Windows 8:n käyttöönotto takkuaa

Microsoftin paljon keskustelua aiheuttanut Windows 8 -käyttöjärjestelmä julkaistaan kuluttajien saataville 26. lokakuuta eli kolmen viikon kuluttua. Kuluttajat ovat kuitenkin voineet testata sitä Microsoftin julkaisemilla Developer, Consumer ja Release Preview -testiversioilla. Net Applications -tutkimusyhtiö on mitannut Windows 8:n käyttömääriä ennen julkaisua ja verrannut niitä Windows 7:ään. Tilastot poikkeavat toisistaan reilusti.

Kuusi kuukautta ennen julkaisua Windows 7:n käyttäjämäärä kaikista Windows-käyttäjistä oli noin 0,35 prosenttia, kaksi kuukautta myöhemmin se oli noussut noin 0,8 prosenttiin ja kuukautta ennen julkaisua 1,64 prosenttiin. Windows 8:n osalta ei ole ollut havaittavissa samanlaista trendiä, sillä kuusi kuukautta ennen julkaisua käyttäjämäärä oli noin 0,15 prosenttia ja kaksi kuukautta myöhemmin 0,2 prosenttia. Kuukautta ennen julkaisua osuus on noussut ainoastaan 0,33 prosenttiin eli samaan, joka oli Windows 7:n osuus puoli vuotta ennen virallista julkaisua.

Computerworld, Poor pre-launch showing plagues Windows 8

Muropaketin toimitus

Kommentit

3.

En ymmärrä suurinta osaa valituksesta, jota täällä näkee. Kaikki tuntuvat liittyvän ongelmiin penkin ja näppiksen välissä. Muutamia poimintoja..

Mikäänhän ei pakota käyttämään tuota Metroa/Windows Style UI:ta/tjsp muuten kuin Start-valikkona, mihin tarkoitukseen se on ylivertainen verrattuna vanhaan, Windows95 tyyliiseen nappulaan.

Verkkokortteihin pääsee käsiksi samalla tavalla kuin ennenkin (oletan, että useimmat kitisijät täällä ajattelevat itsensä ns. tehokäyttäjinä), Windows-key ja ncpa.cpl

Komentokehoite samaten, Windows-key ja cmd (ctrl-shift-enter niin lähtee adminina, niinkuin muutkin komennot)

Sellainen taikanappula kun Windows-key ja X aukaisee nykyään jotain ihan muuta kuin Mobility Centerin, kokeilkaa. Sieltä löytyy kaikki säätäjän tarvitsema.

Muita poimintoja, ELAM, eli UEFI:n tallennettu anti-virus, joka käynnistyy ennen käyttistä. UEFI ja oleellisimmat boottitiedot voidaan myös allekirjoittaa, jolloin sinne on hyvin vaikea ujuttaa mitään bootkittejä. UEFI:n voidaan myös jemmata sertifikaatteja, eli TPM piiriä ei periaatteessa tarvita läppäreitä tai BitLockeria varten.

Windows-to-Go, USB levyltä (ei tikulta, valitettavasti (ainakaan ilman kikkailua)) bootattava käyttis. Microsoft keksi tämän ominaisuuden heti 16v sen jälkeen, kun Linuxissa tällainen otettiin käyttöön.

Hyper-V tuki, ei guestina vaan alustana.

Ennenkaikkea, ajatelkaa se hassu ruutukikkula, joka aukeaa Windows näppäimestä, vain uudenlaisena Start-valikkona. Microsoft meni vähän perseelleen sen esittelyssä “uudenlaisena Windowsina”, mitä se ei missään tapauksessa ole. MIKÄÄN ei pakota käyttämään uudenlaisia App:ja siinä Metron päällä. Vanhan liiton softat pörisee edelleen kivasti työpöydällä, omissa pikku ikkunoissaan.

Vastaa tähän
4.

On suloisen söpöä kun jotkut jaksavat löytää Modern Puke UI:lle aina selityksiä miksi se otettiin käyttöön. Ihan lähdettiin uudistamaan jne. ihqua.

Miettikää nyt kuitenkin, että lähtikö se todella käyttäjien tarpeesta muuttaa käyttöliittymää? Jos, niin keneltä käyttäjiltä asiaa tiedusteltiin? Jos heitä oli, saivatko käyttäjät ilmaista mielipiteensä ennen kuin silloinen Metro julkaistiin? Jos Modern UI todella on käyttäjien työpöydilleen haluama (unohdetaan nyt että se kenties toimii mobiililaitteissa) niin miksei sen saama murskakritiikki hetkauta ollenkaan Microsoftia? Aika erikoista, jos Modern Puke todella lätkäistiin käyttäjien tarpeesta, ja suuri osa inhoaa sitä.

