Windows 8:n käyttöönotto takkuaa

03.10.2012 20:16 |

Microsoftin paljon keskustelua aiheuttanut Windows 8 -käyttöjärjestelmä julkaistaan kuluttajien saataville 26. lokakuuta eli kolmen viikon kuluttua. Kuluttajat ovat kuitenkin voineet testata sitä Microsoftin julkaisemilla Developer, Consumer ja Release Preview -testiversioilla. Net Applications -tutkimusyhtiö on mitannut Windows 8:n käyttömääriä ennen julkaisua ja verrannut niitä Windows 7:ään. Tilastot poikkeavat toisistaan reilusti.

Kuusi kuukautta ennen julkaisua Windows 7:n käyttäjämäärä kaikista Windows-käyttäjistä oli noin 0,35 prosenttia, kaksi kuukautta myöhemmin se oli noussut noin 0,8 prosenttiin ja kuukautta ennen julkaisua 1,64 prosenttiin. Windows 8:n osalta ei ole ollut havaittavissa samanlaista trendiä, sillä kuusi kuukautta ennen julkaisua käyttäjämäärä oli noin 0,15 prosenttia ja kaksi kuukautta myöhemmin 0,2 prosenttia. Kuukautta ennen julkaisua osuus on noussut ainoastaan 0,33 prosenttiin eli samaan, joka oli Windows 7:n osuus puoli vuotta ennen virallista julkaisua.

Computerworld, Poor pre-launch showing plagues Windows 8

Keskustelu

En ymmärrä suurinta osaa valituksesta, jota täällä näkee. Kaikki tuntuvat liittyvän ongelmiin penkin ja näppiksen välissä. Muutamia poimintoja..

Mikäänhän ei pakota käyttämään tuota Metroa/Windows Style UI:ta/tjsp muuten kuin Start-valikkona, mihin tarkoitukseen se on ylivertainen verrattuna vanhaan, Windows95 tyyliiseen nappulaan.

Verkkokortteihin pääsee käsiksi samalla tavalla kuin ennenkin (oletan, että useimmat kitisijät täällä ajattelevat itsensä ns. tehokäyttäjinä), Windows-key ja ncpa.cpl

Komentokehoite samaten, Windows-key ja cmd (ctrl-shift-enter niin lähtee adminina, niinkuin muutkin komennot)

Sellainen taikanappula kun Windows-key ja X aukaisee nykyään jotain ihan muuta kuin Mobility Centerin, kokeilkaa. Sieltä löytyy kaikki säätäjän tarvitsema.

Muita poimintoja, ELAM, eli UEFI:n tallennettu anti-virus, joka käynnistyy ennen käyttistä. UEFI ja oleellisimmat boottitiedot voidaan myös allekirjoittaa, jolloin sinne on hyvin vaikea ujuttaa mitään bootkittejä. UEFI:n voidaan myös jemmata sertifikaatteja, eli TPM piiriä ei periaatteessa tarvita läppäreitä tai BitLockeria varten.

Windows-to-Go, USB levyltä (ei tikulta, valitettavasti (ainakaan ilman kikkailua)) bootattava käyttis. Microsoft keksi tämän ominaisuuden heti 16v sen jälkeen, kun Linuxissa tällainen otettiin käyttöön.

Hyper-V tuki, ei guestina vaan alustana.

Ennenkaikkea, ajatelkaa se hassu ruutukikkula, joka aukeaa Windows näppäimestä, vain uudenlaisena Start-valikkona. Microsoft meni vähän perseelleen sen esittelyssä ”uudenlaisena Windowsina”, mitä se ei missään tapauksessa ole. MIKÄÄN ei pakota käyttämään uudenlaisia App:ja siinä Metron päällä. Vanhan liiton softat pörisee edelleen kivasti työpöydällä, omissa pikku ikkunoissaan.

On suloisen söpöä kun jotkut jaksavat löytää Modern Puke UI:lle aina selityksiä miksi se otettiin käyttöön. Ihan lähdettiin uudistamaan jne. ihqua.

