Uusimmat

Älä tyydy Ultraan – esittelyssä MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming

12.06.2017 09:10 Mainos

“Miksi minun pitää päivittää PC:ni? Juurihan ostin koneeni viisi vuotta sitten, ja se oli vieläpä lajinsa paras!” Tämä on kysymys, jota monet pelaajat pohtivat. Suurin syy päivittämistarpeelle on teknologian nopea kehitys. Pelaajat ovat usein uuden teknologian edelläkävijöitä – niitä, jotka ottavat ensimmäisenä tietotekniikan uusimmat ominaisuudet käyttöön.

Tämä ei tarkoita, että viisi vuotta vanha PC ei pyörittäisi ollenkaan tämän päivän pelejä. Sujuva pelikokemus voi kuitenkin olla työn ja tuskan takana.

Kaupallinen yhteistyö: MSI.

Pelaajan valintana 1440p vs. 4K

Tänä päivänä pelaajien tavoitteet ovat kaksijakoiset. Jos halutaan pelata nopeatempoisia, kilpailullisia pelejä – kuten Overwatchia tai CS:GO:a – usein pyritään 1440p-resoluutioon korkealla FPS:llä sekä virkistystaajuudella, jotta saavutetaan paras mahdollinen reagoivuus.

Overwatch.

Resoluutiona 1440p on jo näyttävä, ja se mahdollistaa pelaamisen  120–240 hertsin virkistystaajuudella (tai sitä suuremmalla). 1440p myös mahdollistaa korkeat FPS-lukemat suhteessa virkistystaajuuteen.

Miksi tämä on tärkeää? Vastaus on pelaamisen sujuvuus. Lyhyesti sanottuna: mitä korkeampia FPS ja näytön virkistystaajuus ovat, sitä reagoivammalta peli tuntuu. Ja sillä taas on usein vaikutusta esimerkiksi tähtäämiseen – mihin osaltaan vaikuttaa myös niin sanottu kuvalatenssi (englanniksi frame latency).

Jos näytön virkistystaajuus on 60 Hz, se päivittää kuvan näytöllä 60 kertaa sekunnissa. Tämä saattaa kuulostaa jo sinällään hyvin nopealta, mutta 120 Hz:n monitori saa pelin tuntumaan vielä reagoivammalta. Tämän voi vahvistaa kuka tahansa pelaaja, jolla on korkealla virkistystaajuudella varustettu näyttö.

Näytön virkistystaajuudesta huolimatta näytönohjaimen renderöimä kuva ei välttämättä ajoitu täsmällisesti näytön päivityksen kanssa. Matalalla FPS:llä synkronoinnin epätäsmällisyys voi aiheuttaa kuvalatenssiksi kutsutun ilmiön, jossa näyttö päivittää kuvaa, joka on itse asiassa jo mennyt – sen sijaan, että näyttö odottaisi näytönohjaimen lähettämää tuoretta kuvaa. Se taas saa pelin tuntumaan lagittavalta ja heikommin reagoivalta. Silloinkin, kun näytönohjain tuottaa näytön virkistystaajuutta korkeamman FPS:n, ajoituksen epätahtisuus voi aiheuttaa repimistä (englanniksi screen tearing). Siinä tapauksessa näyttö alkaa ladata seuraavaa kuvaa, ennen kuin edellisen kuvan lataus on valmistunut. Korkealla virkistystaajuudella varustettu näyttö auttaa pääsemään ilmiöstä eroon, mutta kokonaan sekään ei sitä kadota.

NVIDIA G-Sync- ja AMD FreeSync -teknologiat korjaavat ongelmaa synkronoimalla kuvien renderöinnit näytön virkistystaajuuden kanssa. Usein se toimii hyvin – muttei ihan kaikissa tapauksissa. Se tosin olisi jo toisen artikkelin aihe.

Kaiken kaikkiaan korkea virkistystaajuus siis tarkoittaa uuden kuvan näyttämistä ruudulla useammin. Kun se yhdistetään korkeaan FPS-lukemaan, ruudulla näytetään tuoreempaa kuvaa. Se tietenkin on mahtavaa vasteaikojen, mahdollisen viiveen ja sujuvuuden kannalta.

Jos haluat tarkemman selityksen, katso tämä video:

Mitä tämä tarkoittaa 4K-resoluutiolla pelaamisen kannalta?

