WSJ: Applen Tim Cook tienasi 378 miljoonaa dollaria vuonna 2011

22.05.2012 15:04 | Juha Kokkonen

Tim Cook

Wall Street Journalin teettämän vuosittaisen tutkimuksen mukaan Applen Tim Cook oli Yhdysvaltojen eniten tienaava toimitusjohtaja vuonna 2011. Hänen raportoidaan tienanneen huimat 378 miljoonaa dollaria. Suurin osa summasta koostuu miljoonan osakkeen paketista, jonka hän sai viime elokuussa ryhtyessään Applen toimitusjohtajaksi. Cookin peruspalkka on nimellinen 900 000 dollaria, jonka lisäksi hän sai viime vuonna saman verran vuosittaisia kannustimia.

Cookin saamaan osakepakettiin liittyy kuitenkin muutama rajoite. Apple on määrittänyt paketin kattavan seuraavat kymmenen vuotta, joten seuraavina vuosina Cookin tulojen voi odottaa olevan huomattavasti pienemmät. Lisäksi palkkio on sidottu Applen menestykseen, sillä Cook ei voi myydä osakkeiden ensimmäistä puoliskoa seuraaviin viiteen vuoteen ja jälkimmäistä puoliskoa ennen vuotta 2021.

Cookin takana listan kärkipäässä ovat mm. Oraclen johtaja Larry Ellison (76 miljoonaa), televisioyhtiö CBS:n Leslie Moonves (69 miljoonaa), kauppaketju JCPenneyn johtaja Ronald B. Johnson (53 miljoonaa) sekä Motorola Mobilityn johtaja Sanjay Jha (47 miljoonaa).

WSJ, Apple’s Cook Tops the List of Highest-Paid CEOs

The Verge, Apple’s Tim Cook top-paid US CEO of 2011 with $378 million, says WSJ

Keskustelu

… 7 tuuman 800×480 näyttö, cortex a8 1 ghz, mali 400, ja hintaaki vaa 153$ :D ei nää botit ookkaa yhtää paskempia jos toi tabi joskus tänne ovelle saapuu ;)

@22 menin lankaan.. saatanan botit !

Ps. Aika hyvät speksit hintaisekseen tuossa tabissa :) ics, 3g, hdmi, suht tehokas rossu, ja kapatiivinen näyttö…

Carlos Slim Helú nauraa viikset täristen: ”Säälittäviä pikkurahoja, muha-haa..”

@21

”Mutta jenkeissähän se menee siten, että mitä enemmän tienaat niin sen pienempi veroprosentti… Toki muissa seteissä verotus voi silti olla pienempi, mutta palkkatulojen kohdalla meno on päinvastainen kuin suomessa.”

Fritsu taitaa olla taas aineissa… mitähän se vetää?

Jenkeissä palkkatuloja verotetaan progressiivisesti, pienin marginaaliveroprosentti on 15% ja suurin 35%. Eli periaatteessa ihan kuin Suomessakin, mutta pienemmillä prosenteilla. Superrikkaiden kohdalla suuret pääomatulot tietysti pienentävät kokonaisveroprosenttia, niin kuin jo ensimmäisessä viestissä mainitsinkin.

Ihan vain anekdoottina: 1970-luvun Ruotsissa satutäti Astrid Lindgrenin marginaaliveroaste nousi 102 prosenttiin. Saattaisi en-huoraa-rahasta Jobsiakin pikkasen sylettää. :D

Olllila oli hyvä johtata nostamiseen, mutta sitten kun asema oli saavutettu olisi pitänyt vaihtaa toisenlainen johtaja tilalle. Jos miettii nytkin Eloppia niin sehän on muutosjohtaja. Siinä vaiheessa kun Nokian muutos ja strategia (toivon mukaan toimi) ovat ohi ja kunnossa niin joku muu ottaa Elopin paikan. Silloin kyseisen kaverin työ on ns. tehty.