Miettikää nyt kuitenkin, että lähtikö se todella käyttäjien tarpeesta muuttaa käyttöliittymää? Jos, niin keneltä käyttäjiltä asiaa tiedusteltiin? Jos heitä oli, saivatko käyttäjät ilmaista mielipiteensä ennen kuin silloinen Metro julkaistiin? Jos Modern UI todella on käyttäjien työpöydilleen haluama (unohdetaan nyt että se kenties toimii mobiililaitteissa) niin miksei sen saama murskakritiikki hetkauta ollenkaan Microsoftia? Aika erikoista, jos Modern Puke todella lätkäistiin käyttäjien tarpeesta, ja suuri osa inhoaa sitä.

Todellakin, vielä kerran, lähtikö Modern UI työpöytäpakko todella käyttöliittymän tarpeesta uudistua, vai olisiko mobiililaitteiden markkinoinnilla jotan tekemistä asian kanssa?

hyper-v tuossa onkin ainut syy siirtyä itselle.

Start valikon osalta voi olla hyväkin, että se on poistettu kokonaan ja annetaan kolmansille osapuolille mahdollisuus osallistua kilpailuun tuotteillaan. Ei pääse EU sakottamaan siitäkään ”monopolista”

Mielestäni on tosi jees että MS on ottanut rohkeasti uudenlaisen näkökulman käyttöliittymään. Aiemminhan valitettiin kun MS toisti samaa kaavaa. Nyt valitetaan että ei saa muuttua. Pitää olla tuttua ja turvallista. Heh..

Alkuun uus kokoruudun starttivalikko toi reaktion itselle et ”mikä ihme tää uus erilainen sydeemi on – äkkiä se vanha ja turvallinen käyttöliittymä takas!” Powerluuserina käytän pääasiassa aina desktop appeja. Sit mulle yks päivä toi uus metro aukes ja totesin et toihan on ihan ok kun siihen saa aktiivista dataa esim pörssikursseja ja myös siellä pyörivät ne vähät softat esim uutistenlukija on näppärä. Sitä en silti voi vieläkään käsittää että voi miksi se on laitettu 2012 serveriin.. Odottaakohan ms että serveri softaa tulee metroliittymälle koodattuna vai onko se siellä terminaaliistuntoja varten vai häh?

Uskon ettei me olla menossa post pc meininkeihin vaan että uudet w8 raudat muuttaa pelikenttää niin että täppäreistä tuleekin täysverisiä pcitä ja että perus koneissa yleistyy kosketusnäytöt huomattavasti. Itse kyllä nykyään pidän w8 kokonaisuutena merkittävänä uudistuksena ja tähän mennessä parhaana ms käyttiksenä.

Tärkeimmät fiitsörit mitä ite ootan kasissa on se että se on nopeampi.. Taitaa itse käyttis kuluttaa jopa vähemmän resursseja kuin w7. Myös se on tosi jees et bitlocker on nyt myös perusversiossa. Yrityspuolella odotan eniten directaccessia mikä on merkittävästi parempi kun edeltäjä (ok se on enempi 2012 servun ominaisuus) ja sitten se ehkä herkuin ominaisuus yrityskäyttöön on ehkä toi usb kovolta tai tikulta buuttaava täys käyttin.. Ok nyt linux miehet nauraa partaansa kun siellähän toi on ollu jo iät ajat ;)

Tälläsenä säätäjä nördenä myös diggaan todella tosta client hyper-vstä.. Jopa niin paljon että ennen vmware workstationin nimeen vannoneena nyt pärjään ilman.

En yksinkertaisesti ymmärrä mihin Metroa tarvitaan PC-versiossa, se on vaikuttanut DP/RTM:ssä ihan turhalta. Kyllä sitä ”käyttää” eikä ongelmia tule mutta ei se tunnu tehostavankaan käyttöä yhtään mitenkään (päinvastoin) kuten Vista/Seiskan start-valikko XP:stä vaihtaessa.

