Windows 8 tulossa yhdeksänä versiona?

05.03.2012 16:42 | Ville Suvanto

Uutisoimme reilu viikko sitten Hewlett-Packardin sivuilta löytyneistä tiedoista, joiden mukaan Windows 8:sta tultaisiin julkaisemaan ainoastaan kolme versiota PC-tietokoneille. Microsoft julkaisi Windows 8:n beeta- eli Consumer Preview -version viime viikolla ja Windows 8 Beta -sivusto on onnistunut kaivamaan sen rekistereistä todisteita julkaistavista versioista.

Rekisteritietojen mukaan versioita tullaan näkemään enemmän kuin kolme. ARM-version ohella tiedoista löytyvät yrityskäytön Enterprise- ja Enterprise Eval -versiot sekä kuluttajille suunnatut Home Basic-, Home Premium-, Professional-, Professional Plus-, Starter- ja Ultimate-versiot. Näiden tietojen valossa valikoima tulisi olemaan hyvin samanlainen kuin Windows 7:n tapauksessa.

Windows 8 Beta, Exclusive: Windows 8 SKU revealed in Consumer preview

Keskustelu

39. Kannattaa myös ottaa huomioon se, että kaikkia ei kiinnosta tuo säätäminen enää. Varsinkaan jos muistissa on windowsien bi-annual formatting festit. Tosin nykyään tuntuu winukan selviävän pidemmän aikaa hengissä ilman formatointia.

Joillakin on kanssa se, että laiton versio on yksinkertaisesti ”vaarallinen”. Perusjonne joka käyttää kotona nyt ei taatusti ole sellainen, mutta jos esim. ravaat vähän väliä Microsoftin edustajan luona niin asia voi olla toinen :)

Itse näkisin tilanteen enemmänkin siten, että onko esim. windows ultimate laillisena sen hinnan väärti mitä se maksaa kun vertailee kilpailijoita. Joissakin tapaukissa hinnan erotus vaatii tuntitöitä ja sillekkin on helppo laskea hinta. Jos sinulla menee 8h homman saamiseen kohdalleen niin jollain kympin tuntipalkalla tuo toimii. Jos taas tuntihinta on esim. 110e niin ei kannata. Sitten herääkin kysymys, että entäs se toinen kauppallinen käyttis…hmm..25e…

Nykyäänhän käytännössä voidaan sanoa, että jokainen käyttis tekee ja osaa samat asiat. Tavalla tai toisella.

Lol no aika kädetön tapaus saa olla jos ei saa warewinukkaa aktivoitua :D No kait sellasiaki henkilöitä on.. Ei kyllä kauheemmin googlettelua vaadi. Tiiä sitte millaset suojaukset 8:ssa, nähtäväks jää. Ei sillä, en oo ite kyllä ainakaan seiskasta vaihtamassa mihinkään, Vistan kohdalla tein sen virheen.

@37
Linux perustu hyvään tahtoon ja Apple saa rahansa raudan tökeröstä ylihinnoittelusta. Microsoft sen sijaan on kaupallinen softafirma, joka saa rahansa ohjelmista. Sen on ikäänkuin pakko pistää lappuun hintaa, mikäli haluaa konkurssin välttää.

Ei sillä etteikö itseäkin opiskelijana hiukka ottaisi päähän nuo hinnat, 120e officesta, hei vaan!

Yksi windows, samalle levylle niin 32 kuin 64bit. Problem solved. Tuleeko tuo ikinä tapahtumaan? Ei taatusti.

Omasta mielestä kyllä aika karmeaa perseilyä kun miettii, että pahimmat kilpailijat on joko ilmaisia tai 23,99 € ja MS pistää satasen päälle kun puhutaan KEVYIMMÄSTÄ versiosta. Ulimaten hintalaput kun sulattaa silmät. Siihen kun vielä yhdistää sen, että kohta on helpompi pysyä linux distrojen perässä kuin windowsin…

@30

Ajurit on asia erikseen, itsellä ei ole laitteita käytössä joihin ei löytyisi 64bit ajuria. Niiden kanssa bittisyydellä toki on merkitystä.

Suurimmilta osilta softan kannalta on aivan herttaisen yhden tekevää onko sovellus käännetty 32bit vai 64bit binääriksi. Email, web selain, MS word yms sovellukset kun eivät yli 2GB (per sovellus) muistin varaus kyvystä hyödy yhtään mitään. Eli sinänsä on ihan sama onko se sovellus käännetty kummalle. Monista sovelluksista myöskin voi valita kumman version ottaa.

