ja sanoo ”ainiin”.

@24 Uskomatonta kyllä, pitoisuuksien tasoittuminen ei tarkoita sitä että tilasta toiseen karkaava aine ei korvaannu millään. Ei tyhjiöitä itsestään synny.

Tosiaan, vaikka se ei uutisesta käynytkään ilmi, niin HGST:llahan on jo aiemmin ollut ns ”sealed drive” tekniikka käytössä.
Mitä helium-atomien karkailuun tulee, niin eiköhän se ratkea ihan niinkin yksinkertaisesti, että heliumatomit eivät pääse karkaamaan, koska tyhjiötä ei käytännössä voi sisälle muodostua, ja ulkona olevat atomit eivät taas mahdu tulemaan sisälle heliumin pyrkiessä ulos?

Heliumatomi, tuo pienenpieni veitikka. Saas nähdä miten tämä kestää monivuotisessa käytössä. Täytyy olla laskettu, että vaikka korvautuu muilla kaasuilla ei tapahdu mitään peruuttamatonta.

@17 Uskomatonta kyllä, tilanne johtaisi kuitenkin lähes tyhjiöön levyn sisällä, kun helium vuotaa kuoren läpi ulkopuolelle, jossa heliumin osapaine on pienempi. Samalla tietysti ilmakehästä vuotaisi levyyn pieni määrä vetyä.

Tuo voi juurikin olla se ”ongelma”. Helium vuotaa pois väkisinkin jossain vaiheessa, joten sitten kovalevy vaihtoon? Mutta kai se nyt pari vuotta kestää… Jos puhutaan viidestä-kymmenestä vuodesta, niin silloin ei liene kovin iso ongelma. Mutta tulnevat palvelin käyttöön, jossa levyt vaihdetaan varmaan vuoden tai parin välein muutenkin…

@21 Tjoo, helium on hyvin stabiili kaasu, eikä räjähtele mihinkään :-)

Nyt ne on vihdoin ratkaisseet tärkeän ongelman, sen että kiintolevy pysyy käyttökelpoisena aivan liian kauan. Kamalasti tulee tappioita kiintolevyvalmistajille siitä että käyttäjät käyttää kiintolevyjä monta kertaa takuuajan verran, ennen kuin vasta ostaa uuden.

Heliumia käyttäen ne saa lätkäistyä kiintolevyihin parasta ennen päivän, ja saa kiintolevyt hajoamaan ”ajastetusti”, jotta käyttäjät ostaisivat uudet levyt. Heliumlevyllä jos takuu on 3v, niin aivan varmasti heliumit on sen jälkeen haihtuneet ja levy hajoaa. Tavallista levyä voisi käyttää tuurilla 10 vuottakin.

@4 juu ajatus häiriö. vanhat ilmalaivat olikin vedyllä täytetty.

Kohta läppärin kaikkiin osiin työnnetään heliumia, ja konetta ei tarvitse enää kantaa mihinkään. Muistaa vaan pitää narusta kiinni.

Eivät nuo sentään lentoon lähde?

@12 tyhjiö ei tule kysymykseen, koska lukupää kelluu ilmapatjan päällä

Tuossahan riittää, että kiintolevystä saadaan ilmatiivis. Tällöin ulkopuolella vallitseva ilmanpaine pitää heliumin kiintolevyn sisällä. Jos helium karkaa kiintolevystä niin jotainhan sinne sisälle pitäisi tilalle mennä. Tuskin sinne itsestään tyhjiökään muodostuu?

^^ Kaikkea ne keksii, laittaisivat pari leveää litteää laseria sinne kiekkojen väliin niin ettei tarttis ollenkaan liikutella kiekkoja. :O

^^ Kaikkea ne keksii, laittaisivat pari leveää litteää laseria sinne kiekkojen väliin niin ettei tarttis ollenkaan liikutella kiekkoja. :O

”jokaiselle helium-kiintolevyn ostajalle nyt pullollinen täyteheliumia kaupan päälle”

Voi olla aika hilpeän kuuloista, kun jonkun teini-näädän helium-kovot kosahtavat…

Saiskohan heliumipatruunalla nykykiintolevyistä nopeampia? Miksei tehdä samantien tyhjiötä kiintolevyn sisälle? Ei luulisi olevan tuon vaikeampaa.

Niin no, jos eivät olisi ongelmia jo ratkaisseet, niin tuskin olisivat tuotetta julkistaneet ;)

insinöörit ovat varmaankin keksineet heliumin karkaamiselle ratkaisun. Jokin pinnoite? Luulisi että levyt ovat melko ilmatiiviitä noin yleensä, tai pölyhiukkaset pääsisivät sisäpuolelle :)

@8 Karkaa se kaasu heliumpullon seinämienkin läpi, mutta niin hitaasti että sitä tuskin huomaa. Ei ole väliä mistä metallista tuo on tehty, se on silti kanaverkkoa heliumatomien näkökulmasta ja ne pääsevät sujahtelemaan niistä läpi.

Näytä kaikki kommentit

Sitte kun kiintolevystä kansipahvi korkkaa, niin moottori ylikuumenee?

@3

Ilmapallossa helium karkaa pallossa olevista mikroskooppisen pienistä rei’istä. Nämä kiintolevyt eivät tiettävästi ole tehty lateksista vaan ihan metallista ja luulisi näissä olevan myös astetta paremmat tiivisteet.

@5 Jep ja alkaa äänenmurros vääräänsuuntaan…siis kimittämisenä :p.
Juu varastotilaksi elluille ja musalla … ja tietysti digikuville loistava…ei ainakaan tila lopu ihan heti.

Mahtanee hintakin olla kohillaan, melko tiiviin kotelon saavat tehdä että se helium pysyy tuolla…

Lainaus artikkelista: ”tallennuskapasiteetti voidaan kasvattaa nousta seitsemään teratavuun per kiintolevy.”. Ehkäpä tuo ”nousta” sana on turha.

Sitten itse aiheeseen: Mitenköhän meinaavat saada heliumin psyymään kaasumaisena tuolla sisällä? Tiedän kyllä että huoneenlämmössä helium on kaasymaisena, mutta tuohan vaatii jo jonkinlaista suojausta että helium ei ilmaa kevyempänä karkaa kiintolevyn sisältä. Vrt: Ostat heliumilla täytetyn ilmapallon ja seuraavana päivänä helium on karannut pois.

Millon nähdään ensimmäinen kovalevy joka ”räjähtää” vikaantumisen seurauksena!? Tällä olis pieni potentiaali jo siihen.

Mielenkiintoista!

Noista saa kunnon varastolättyjä. Sais tulla kuluttajapuolelle, en näe syytä miksei? Korkea valmistushinta?

Muropaketin uusimmat