Pelaaminen korkeilla resoluutioilla niin, että kaikki on viritetty maksimitasolle, on yleensä tarkoitettu graafisille mestariteoksille, joissa kilpailullisuus ja reagointikyky eivät ole päällimmäisenä mielessä. Esimerkkejä tällaisista peleistä ovat muun muassa The Witcher 3, Assassin’s Creed ja Fallout 4. Nämä pelit ovat graafisesti upeita, ja niistä saa irti parhaan pelikokemuksen, kun kaikki on viritetty huipputasolle. Korkealla resoluutiolla peli näyttää terävältä ja tarkalta, ja pelaaja voi keskittyä ihailemaan peliympäristöä. Myös nämä pelit tarvitsevat tarpeeksi korkean FPS:n, jotta ne toimivat sujuvasti. Se tarkoittaa vähintään 60 FPS:n lukemaa (vaikka sitä suurempi luku ei tietenkään ole ikinä huono asia). Jos näyttö tukee G-Sync- tai FreeSync-teknologiaa, peli tuntuu vielä sulavammalta.

The Witcher 3.

Suurin osa pelaajista pelaa monen tyyppisiä pelejä, mikä saattaa vaikeuttaa valintaa 1440p-resoluution nopeatahtisuuden ja leuat loksauttavan 4K:n välillä. Jokaisella pelaajalla on kuitenkin mieltymys jompaankumpaan suuntaan – joko nopeatahtiseen kilpailulliseen peliin tai rennompaan tyyliin. Tämä helpottaa valintaa. Molemmissa tilanteissa pelaaja kuitenkin haluaa ostaa näytön, joka sopii parhaiten juuri omiin tarpeisiin.

Tällä hetkellä on kuitenkin lähes mahdotonta saada koneeseen riittävästi graafista vääntöä, jotta päästäisiin lähellekään 144 FPS:ää 4K:lla, joten vielä nykyisellään emme suosittele sitä.

Älä tyydy Ultraan

Ei riitä, että kääntää kahvasta ja vaihtaa pelit Ultra-asetuksiin – se ei automaattisesti luo parasta mahdollista pelikokemusta. Me MSI:llä olemme innokkaita pelaajia ja tiedämme tarkalleen, mitä tarvitaan, jotta pelikokemuksesta saa parhaan mahdollisen irti. Haluamme myös varmistaa, että jokainen pelaaja saa parhaan mahdollisen pelikokemuksen.

Olit sitten kiinnostunut kilpailullisista peleistä, etsit jotain, millä erottua kilpailijoista tai haluat kasvattaa mahdollisuuksiasi olla viimeinen pelissä hengissä oleva pelaaja – tai vaihtoehtoisesti haluat nauttia silmänruuasta ja siirtyä pelin välityksellä maagisiin kuningaskuntiin, missä ghoulit, riipivät rakkaustarinat ja ympäristö näyttävät paremmalta kuin koskaan ennen – me MSI:llä haluamme auttaa sinua tilanteessa kuin tilanteessa.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11G on äärimmäinen keino viedä pelisi uudelle tasolle. MSI:llä on tämän hetken paras ja hiljaisin mahdollinen saatavilla oleva jäähdytysjärjestelmä, palkintoja voittanut Twin Frozr VI. Lisäksi tuote on yksi lyhimmistä markkinoilla olevista GTX 1080 Ti -lippulaivamalleista. Eksklusiivinen MSI Gaming App -ohjelma tarjoaa yhdellä painalluksella helpon pääsyn profiileihin ja lisäominaisuuksiin, kuten LED-säätöihin ja pelien omiin järjestelmätietoihin. Näytönohjaimen edistyneeseen hallintaan löytyy MSI Afterburner, joka tarjoaa mahdollisuuden erittäin laajaan hienosäätöön. Älä missaa ilmaista peliä – kannattaa seurata uusimpien hittipelien bundle-tarjouksia tietyille näytönohjainmalleille.

Jotta saat varmasti parhaan mahdollisen nautinnon näytönohjaimestasi, tuulettimissamme on tuplakuulalaakeri, joka kestää taatusti kauemmin kuin siihen hetkeen, jolloin alat himoita uutta, parempaa konetta.

Koska lopulta tekninen kehitys ei koskaan pysähdy, kuten emme mekään.

Hanki MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 2xHDMI 2xDP 11GB

Jimm’s 829 €

Verkkokauppa.com 848,90 €

Tämä artikkeli on tehty yhteistyössä MSI:n kanssa.

 

Muropaketin uusimmat