Aika harva keskiverto kuluttajan deskari sovellus ihan oikeasti hyötyy 64bit ympäristöstä. En kyllä kuluttaja käytössä voi allekirjotitaa väitettäsi jatkuvista ongelmista. Itsellä ei ole yksikään 2000 luvun jälkeen tehty sovellus jäänyt lähtemättä käyntiin 64bit ympäristösä. Jotain compatibility asetuksia on voinut joutua säätämään jonka jälkeen on toiminut.

Joskus tuli jopa asennettua virtuaali koneeseen 32 bit windows mahdollisten ongelmien varalta, turhaa asensin.. :)

Yrityksissä ymmärrän kyllä tuon 32bit 64bit siirtymä ongelman windows puolellla. Tätä hupia on päässyt itsekkin katsomaan. Tosin jos minula kysytään niin esim serveri puolella windowssia ei pitäisi edes käyttää. Deskari puolella siitä ei taida päästä eroon vaikka haluaisi.

Ja juurkin apinakapinan 32bit ajuriongelman (kommentti 33) vuoksi mäsä varmaankin noita 32bit versioita tarjoaa. Tosin ei niinkään kuluttajien vaan yritysten vuoksi.

@31

Arvasit termin oikein. Ja juu samaa mieltä olen, ei jaksa ware wintööttien kanssa tapella kun se lisenssi maksaa saman verran kun yhden viikonlopun baarikierros. Sillä hinnalla ei paljoa viitsi tapella koneen kanssa. :)

Suurin syy miksi edelleen 32bittistä tuetaan ja XP:n tukea on jatkettu vieläkin on:
Yritykset.

Kun tarpeeksi isot rahat vaativat ja tarpeeksi moni yritys suoraan sanoo että heillä on miljoonien investoinnit laitteissa ja softassa mikä vaatii esim. IE 6 tai täytyy käynnistää korpulta ja EI TOIMI kuin 32bittisessä ympäristössä niin ihan varmasti microsoft kuuntelee.

Toinen aika iso syy on imago.

Kummasti moni muistaa vielä että puukottamalla XP:n sai asenneltua noin 90 pentiumiin missä naurettavan vähän muistia JA että Windows 7 toimii jossain 120 Pentiumissanoin 256mb muistia. Ei sillä että kovin moni OIKEASTI yrittäisi sitä asennella ko. museorautaan.

Kuitenkin: jos nyt lähtisi liikkeelle huhu että Vista, 7 ja XP asentuu helposti ennen vuotta 2000 tehtyyn rautaan mutta uusi käyttöjärjestelmä jota yritetään mainostaa todella kevyenä, kännyköihin ja ainakin miniläppäreihin ja kannettaviin soveltuvana todella monipuolisena, joustavana, uudistuksellisena ja hyvänä tuotteena.. ettei sitä voi asentaa ”kuin” 64bittistä prosessoria käyttäviin PC koneisiin. Siitä nousisi sellainen poru kohden taivaita ettei ole tosikaan.

Vielä kun alkaisi velloa kertomukset siitä miten ”tosi moni peli ja ohjelma ei enää toimisi” (väliäkös sillä että oikeasti ne ehkä toimisivat tai niihin olisi mahdollista pienellä vaivalla saada 64bit tuki).

Itse käyttänyt vuosia 64bittistä XP:tä ennen Vistaa reippaasti. Eikä ole todellakaan tullut tarpeen 16bittiset ohjelmistot ja vaikka alussa 64bittiset ajurit olivat todella kiven takana en silti tajua monia jotka edelleen ostavat 32bittistä käyttöjärjestelmää ”ihan kaiken varalta” tai ”no ei mulla ole kuin 4Gb RAM”.

Mutta kun kyselitte syitä tuossa yllä pari joiden väittäisin olevan merkittävimpiä.

@32 No edelleen syynä on ajurit. On olemassa rautaa johon ei saa uusia ajureita, mutta joita on liian kallista uusia. Tai sitten käyttöjärjestelmän valmistaja jopa haluaa tarjota vanhemmillekin kokoonpanoille tuen, sensijaan että räkäisisi kuluttajaa naamaan ja pakottaisi laitehankintoihin vaikka periaatteessa vanhakin olisi ihan hyvin toimivaa. Syynä voi olla tuokin.

Itselläkin on vielä 32-bit Windows 7, juurikin ajurihommien takia.