Eipä ole atm mitään syytä vaihtaa Seiskasta eteenpäin, Vistan jälkeen siinä tuli sentään aika kiva nippu suorituskykyparannuksia eikä UI:ta uhrattu jonkun epävarman mobiilistrategian takia. Täytyy toivoa ettei tule tarvetta GPT-boottaukselle tai 4K-tuelle ennen seuraavaa Windowsia, tuo etteivät jaksa tehdä tukea 7:lle on toki yksi pakotuskeino kohti kasia.

@ 27. Aika vähän teknisiä muutoksia, lähinnä ReFS kiinnostaisi mutta siitäkin puuttuu paljon eikä saa käyttistä asennettua sen päälle edes vielä.

@ 36. Oliko tuo vitsi? Jos he olisivat kuunnelleet käyttäjiä, voisi Metron disabloida. Tekivät tuon kaaren aikana päin vastoin ja poistivat rippeet vanhoista metodeista, varmaan kuluttajat vaativat Metron pakotusta?-)

Rumahan tuo kasi on, kuin ladonseinästä revitty piru VS seiska, kun AERO glasskin on sabotoitu..

Tuohon pitänee palata, kunhan tulee intelin seuraavalla prossusukupolvella olevat siirrettävät laitteet, kun tuossa kasissa on ilmeisesti virransäästöominaisuuksia, jotka tulevat toimimaan noiden prossujen kanssa ja joita ei kaikkia seiskan kanssa voi käyttää..

Samoin myöskin NATIVE 4K.n sektorikoolla olevat kiintolevyt eivät ilmeisesti tule toimimaan seiskassa ja vanhemmissa käyttiksissä (Ainankin tällähetkellä ms:n mukaan).

Kyllähän tämä on itselle sama kuin vista oli aikoinaan, eli skipataan ja kaipaamaan ei jäädä.

@26 Ei MS:llä luultavasti hirveä kiire sen win9:n kanssa ole, kun isoimmat muutokset jotka kasiin verrattuna on, on uusi kovalevyformaatti, jota ensin halutaan varmasti testata runsaasti, ennenkuin sellainen heitetään kuluttajien käyttöön. Ja kun win 9 pitää tuon saman UI:n kuin kasi, niin ei niillä ole pienintäkään kiirettä pistää uutta samanlaista markkinoille ennenkuin sukankuluttajat ovat tottuneet tuohon tile systeemiin paremmin. Kuluttajat vain alkaisivat odottaa sitä pelastavaan win10:ä josta tadaa, löytyisi sitten kuitenkin lopulta sama tile UI kuin kahdesta edellisestä. Eli kyllä 8 pidempään markkinoilla tulee pysymäänkuin Vista, mutta ei se silto välttämättä kovin paljon paremmin myy ainakaan tässä alussa.
@35 Totta puhut, MS tahkoaa rahaa tälläkin, ei siinä mitään.

@36 paitsi toi helvetin ”Modern UI”. Kun vaan tekis sen yhen asetuksen, jolla saa sen kokonaa pois nii varmaa suurin osa kuluttajista ois ilosia.

Voishan tuon hommata jos sen sais alennettuun hintaa, kun on vista

Ei voi sanoa tässä RTM:ssä olevan enää mitään valittamista. Hyvin ovat kuluttajia kuunnelleet DP -> CP -> RP -> RTM kehityskaaren aikana :)

Itte kyllä luulen, että Microsoft on osannut arvata tuon jo aikaisemmin itsekkin, että Windows 7 tulee pysymään pidempään ja sen takia sitten halunnut yrittää jotian erilaista Windows 8:n kanssa.

Kait tällä Windows 7 nyt pärjää vaikka kuinka pitkään ennen kuin on pakko vaihtaa..

Windows 8:ssa ei kyllä ole ittelle yhtään semmosta ominaisuutta jonka perään itkisin. Sen sijaan siinä on paljon huonoa.

That just about sums it up.

