Western Digitalilta heliumilla täytettyjä kiintolevyjä

Western Digitalin omistama Hitachi Global Storage Technologies (HGST) on tiedottanut uudesta, heliumilla täytetystä kiintolevyalustasta. HGST:n mukaan heliumin käyttö mahdollistaa 3,5 tuuman kiintolevyssä seitsemän kiekon käytön, joiden avulla tallennuskapasiteetti voidaan kasvattaa nousta seitsemään teratavuun per kiintolevy.

Heliumin tiheys on vain seitsemäsosa ilman tiheydestä, jolloin kiekkojen kohtaama ilmanvastus on vähäisempi ja moottorin tehon tarve pienenee. Myös lukupäiden kohtaama turbulenssi pienenee heliumin myötä, joka mahdollistaa kiekkojen sekä niiden dataraitojen asettamisen lähemmäs toisiaan kuin aiemmin, jolloin myös datan tiheyttä per kiekko voidaan kasvattaa. Levyn sisällä heikentyvien voimien ja heliumin paremman lämmönjohtavuuden vuoksi kiintolevyjen pitäisi myös toimia hiljaisemmin ja viileämpinä kuin perinteisten kiintolevyjen.

Western Digital Investor -tapahtumassa HGST demonstroi helium-täytteistä kiintolevyä, joka kulutti 23 % vähemmän tehoa ja toimi neljä astetta viileämpänä kuin verokkina ollut perinteinen kiintolevy.

HGST ilmoittaa tarkemmat kiintolevyjen kapasiteetit sekä ominaisuudet julkaistessaan tuotesarjan vuonna 2013. Toistaiseksi on vielä epäselvää tuleeko helium-täytteiset kiintolevyt myös kuluttajamarkkinoille, vai pelkästään yrityskäyttöön.

HGST, Lehdistötiedote

X-bit Labs, Western Digital’s Division Announces Helium-Filled Hard Drive Platform

Petrus Laine

Kommentit

2.

Jotenkin olis hauskaa kun joku tällä palstalla olevista neropateista menisi huippu tekniikan parissa työskentelevien insinöörien luokse “te unohditte, että helium ei pysy kotelossa”. Ja insinööri läpsäyttää kämmenellä päätään ja sanoo “ainiin”.

Vastaa tähän
3.

@24 Uskomatonta kyllä, pitoisuuksien tasoittuminen ei tarkoita sitä että tilasta toiseen karkaava aine ei korvaannu millään. Ei tyhjiöitä itsestään synny.

Vastaa tähän
4.

Tosiaan, vaikka se ei uutisesta käynytkään ilmi, niin HGST:llahan on jo aiemmin ollut ns “sealed drive” tekniikka käytössä.
Mitä helium-atomien karkailuun tulee, niin eiköhän se ratkea ihan niinkin yksinkertaisesti, että heliumatomit eivät pääse karkaamaan, koska tyhjiötä ei käytännössä voi sisälle muodostua, ja ulkona olevat atomit eivät taas mahdu tulemaan sisälle heliumin pyrkiessä ulos?

Vastaa tähän
5.

Heliumatomi, tuo pienenpieni veitikka. Saas nähdä miten tämä kestää monivuotisessa käytössä. Täytyy olla laskettu, että vaikka korvautuu muilla kaasuilla ei tapahdu mitään peruuttamatonta.

Vastaa tähän
6.

@17 Uskomatonta kyllä, tilanne johtaisi kuitenkin lähes tyhjiöön levyn sisällä, kun helium vuotaa kuoren läpi ulkopuolelle, jossa heliumin osapaine on pienempi. Samalla tietysti ilmakehästä vuotaisi levyyn pieni määrä vetyä.

Vastaa tähän
7.

Tuo voi juurikin olla se “ongelma”. Helium vuotaa pois väkisinkin jossain vaiheessa, joten sitten kovalevy vaihtoon? Mutta kai se nyt pari vuotta kestää… Jos puhutaan viidestä-kymmenestä vuodesta, niin silloin ei liene kovin iso ongelma. Mutta tulnevat palvelin käyttöön, jossa levyt vaihdetaan varmaan vuoden tai parin välein muutenkin…

@21 Tjoo, helium on hyvin stabiili kaasu, eikä räjähtele mihinkään 🙂

Vastaa tähän
8.

Nyt ne on vihdoin ratkaisseet tärkeän ongelman, sen että kiintolevy pysyy käyttökelpoisena aivan liian kauan. Kamalasti tulee tappioita kiintolevyvalmistajille siitä että käyttäjät käyttää kiintolevyjä monta kertaa takuuajan verran, ennen kuin vasta ostaa uuden.

Heliumia käyttäen ne saa lätkäistyä kiintolevyihin parasta ennen päivän, ja saa kiintolevyt hajoamaan “ajastetusti”, jotta käyttäjät ostaisivat uudet levyt. Heliumlevyllä jos takuu on 3v, niin aivan varmasti heliumit on sen jälkeen haihtuneet ja levy hajoaa. Tavallista levyä voisi käyttää tuurilla 10 vuottakin.

Vastaa tähän
9.

@4 juu ajatus häiriö. vanhat ilmalaivat olikin vedyllä täytetty.

Vastaa tähän
10.

Kohta läppärin kaikkiin osiin työnnetään heliumia, ja konetta ei tarvitse enää kantaa mihinkään. Muistaa vaan pitää narusta kiinni.

Vastaa tähän
11.

@2 pahin naamapalmu ikinä

Vastaa tähän
12.

Eivät nuo sentään lentoon lähde?

@12 tyhjiö ei tule kysymykseen, koska lukupää kelluu ilmapatjan päällä

Vastaa tähän
13.

Tuossahan riittää, että kiintolevystä saadaan ilmatiivis. Tällöin ulkopuolella vallitseva ilmanpaine pitää heliumin kiintolevyn sisällä. Jos helium karkaa kiintolevystä niin jotainhan sinne sisälle pitäisi tilalle mennä. Tuskin sinne itsestään tyhjiökään muodostuu?

Vastaa tähän
14.

^^ Kaikkea ne keksii, laittaisivat pari leveää litteää laseria sinne kiekkojen väliin niin ettei tarttis ollenkaan liikutella kiekkoja. :O

Vastaa tähän
15.

^^ Kaikkea ne keksii, laittaisivat pari leveää litteää laseria sinne kiekkojen väliin niin ettei tarttis ollenkaan liikutella kiekkoja. :O

Vastaa tähän
16.

“jokaiselle helium-kiintolevyn ostajalle nyt pullollinen täyteheliumia kaupan päälle”

Vastaa tähän
17.

Voi olla aika hilpeän kuuloista, kun jonkun teini-näädän helium-kovot kosahtavat…

Vastaa tähän
18.

Saiskohan heliumipatruunalla nykykiintolevyistä nopeampia? Miksei tehdä samantien tyhjiötä kiintolevyn sisälle? Ei luulisi olevan tuon vaikeampaa.

Vastaa tähän
19.

Niin no, jos eivät olisi ongelmia jo ratkaisseet, niin tuskin olisivat tuotetta julkistaneet 😉

Vastaa tähän
20.

insinöörit ovat varmaankin keksineet heliumin karkaamiselle ratkaisun. Jokin pinnoite? Luulisi että levyt ovat melko ilmatiiviitä noin yleensä, tai pölyhiukkaset pääsisivät sisäpuolelle 🙂

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.