” Nut

joten vielä on mahikset että sieltä tulee ne 3 joista 32/64bit editionit. Toivottavasti. ”

Miks kukaan enään 2012 tai nyky komponettien aikan käyttää 32bit käytistä ?

Minun mielestä jo Win 7 olis saanu tulla vain 64bit

@29

Windowsin warettaminen onnistuu Murolta mutta tuskin Jonnelta (ko. termillä varmaan tarkoitetaan teiniä koneen säätäjää jolta löytyy enemmän kiinnostusta ja mielipiteitä kuin faktoja ja osaamista). Torrenttina laitailtu windows pitäisi kuitenkin pystyä myös aktivoimaan ja siihen kyllä monella tyssää osaaminen. 100e on loppupeleissä aika vähän winkkarista jos se ”ilmainen” vaihtoehto sisältää päiväkausien googlettelun tai jopa päivitysten laiminlyömisen.

Peruskäyttäjät eivät tosiaan Windowsia osta. Windows tulee tietsikan mukana OEM -lisenssillä. Koneiden käyttöikien ollessa 3-4vuotta konetta vaihdetaan ennemminkin kuin ostetaan uuden käyttiksen päivitysversio. Applella pyyhkii hiukan paremmin tuon päivitysinnon kanssa. Päivitykset ovat selkeitä ja halpoja ja niistä on tehty sen verran houkuttelevia, että peruskäyttäjätkin innostuvat asiasta.

@23

Mäkeillähän nimenomaan tehdään hyödyllistä. Kuvaaja, muusikko ja toimistorotta löytävät omat softansa ja kuulemman saavat kaiken toimimaan helpommin ja nopeammin kuin Windows maailmassa. iOS sovelluskehityksessä mäkki on ainoa vaihtoehto.

Mäkille ei löydy Visual Studiota eikä HC pelaajat voi viritellä omppurautaa haluamakseen. Jälkimmäistä ei nyt puutteeksi voi laskea. PC pelaaminen taitaa kuitenkin olla aika pienen piirin juttu.

@29
Ohjelmistokehitys hidastuu 64 bittiselle käyttikselle niin kauan kun 32 bittisiä käyttiksiä pidetään hengissä. Vielä nykypäivänäkin harvasa päivä näytölle putkahtaa jostain raosta viesti, että tämä ohjelma/ajuri/muu ei ole yhteensopiva 64 bittisten käyttisten kanssa, koska kehittäjät ovat laiskoja.

Aina sama vinkuminen niistä 32bit verisoiden olemassaolosta.

Millä tavalla se on keneltäkään pois jos sellaista tarjotaan, ei sitä ole pakko ostaa ( warettaa .. jonnet kuitenkaa mitään windowsseja osta.. ).

Tarjotaanhan linux distrojakin 32 bit versioina, ei ne sielä seassa mitään haittaa, eikä kukaan pakota asentamaan.

@27 Ei varmaan ole missään vielä mitään tarkkaa päivämäärää ja ei se windows vaikuta pelin sulavuuteen. Rautaa päivittelemään :)

En kyllä lähde maksamaan +100e, jos siinnä on metro mukana ja ilman metroa se tuntui muuten niin win 7:lta, että taitaa jäädä tämä väliin.

Ei osunut mistään silmään että milloin tämä Windows 8 oikein julkaistaan? Tällä varmaan pyörii BF3 high asetuksilla 1920×1080 resolla?

Se paras versio puuttu tästä kokonaan eli windows 8 ilman metroa.

Microsoftilta olis kyllä tosi peliveto julkaista ilmaseks joku superkevyt Gaming OS. Olis vaan sen verran toimintoja, että sais laitteet toimimaan, pelin käyntiin ja nettiin. Ajurit, kauppatoiminnot yms vois hoitaa kaikki oman pilvipalvelimensa kautta ja sitoo paljon muita toimijoita ja firmoja oman laskutuksensa alle. Sit jos riisuttu käyttis olis viä tosi pieni ja kevyt niin se varmaan yleistyis salamannopeesti kaikennäkösissä viritelmissä. Sit jos sen viä linkittäis omiin konsoleihin, windowseihin, kännyköihin sun muihin niin sais koko firma nostettua itsensä viä nykystäkin vahvempaan asemaan.

@23 kyllähän sillä photoshop, premiere ja nettiselain toimii komeasti. Kai sillä voi jotain pelatakin ja miksei jotain ohjelmoidakin.

Ei linuxikaan mikään kovin vaikea valinta enää ole. Ubuntu vaan asemaan ja jo toimii. Sillä voi sit ainakin käyttää tietokonetta kirjotuskoneena Open Officen avulla, selata nettiä ja katella videoita.