@26 Itse en usko että mikään tällä hetkellä edes ideatasolla olemassaoleva osoitinlaite/ohjaustapa syrjäyttää hiirtä, paitsi ehkä näppäimistö. ;)

@30 Helvetti että vihaan työpöydällä olevia pikakuvakkeita, täytyisi kai selvittää miten Windowsissa (XP koska työkone) pääsee nopeasti työpöydälle ilman Windows-näppäimiä, joita ei ole.

Hmm, itse olen käyttänyt W8 alphasta lähtien (ja vieläkin) ja on hiton hyvä esim. tab ja kosketusnäytöllä…mutta mutta normaalilla hiiri+näppis yhdistelmällä kankea…sanotaanko suoraan ..paska. W8 ei tule korvaamaan pitkään aikaan normikäytössä W7, mutta siellä tab ja kosketusnäyttö rintamalla kyllä ja voipi jo hyvinkin pian.

Jos olet ostamassa (vaikka pkettikonetta) tätä: HP TouchSmart Elite…ota W8:lla tuo iloa mutta jos tämä: HP Pavilion ota W7 toimii siinä huomattavasti jouheammin. Tämä siis vain esimerkki.

Ps itse pidän tätä metroa sutena..tosin ainahan jotain uutta tulee. Eli uutinen ei mitenkään yllätä.

@19 Tee pikakuvake Lähiverkkoyhteydestä työpöydälle ja siitä saat nopeasti tuplaklikillä näkymään tiedot.

En ihmettele kun on kyllä flopein Windows sitten ME:n. Visvakin varmasti on parempi kun 8.

Näytä kaikki kommentit

Oikeastaan ainoat asiat, jotka kasissa kiinnostaa, ovat pienet parannukset ”konepellin alla”:

– Uusittu Task Manager (siis se detailed view)
– Tiedostojen kopioinnin uudistukset (konflikteissa compare, mahdollisuus pausettaa yms.)
– ReFS jossain määrin
– Windows Explorer ( Ribbon jne.)
Ym.
Lähinnä täältä: http://blogs.msdn.com/b/b8/ vakoiltuna
Saisivat tuoda edes osan näistä hyödyllisistä uudistuksista Seiskaan vaikka Service Packissä tai jossain…

No huh! Mitä sellaisa hyvää Win 8 tuo että Win 7 kannattaa siihen vaihtaa? Ei ole ainakaan vielä tullut vastaan vaikka olen tuota 8:sia käyttänyt aivan ensimmäisestä RC:tä lähtien. Mielestäni Microsoft on nyt haksahtanut tähän tabletti ansaan ja kuvittelee että ihmiset tulevat tökkimään näyttöjään sormella. Näinhän ei tule vielä käymään vuosiin ja senkin jälkeen puhe/ele ohjaus syrjäyttää hiiren. Näissä koneissa missä käytetään kosketusnäyttöä win 8 on ok ja toimii siihen tarkoitukseen hyvin. Valitettavasti ns. normi PC tulee olemaan vielä pitkään se laite millä ne ”oikeat” ohjelmat ajetaan. Nythän olisi Linuxsilla saumaa kasvattaa osuuttaan mutta kun tuo windows 7 sattuu olemaan vaan se paras windows niin sekään ei tule onnistumaan. Uskon että Windows 7 tulee lisäämään osuuttaan 8:n kustanuksella. Moni joka saa uuden koneen kylkiäisenä 8 tulee vaihtamaan siihen 7 jos on yhtään perillä tai kiinnostusta alaan. Eli harrastajat eivät kovinkaan paljon tule 8 harrastamaan, ainostaan mielenkiinnosta mutta kaikki toiminta tapahtuu 7:ssa ja muissa käyttiksissä. Se että Microsoft tuo rampautetun käyttiksen markkinoille on jotenkin hälyttävää, pöyristyttävää ja täysin asiakkaiden silmiin kuseksimista.

PS: Kasi floppaa ja 9 tulee aika nopeaa. Kulostaako jotensakkin tutulta kaavalta, Vista & 7 tarinaa tässä toistetaan.