Applen ja Nokian kaltaisten yritysten tärkein työntekijä on toimitusjohtaja ja omistajien puolelta hallituksen puheenjohtaja. Ollilan dreamteam nosti Nokian markkina-arvoltaan viiden kärkeen, mutta sama jengi turtui omaan erinomaisuuteensa ja lakkasi näkemästä heikkoja signaaleja markkinoilla. Sillä sekunnilla, kun iPhone ilmestyi 2007, olisi Ollilalle pitänyt antaa kenkää, koska iPhone ei ollut Nokian puhelin. Eihän Nokialla sellaista ollut, kun Ollila ei ollut ottanut, vaikka oululainen MyOrigo oli vastaavaa puhelinta firmalle suoraan käteen tyrkyttänyt.

Ollila siis nosti ja upotti Nokian, mitä jäi jäljelle, jää nähtäväksi. Toivottavasti edes jotain.

11. Tee työtä niin elät mukavaa elämää, tee työsi hyvin niin perheesi tulevaisuus on turvattu aika moneen lapsenlapseen asti. Tiedä sitten kovempaa motivaattoria perheelliselle…

12. Niinpä, taatusti löytyy niitä jotka tekee halvemmalla. Eiköhän tuossa ole se pointti, että jos kaverille olisi maksettu 3,7mil niin joku toinen olisi voinut tarjota 37mil…itse ainakin vaihtaisin silloin duunipaikkaa jo ihan periaatteesta :D

18. Mutta jenkeissähän se menee siten, että mitä enemmän tienaat niin sen pienempi veroprosentti…

Toki muissa seteissä verotus voi silti olla pienempi, mutta palkkatulojen kohdalla meno on päinvastainen kuin suomessa.

[email protected] Paljonko Applen markkina-arvo on nyt? En tiedä, mutta Jobsin palkka olisi voinut periaatteessa olla vaikka 50% tuosta markkina-arvosta ja vieläkin olisi kannattanut. Jos vaihtoehtona on se, että koko firmaa ei olisi ollut ilman Jobsia.

[email protected] Joo joo, tämä selvä, mutta jos sulla on miljardi taskussa, niin et sä enää rahaa takia työtä tee.

[email protected] Mitä tekemistä punaisilla kansilehdillä on Cookin tai jonkun muun palkkauksien kanssa? Sanotaan edelleen ja vielä kerran, että Jobs oli monimiljönääri jo Pixarin jälkeen ennen Applelle siirtymistään. Palkkio on siis täysin irrelevantti Jobsin tapauksessa, koska rahasta äijällä ei jäänyt kiinni.

Vaikka Jobs olisi tehnyt hyvää työtä ei se tarkoita että se olisi esim. 50 miljardin arvoista työtä riippumatta siitä pelastiko se Apple konkalta vai ei.

@16, amerikan ihmemaassa on paljon muitakin super-rikkaita, joista osa on näitä 1 dollarin miehiä ja osalla ei ole palkkatuloja lainkaan. Verosuunnittelu on tietysti sallittua (veronkierto puolestaan ei ole) mutta hyväntekeväisyyteen sitä ei kannata sekoittaa. Mitä suuremmat palkkatulot, sitä iloisempi veronmaksaja. :D

@11.

[email protected] [email protected] Eikö? Koko Apple olisi todennäköisesti konkurssissa jos Jobs ei olisi tullut takaisin sinne. Paljonko hänen työnsä arvo oli? Luultavasti enemmän, kuin Cookin arvo parhaimmassa skenaariossa. Henkilön työn arvo voi siis olla melkein ”mittaamaton”. Siihen ei vaan liukuhihnatyöntekijä voi päästä.”

Nykytiedon valossa järjettömän suuret palkkiot vähentävät suorituskykyä. Tämä on todistettu lukuisissa kokeissa ja eri testiympäristöissä. Vaikka Esim. Jobs nosti Applen suosta, hän olisi tehnyt saman tuloksen luultavasti kymmenesosa palkkiolla yhtä hyvin tai jopa paremmin. Jotta saat perspektiiviä ihmisen käyttäytymiseen: Esim. punainen kansilehti kysymyspapereissa tuo keskiarvo ihmiselle huonommat pisteet kokeessa.