Jos nyt kuluttajalle hankalaa etsitään niin Linux on kyllä omaa luokkaansa. Satoja eri versioita ja pääjakeluistakin läjäpäin variantteja.

Applen OS X:n jakelu on ehkä selkein. Yksi hinta, yksi tuote. Enää puuttuu että sillä tekisi jotain hyödyllistä.

@21

Miten PC käytössä Windows 7 on vanha? Ymmärrän että kosketusnäytöllisille vempaimille tarvitaan kipeästi toimivaa ratkaisua MS:n leiristä mutta ns. tavallisissa tietokoneissa seiska toimii hienosti.

Enterprice tarvitaan jotta yrityskäyttäjät tykkäävät maksaa SA:sta. Starter tarvitaan, jotta halvimpiikin paskakoneisiin on mahdollisuus tunkea tuttu winkkarilisenssi eikä mitään oikeasti toimivaa esim. linux -pohjaista ratkaisua.

Jos asiaa tarkastellaan kassavirtojen ulkopuolelta nin x86 pohjaisissa julkaisuissa voisi tarjota kahta 64 bittistä käyttistä; Professionalia ja Enterpriceä. Nopeuttaisi varmasti mm. tietoturvapäivitysten julkaisua.

Näytä kaikki kommentit

Muropaketti jonnet taas valittamassa. Oli jo aikakin uuden Windowsin julkaisuun. Windows 7 alkaa olemaan jo vanha. On siis aika päivittää rautaa ja käyttis.

Kuluttaja menee sekaisin tämmösestä määrästä ja ei tiedä mitä ostaa ja huonolla tuurilla ei osta mitään. Minusta(kin) on hieman outoa, että näin uudesta käyttöjärjestelmästä tehdään vielä 32-bittinen versio.

Metrottomasta versiosta varmaan joutuu maksamaan 500 € lisähintaan?

Mitä oon kuullu ni noi ware versiot ei niin kivuttomasti enää toimi mitä aiemmin. Aktivoinnit ei toimi tai loppuu omia aikojaan.

No ei tarvii kyllä tuoho päivittää niin kaua ku toi metro pelleilee pakotetusti tuossa

Ei kai näillä ole niin väliä kun porukka kuitenkin lataa piraattikirjastosta pääasiassa sitä Ultimatea.

@9 tämä Win240 (volvo edition) on tablettikäyttöön, siksi x86-32.

Mulle semmonen versio joka on suunniteltu työpöytäkoneelle (ei metro kikkareita)

Mitä Microsoft hyötyy 9 eri versiosta. Eikö Home & Pro ja Enterprice riitä?

@8 On noi edellisetkin versiot tullut ostettua. Viimeksi kun oli ennakkotilaus amazon.co.uk:ssa, niin Windows 7 Home Premiumin (full retail) sai alle 80eurolla.

Sanokaa nyt joku että olen ymmärtänyt väärin sen, että vielä vuonna 2012 myyntiin tulevasta ”tulevaisuuden” käyttöjärjestelmästä tarjotaan x86-32 versiota?

Ei hyvä helvetti sentään…

Toisaalta, kyllähän edelleenkin löytyy kaupan hyllystä tuliterää emolevyä jossa virrat kytkettäessä pörisee edelleen se 16-bit real modessa pyörivä paskakoodi ajoilta jolloin ensimmäiset kääpiösepät takoivat sotanuijiaan teräksestä…

Toivon kyllä hartaasti, että nämä eivät ole lopulliset vaihtoehdot.

Vieläkö tässä on tuo pirstoutuva rekisteri. Eikös siitä pitäny jo vistassa hankkiutua eroon

Kaikkia versioita ei välttämättä nähdä kauppojen hyllyllä, joten vielä on mahikset että sieltä tulee ne 3 joista 32/64bit editionit. Toivottavasti.

Toivottavasti ei näin. Teennäisiä rajoituksia joiden takia tuskin järkevä päivittää tai maksaa itsensä kipeäksi. Jos erot olisivat parin euron luokkaa niin olisi eri asia. Tästä touhusta ei hyödy ainakaan kuluttaja..

Hirveän versiosekamelskan tuominen markkinoille kertoo vain Microsoftin pohjattomasta ahneudesta. Onneksi Windowsille on vaihtoehtoja.

Tjaa, olisikohan tuo Enterprise Eval sitten joku Evaluation -demoversio tjsp?

Muropaketin uusimmat