@6 Miten niin ”eivät tiedä koko win8:sta mitään”? Tuotahan on voinut kokeilla eri kypsyysasteilla jo vaikka kuinka kauan, ja siten käsityksen on voinut jo hyvinkin muodostaa. Itselläsikö on jotain sisäpiirin tietoa miksi Win8 on niin hyvä? Koska omasta mielestäni se on kuitenkin suhteellisen perseestä, ja lähteenä oma käyttökokemus.

Siis ihan järkeenpäypää siksi juuri, että Win7 oli tosiaan hyvä parannus edellisestä. Win8 ei tuo mitään mielenkiintoista Win7 verrattuna. Vaikka 7 vistaan verrattuna ei mitään uutta sinänsä tuonut, oli se silti hyvä parannus. 8 tulee ehdottomasti liian aikaisin edellisestä, ainakin omasta mielestäni.

@19
Ja aiemminhan siitä verkkoyhteyden kuvakkeestakin näki vielä melkoisen suoraan TCP/IP asetuksetkin.
Mutta kiitos näiden ”helppo”käyttöistä pullakarkkimössöepäliittymää vaativien asioita muuttuu kaiken aikaa hankalammaksi jokaisessa uudessa Windowsissa.

Saisivat ainakin leikata hintoja reilusti kun käyttäjä joutuu itse rakentamaan käyttöliittymän toimivaksi.

@17
No sinä nyt et selvästi huomaisi mitään vikaa vaikka olisi heinäseiväs silmässä.
Ei käyttäjä ole tekemisissä käyttöjärjestelmää pyörittävän koodin kanssa vaan välissä rajapintana olevan käyttöliittymän kanssa. Ja siihen on tullut sinne tänne huononnuksia aivan liian tiheää tahtia viimeaikoina… ja nyt siirryttiin jo suoranaiseen huonnonnusten tykistökeskitykseen.

on se 8 hermoja raastava… itse tykkäsin jo vistasta ja ihmettelin sitä itkua siitä ei o ollu xp:tä ikävä
7:kan otin heti kun esimaistiaiset julkaistiin ja nyt ei kyllä tee mieli yhtään 8:sia kun sen kanssa on painiskellu mutta saattaa tietty olla että kaikki mikä on tehtävissä ei ole vielä tehty

Onko printteriajureidenkin kohdalla noin paljon uudistusta, että 7 versio ei toimi? Minä kuvittelin, että tämä koski vain näyttöajureita, kun kiihdytystä muutettiin, eli 2d kiihdytys tuli takaisin vuosien hiljaiselon jälkeen. Kerro toki lisää!

Voi kun saiskin tuon Modern UI:n ja turhat päälleliimatut appsit pysyvästi pois. Aina kun joutuu klikkaamaan verkkoyhteyden ikonia nurkassa, valtava sininen palkki hyppää reunasta ja peittää ikävästi näkyvyyttä. Ennen oli kiva seurata verkkoyhteyden ominaisuuksista, eli kuinka nopeasti kone imee tavuja netistä. Nyt toikin statistiikka on nörtin harmiksi piilotettu (löysin sen lopulta).

Windows 8 Pro ollut noin 2 viikkoa aktivoituna ja onhan se ihan siedettävä Classic Shellin kanssa kunhan pääsee suoraan tuttuun perinteiseen desktop näkymään ja ylimääräiset kilkkeet eivät ilmesty kursorin hipoessa reunoja. On tässä pieniä positiivisiakin uudistuksia, mutta jollei HP:lta pian tule toimivia printteriajureita niin mielelläni palaan takaisin Seiskaan.

Ihan mielenkiinnosta tuon release previewin laitoin koneeseen ja onhan siinä hyvät ja huonot puolensa. Metro (vai mikä nyt lienee nykyään onkaan) ei todellakaan innosta, mutta mutten vaikuttaisi nopealta ja toimivalta. Olen tämän nyt jättänyt, että pääsee pelailemaan, mutta kunhan preview päättyy niin palaillaan Linuxiin. Toivottavasti Steam on julkaistu siihen mennessä. :)

Ei kiasus. Porukka haukkuu koko käyttöjärjestelmän yhden mitättömän Metro UI:n takia. Miten sen olemassaolosta voi edes kärsiä? Jengi onanoi koneillansa 24/7 ja sit yks hiiren klikkaus on ihan liikaa? Kyseisen ”start -valikon” lisäksi Itse käyttiksestä en ole löytänyt mitään vikaa.