Todellakin, vielä kerran, lähtikö Modern UI työpöytäpakko todella käyttöliittymän tarpeesta uudistua, vai olisiko mobiililaitteiden markkinoinnilla jotan tekemistä asian kanssa?

Vastaa tähän
5.

hyper-v tuossa onkin ainut syy siirtyä itselle.

Start valikon osalta voi olla hyväkin, että se on poistettu kokonaan ja annetaan kolmansille osapuolille mahdollisuus osallistua kilpailuun tuotteillaan. Ei pääse EU sakottamaan siitäkään “monopolista”

Vastaa tähän
6.

Mielestäni on tosi jees että MS on ottanut rohkeasti uudenlaisen näkökulman käyttöliittymään. Aiemminhan valitettiin kun MS toisti samaa kaavaa. Nyt valitetaan että ei saa muuttua. Pitää olla tuttua ja turvallista. Heh..

Alkuun uus kokoruudun starttivalikko toi reaktion itselle et “mikä ihme tää uus erilainen sydeemi on – äkkiä se vanha ja turvallinen käyttöliittymä takas!” Powerluuserina käytän pääasiassa aina desktop appeja. Sit mulle yks päivä toi uus metro aukes ja totesin et toihan on ihan ok kun siihen saa aktiivista dataa esim pörssikursseja ja myös siellä pyörivät ne vähät softat esim uutistenlukija on näppärä. Sitä en silti voi vieläkään käsittää että voi miksi se on laitettu 2012 serveriin.. Odottaakohan ms että serveri softaa tulee metroliittymälle koodattuna vai onko se siellä terminaaliistuntoja varten vai häh?

Uskon ettei me olla menossa post pc meininkeihin vaan että uudet w8 raudat muuttaa pelikenttää niin että täppäreistä tuleekin täysverisiä pcitä ja että perus koneissa yleistyy kosketusnäytöt huomattavasti. Itse kyllä nykyään pidän w8 kokonaisuutena merkittävänä uudistuksena ja tähän mennessä parhaana ms käyttiksenä.

Tärkeimmät fiitsörit mitä ite ootan kasissa on se että se on nopeampi.. Taitaa itse käyttis kuluttaa jopa vähemmän resursseja kuin w7. Myös se on tosi jees et bitlocker on nyt myös perusversiossa. Yrityspuolella odotan eniten directaccessia mikä on merkittävästi parempi kun edeltäjä (ok se on enempi 2012 servun ominaisuus) ja sitten se ehkä herkuin ominaisuus yrityskäyttöön on ehkä toi usb kovolta tai tikulta buuttaava täys käyttin.. Ok nyt linux miehet nauraa partaansa kun siellähän toi on ollu jo iät ajat 😉

Tälläsenä säätäjä nördenä myös diggaan todella tosta client hyper-vstä.. Jopa niin paljon että ennen vmware workstationin nimeen vannoneena nyt pärjään ilman.

Vastaa tähän
7.

En yksinkertaisesti ymmärrä mihin Metroa tarvitaan PC-versiossa, se on vaikuttanut DP/RTM:ssä ihan turhalta. Kyllä sitä “käyttää” eikä ongelmia tule mutta ei se tunnu tehostavankaan käyttöä yhtään mitenkään (päinvastoin) kuten Vista/Seiskan start-valikko XP:stä vaihtaessa.

Eipä ole atm mitään syytä vaihtaa Seiskasta eteenpäin, Vistan jälkeen siinä tuli sentään aika kiva nippu suorituskykyparannuksia eikä UI:ta uhrattu jonkun epävarman mobiilistrategian takia. Täytyy toivoa ettei tule tarvetta GPT-boottaukselle tai 4K-tuelle ennen seuraavaa Windowsia, tuo etteivät jaksa tehdä tukea 7:lle on toki yksi pakotuskeino kohti kasia.

@ 27. Aika vähän teknisiä muutoksia, lähinnä ReFS kiinnostaisi mutta siitäkin puuttuu paljon eikä saa käyttistä asennettua sen päälle edes vielä.

@ 36. Oliko tuo vitsi? Jos he olisivat kuunnelleet käyttäjiä, voisi Metron disabloida. Tekivät tuon kaaren aikana päin vastoin ja poistivat rippeet vanhoista metodeista, varmaan kuluttajat vaativat Metron pakotusta?-)

Vastaa tähän
8.

Rumahan tuo kasi on, kuin ladonseinästä revitty piru VS seiska, kun AERO glasskin on sabotoitu..

