Mainos

Älypuhelimien älykkyysosamäärä on käyttäjästä kiinni

11.12.2017 16:22 | Kaupallinen yhteistyö

Palvelumuotoilun konsepti on helppo ymmärtää. Tunnistamalla ja kehittämällä palvelun osa-alueet kokonaisuutta pystytään kehittämään. Sama pätee älypuhelinten käyttämiseen. Kun käyttökokemus on sujuvaa, sitä ei edes tule ajatelleeksi, mitä kaikkea puhelin prosessoi puolestamme. Sujuvaan puhelinarkeen tottuneena paluuta vanhaan on hankala ajatella. Entä mitä siitä seuraa, kun tekoäly astuu kuvioihin?

Vaatimukset älypuhelimia kohtaan ovat kasvaneet innovaatio innovaatiolta. Puhelimen tulisi olla pieni ja kevyt, mutta samaan aikaan tehokas. Lisäksi siinä pitäisi olla erinomainen kamera ja pitkä akun kesto. Erot puhelimien välillä ovat kaventuneet, kun ratkaisua on haettu samantyyppisistä lähtökohdista. Huawei on kirinyt kymmenessä vuodessa kolmen maailman suurimman älypuhelinvalmistajan joukkoon. Yhtiön ripeää etenemistä on selittänyt yhteistyö muun muassa kameravalmistaja Leican kanssa. Samaan aikaan Huawei on keskittänyt omaa tutkimus- ja tuotekehitystyötään tekoälyratkaisuihin. Tekoäly ei saa puhelinta edelleenkään keittämään kahvia, mutta sen rikastamasta käyttökokemuksesta on vaikea luopua.

Prosessointiin lisää poweria

Hitaasti avautuvat sovellukset ja niiden monikäytön takkuaminen ei ole yksin kiinni puhelimen prosessointikyvystä. Useat taustalla surraavat sovellukset vievät puhelimelta kuin puhelimelta prosessointikykyä. Sen sijaan, että käyttäjältä kysyttäisiin koko ajan onko tämä ja tämä sovellus aktiivikäytössä, tekoäly opettelee tunnistamaan käyttäjänsä toimintatavat ja ennakoi käyttöä lataamalla suosikkisovelluksen käytettäväksi optimaaliseen aikaan. Tämä säästää puhelimen resursseja ja vähentää sen energiankulutusta.

Koneoppimisen myötä puhelin voi tunnistaa prosessit, jotka erityisesti kuormittavat prosessoria syöden akun kestoa ja aiheuttaen kuumenemista. Se pystyy yhdistämään nämä todelliseen käyttöyhteyteen ja siten päättää tarkasti, mitkä sovellukset voi sulkea käytettävien sovellusten eduksi. Tämä toteutuu käytännössä Huawei Mate 10 Prossa. Itseohjautuvien prosessien myötä Huawei Mate 10 Pro pystyy suoriutumaan kahden päivänkin aktiivikäytöstä yhdellä latauskerralla.

Tekoälyä puhelun laatuun

Ruuhkaisessakin ympäristössä soitettu puhelu on selkeä tekoälyn ansiosta. Hälyä on tavallisesti erittäin vaikea suodattaa, mutta tekoälyn äänenlaatua ohjaavat algoritmit tunnistavat, mitkä äänivirrasta ovat taustaääniä ja vähentää niiden osuutta parantaen samalla toisen osapuolen kuuluvuutta. Samaiset algoritmit vahvistavat myös soittajan puheen volyymiä, jotta vastaanottajan on helpompi kuulla puhujaa. Algoritmit tunnistavat myös siirtymisen ruuhkaiselta kadulta hiljaisempiin sisätiloihin ja madaltavat automaattisesti puhelun volyymiä.

Älykästä kuvaamista

Kaksoiskamerateknologia on tehnyt älypuhelimella otetuista kuvista värikylläisiä sekä tuonut niihin syvyyttä. Neural Processing Unitilla (NPU) varustetun Kirin 970 -piirisarjan ja Huawei Mate 10 Pron kuva-algoritmien yhteistyö vie kuvaamisen askeleen entistä pidemmälle. Algoritmit tunnistavat kuvattavat esineet ja olosuhteet säätäen kuva-asetukset mahdollisimman optimaaliseksi. Laadukkaat kuvat eivät ole enää manuaalisten säätöjen varassa. Tekoäly nipistää myös tarkentamisvaiheesta tärkeitä sekunnin sadasosia pois sen tunnistaessa kohteen ja ennakoidessa oikean kuvanottohetken.

Yksityiskohdat tekevät kokonaisuuden

NPU tehostaa algoritmiarmeijan kykyä selviytyä perinteisille ohjelmille haastavista tehtävistä ripeästi. Esimerkiksi tietyn aiheisen kuvan voi löytää ei-tekoälyä hyödyntävään puhelimeen verrattuna jopa 20 kertaa nopeammin. Tekoäly mahdollistaa uudenlaisten toimintojen käyttöönottamisen. Esimerkiksi Huaweille tekoälyoptimoitu Translator-sovellus tekee Huawei Mate 10 Prosta huippuassistentin sen kääntäessä hetkessä vieraan kieliset artikkelit ja kyltit sekä puheen. Näiden lisäksi Huawei on avannut Huawei Mate 10 Prossa tulikokeensa saaneen Kirin 970 -tekoälyalustan innovaattoriyhteisölle edistääkseen uusien sovellusten ja ratkaisujen kehittämisestä. Koneoppinen perustuu aktiiviseen käyttäjäsuhteeseen. Oletko valmis puhelimesi opiskeltavaksi?

Lue lisää Huawei Mate 10 Prosta

Tämä artikkeli on kaupallinen ja tehty yhteistyössä Huawein kanssa.