@4 Tiedä sitten johtuko väsymyksestä vai mistä mutta kommenttisi laittoi todella hyvälle tuulelle :-)

@13 niin mutta miksi tehä sitten PC versiosta samanlainen? ymmärän jos on kosketusnäyttö mutta juttu ei vain toimi hiirella minusta ellei joku tee ”tabletti” hiirtä mikä sopisi vaikka HTPC:sen hyvin.

Windowsilla on jo aika pitkään ollut trendi ”joka toinen floppaa” ja 8 ei näytä tekevän tässä poikkeusta ainakaan tämän perusteella. Taidan jatkaa seiskalla vielä ainakin seuraavaan Windowsiin asti :) .

@9 Näin juuri mutta 3 kuukautta on pitkä aika (ainakin minulle) ja sen jälkeen voi aina asentaa uusiksi jos siltä tuntuu.

@1, kyllä nykyiset kasin käyttäjät varmaan yllättyivät. Kaikki kahdeksan kappaletta.

@2 Ymmärtääkseni tuota ei pysty ”90 päivän” päästä päivittämään vaan joudut tuon ”oikean” version asentamaan uudelleen, tilalle kunhan julkaistaan.

Itse ainakin odotan kiltisti ja vältän turhan sähläämisen.
Luultavasti en ole ainot.

MS toimii 8 kanssa typerästi. Olisi käytössä ja ostaisin jos vaan saisi suoraan käynnistymään työpöydälle ja olisi vaikka se käynnistä valikko vielä siellä kulmassa. Ymmärrän että haluavat puskea ”metroa” kaikille mutta typerää kun selvästi monet eivät sitä vain halua. Metro olisi silti vielä olemassa mutta ne ketkä eivät sitä halua eivät siitä kärsisi niinkuin nyt. MS ei ilmeisesti vaan halua kaikki asiakkaita jostain syystä.

Windows kaheksan ei taida olla piraattilahdessa kräkättynä valtaisassa levityksessä kuten win7 oli :)

Mistä kommentoijat keksii nuo negatiiviset letkautuksensa kun eivät tiedä koko win 8:sta mitään?
Se miksi Win 8 ei ole beta-vaiheessa niin yleinen johtuneet siitä että Win 7 on suhteessa selvästi parempi kuin Win 7:aa edeltävä Win Vista. Kenelläkään ei ole kiire vaihtaa seiskasta kasiin, kun taas vistasta haluttiin mahdollisimman äkkiä eroon.

@3: Kyllä ihan selväjärkiset ihan vapaaehtoisesti tulee Winkkari 8:aa käyttämään. Turha trollailla täällä ja vetää kommenteissa ihan överiksi.

Oiskohan mitaan osaa silla etta seiskaa ennen oli vista. Itse kylla ihan siita syysta otin seiskan heti kayttoon, eika ole ollut kovin painavaa syyta vaihtaa sita pois. Olen kylla nakemaani ihan tyytyvainen mita olen veljen koneella kasia kokeillu.

Ei tollaista roskaa kukaan selväjärkinen omaan koneeseensa vapaaehtoisesti laita.

Täältä löytyy kasista RTM 90 days Evaluation versio :) Hyvin toimii eikä maksa mitään. Nopea käynnistys ja sammutus ja Modern UI:tä ei tule käytettyä ja olenkin siitä poistanut kaikki kuvakkeet paitsi desktop.

Oliko kukaan yllättynyt? Yleensä edistyneemmät käyttäjät kokeilevat noita beta ja rc-versioita. Ei mikään ihme että näitä käyttäjiä ei ole kiinnostanut tälläinen kasuaaliroska…

Win 9 odotellessa

Muropaketin uusimmat