Tuohon pitänee palata, kunhan tulee intelin seuraavalla prossusukupolvella olevat siirrettävät laitteet, kun tuossa kasissa on ilmeisesti virransäästöominaisuuksia, jotka tulevat toimimaan noiden prossujen kanssa ja joita ei kaikkia seiskan kanssa voi käyttää..

Samoin myöskin NATIVE 4K.n sektorikoolla olevat kiintolevyt eivät ilmeisesti tule toimimaan seiskassa ja vanhemmissa käyttiksissä (Ainankin tällähetkellä ms:n mukaan).

Vastaa tähän
9.

Kyllähän tämä on itselle sama kuin vista oli aikoinaan, eli skipataan ja kaipaamaan ei jäädä.

Vastaa tähän
10.

@26 Ei MS:llä luultavasti hirveä kiire sen win9:n kanssa ole, kun isoimmat muutokset jotka kasiin verrattuna on, on uusi kovalevyformaatti, jota ensin halutaan varmasti testata runsaasti, ennenkuin sellainen heitetään kuluttajien käyttöön. Ja kun win 9 pitää tuon saman UI:n kuin kasi, niin ei niillä ole pienintäkään kiirettä pistää uutta samanlaista markkinoille ennenkuin sukankuluttajat ovat tottuneet tuohon tile systeemiin paremmin. Kuluttajat vain alkaisivat odottaa sitä pelastavaan win10:ä josta tadaa, löytyisi sitten kuitenkin lopulta sama tile UI kuin kahdesta edellisestä. Eli kyllä 8 pidempään markkinoilla tulee pysymäänkuin Vista, mutta ei se silto välttämättä kovin paljon paremmin myy ainakaan tässä alussa.
@35 Totta puhut, MS tahkoaa rahaa tälläkin, ei siinä mitään.

Vastaa tähän
11.

@36 paitsi toi helvetin “Modern UI”. Kun vaan tekis sen yhen asetuksen, jolla saa sen kokonaa pois nii varmaa suurin osa kuluttajista ois ilosia.

Vastaa tähän
12.

Voishan tuon hommata jos sen sais alennettuun hintaa, kun on vista

Vastaa tähän
13.

Ei voi sanoa tässä RTM:ssä olevan enää mitään valittamista. Hyvin ovat kuluttajia kuunnelleet DP -> CP -> RP -> RTM kehityskaaren aikana 🙂

Vastaa tähän
14.

Ja tosiasiahan on, että kyllä ne tälläkin rahaa saa 😀

Vastaa tähän
15.

Itte kyllä luulen, että Microsoft on osannut arvata tuon jo aikaisemmin itsekkin, että Windows 7 tulee pysymään pidempään ja sen takia sitten halunnut yrittää jotian erilaista Windows 8:n kanssa.

Vastaa tähän
16.

Kait tällä Windows 7 nyt pärjää vaikka kuinka pitkään ennen kuin on pakko vaihtaa..

Windows 8:ssa ei kyllä ole ittelle yhtään semmosta ominaisuutta jonka perään itkisin. Sen sijaan siinä on paljon huonoa.

That just about sums it up.

Vastaa tähän
17.

@26 Itse en usko että mikään tällä hetkellä edes ideatasolla olemassaoleva osoitinlaite/ohjaustapa syrjäyttää hiirtä, paitsi ehkä näppäimistö. 😉

@30 Helvetti että vihaan työpöydällä olevia pikakuvakkeita, täytyisi kai selvittää miten Windowsissa (XP koska työkone) pääsee nopeasti työpöydälle ilman Windows-näppäimiä, joita ei ole.

Vastaa tähän
18.

Hmm, itse olen käyttänyt W8 alphasta lähtien (ja vieläkin) ja on hiton hyvä esim. tab ja kosketusnäytöllä…mutta mutta normaalilla hiiri+näppis yhdistelmällä kankea…sanotaanko suoraan ..paska. W8 ei tule korvaamaan pitkään aikaan normikäytössä W7, mutta siellä tab ja kosketusnäyttö rintamalla kyllä ja voipi jo hyvinkin pian.

Jos olet ostamassa (vaikka pkettikonetta) tätä: HP TouchSmart Elite…ota W8:lla tuo iloa mutta jos tämä: HP Pavilion ota W7 toimii siinä huomattavasti jouheammin. Tämä siis vain esimerkki.

Ps itse pidän tätä metroa sutena..tosin ainahan jotain uutta tulee. Eli uutinen ei mitenkään yllätä.

Vastaa tähän
19.

@19 Tee pikakuvake Lähiverkkoyhteydestä työpöydälle ja siitä saat nopeasti tuplaklikillä näkymään tiedot.

Vastaa tähän
20.

@22 ja kahvit sylissä 😀

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.