[email protected] Jobs oli monimiljönääri (miljardööri?) jo ennen takaisin Applelle siirtymistään, joten rahan takia hän ei tuota duunia enää tehnyt.

[email protected] Ehkä äijä ei ole korvattavissa kovinkaan helposti? Jos Jobs on tuota ”kouluttanut” viimeiset 10 vuotta, niin firma ei halua yhtäkkiä jotain pystymetsästä tulevaa elopia taloon, joka mahdollisesti saa aikaan osakkeenarvon puolittumisen.

$1 peruspalkka on puhdasta veronkiertoa eikä mitään hyväntekeväisyyttä. Palkasta menee isompi veroprosentti kuin pääomatuloista. Parhaassa tapauksessa pääomatuloista ei mene veroa ollenkaan, kunhan ne kierrättää sopivan veroparatiisin kautta. Rikkaat rikastuu, köyhät köyhtyy ja faniboyt taputtavat itseään päähän ”kun on varaa”. :D

Eikö tuo tyyppi esim. tekisi tuota työtä yhtä stressaavassa tilanteessa ja yhtä hyvin vaikka kymmenesosalla tuosta palkasta? Tyhmä maksaa liikaa ja rahan kannustevaikutus tuskin noissa summissa on enää kovin suuri. Lisäksi tekisikö 37 miljoonan kaveri huonoa jälkeä tai jopa vain 3,7 miljoonan kaveri? Eiköhän noihin hommiin ole kuitenkin tekijöitä.

[email protected] [email protected] Eikö? Koko Apple olisi todennäköisesti konkurssissa jos Jobs ei olisi tullut takaisin sinne. Paljonko hänen työnsä arvo oli? Luultavasti enemmän, kuin Cookin arvo parhaimmassa skenaariossa. Henkilön työn arvo voi siis olla melkein ”mittaamaton”. Siihen ei vaan liukuhihnatyöntekijä voi päästä.

Riippuu siitä paljonko firma arvostaa rahaa. Kokenut pomo voi olla tärkeämpi kuin se miljoonan osakkeen arvo, ja jos tyypille rahalla on merkitystä, voi se vapaasti lähteä toiseen firmaan, joka on hieman anteliaampi rahan suhteen. Ja tosiaan, nuo rahat on kiinni firman osakkeissa joita ei saa myydä, joten ihan hyvä kannustin. Tällaisia pitäisi olla Suomenkin pomojen kannustimet. Pieni peruspalkka ja bonukset tuloksen mukaan.

@8

Totta tosiaan, kenenkään työn arvo ei ole noin paljoa. Komppaan mukana.

Naurettavia palkkoja. Kenenkään työn arvo ei ole noin paljoa.

Näytä kaikki kommentit

5. Vaikka Apple tekisi yhtä suurta syöksyä kuin Nokia niin menisi silti yli 10v ennen kuin katoaisi.

Tienasiko hän nyt sitten 378 miljoonaa vai ei, jos ei kerta voi myydä osakkeita? Aika teoreettista. Kurssihan voi olla 10 vuoden päästä mitä tahansa. Myös romahtanut.

Kunnon kannustuspaketti, pistää motivaation ylös ja jos homma ei toimi niin kuset omiin muroihin.

Kun katsoo muiden pomojen paketteja niin on liikaa sellaisia, että vaikka firma on syöksyssä niin taputellaan selkään ja annetaan bonuksia. Ymärrän tosin, että jos firma on syöksymässä niin pomolla ei ole kivaa. Siinä mielessä ymmärrän, että ”stressiä” koitetaan lieventää palkan nostolla. Liian moni firma motivoi ”kunhan vaan teet työtäs” eikä niinkään, että tästä saat rahnaa ja jos homma toimii niin saat jopa pitää ne :D

Jumalauta, miten joku Motorolan kännypomo voi tienata 47 miljoonaa? Vai oliko tuossa Googlen osakkeita jo mukana…

Stephen Elop on vielä kaukana takana, mutta hänellä palkkakehitys on ollut kääntäen verrannollinen Nokian osakekurssiin, eli pian ollaan samoissa lukemissa.

Muropaketin uusimmat