Mainos: Kaupallinen yhteistyö Huawei
Mainos

Neljä kaiutinta ja 2.5D-näyttö – Huawein MediaPad M5 piristää tablettimarkkinoita!

21.01.2019 13:51 | Kaupallinen yhteistyö Huawei

Tablettimarkkinoiden kuolemasta on puhuttu jo pitkään, mutta kaikki eivät näytä huhuihin uskovan. Huawein Mediapad M5 ja M5 Lite ovat oiva esimerkki siitä.

Suomessa tablettimarkkinat ovat kolmen kauppa: Applen, Samsungin ja Huawein. Maailmalla suositut Amazonin tabletit ovat hankalasti saatavilla Suomesta, joten niistä ei Pohjolan markkinoilla kannata puhua – ainakaan vielä. Muutama muu pienempi vielä sinnittelee, mutta moni on jo luovuttanut.

Totta on, että tablettimarkkina on laskenut 2010-luvun alkupuolelta, mutta Huawein laitteista sitä ei huomaisi. Laitteet ovat tyylikkäitä, viimeisteltyjä – ja onpa niissä uutta teknologiaakin.

Ne iskevät moneen saumaan: Youtube- ja Netflix-streamaukseen, pelikäyttöön nuorisolle, työkäyttöön reissussa ja kotona. Ja hyvin iskevätkin.

Kuvan- ja äänenlaatu priimaa

Mitä laitteet sitten oikein pitävät sisällään? Aloitetaan tehokkaammasta MediaPad M5:stä.

Kahdessa koossa, 10,8-tuumaisena ja 8,4-tuumaisena, myytävän laitteen näytön tarkkuus on 2560 x 1600 pikseliä. Se on tablettimaailmassa erittäin hyvä näyttötarkkuus, itse asiassa yksi parhaimmista. IPS-paneeliin perustuva näyttö on höystetty Huawein omalla ClariVu-teknologialla, jonka algoritmit tekevät kuvasta terävän ja elävän, vaikka laatu lähtöaineistossa vaihtelisikin.

Näytön kuvasuhde on 16:10 ja se kattaa kiitettävät 82 prosenttia etupaneelin pinta-alasta. Näytön reunat ovat pyöristettyjä 2.5D-tyyliin, mikä on tuttu design monista älypuhelimista, muttei juurikaan muista tableteista.

Kuvanlaadun lisäksi Huawein MediaPad M5 -tabletissa on panostettu laadukkaaseen äänentoistoon. Tälläkin kertaa Huawei on tehnyt yhteistyötä Harman Kardonin kanssa. Isompinäyttöisessä M5:ssa on neljä kaiutinta, jotka piiloutuvat laitteen pyöristettyihin reunoihin. Kaiuttimet eivät pelkästään anna kovaa, vaan myös laadukasta ääntä.

Ne riittävät täydellisesti Netflixin tai Youtuben katseluun, ja ovat kelvolliset jopa pienimuotoisten kotibileiden tunnelmanluontiin. Nukkumaanmenoajan jälkeistä katselua ajatellen laitteesta puuttuu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, mutta Bluetooth-kuulokkeet tai paketissa tuleva USB-C-adapteri ratkaisevat ongelman.

Katso tarkemmat tiedot!

Android suorittaa

Tabletin tehoista vastaavat kahdeksan ytiminen Huawei Kirin 960 -järjestelmäpiiri sekä 4 gigatavua käyttömuistia. Tallennustilaa on 64 gigatavua, mutta se on helposti laajennettavissa microSD-muistikortilla. Käyttöjärjestelmä on Android 8.0 Oreo, jonka päällä on Huawein oma EMUI 8.0 -käyttöliittymä.

Mainitsemisen arvoista on, että Huawein MediaPad M5 on Googlen Android Enterprise Recommended -ohjelman ainoa tablettilaite. Ohjelma on Googlen organisoima laitelistaus erityisesti yrityskäyttöön sopivista laitteista.

Ohjelmasta pääsevät nauttimaan myös kaikki muutkin, sillä mukana oleminen tarkoittaa muun muassa sitä, että Androidin tietoturvapäivitykset tulevat saataville maksimissaan 90 päivän välein vähintään seuraavan kolmen vuoden ajan ja että laitteelle luvataan ainakin yksi iso ohjelmistopäivitys – M5:n tapauksessa siis Android 9 Pie.

Lite on pikkusisarus

M5 Lite on M5:n pikkusisarus. Ulkonäöiltään laitteet ovat lähes identtiset, mutta ominaisuuksissa on muutamia eroja. Liten saa vain yhdessä koossa, 10,1-tuumaisena, ja näytön resoluutio on 1920 x 1200 pikseliä. Tehoista vastaa useista Huawein älypuhelintenkin Lite-malleista tuttu Kirin 659 -järjestelmäpiiri. Käyttömuistia on 3 gigatavua ja tallennustilaa sisäänrakennettuna 32 gigatavua.

Kuten usein ihmismaailmassakin käy, Huawein M5-perheessä Lite-pikkusisaruksesta lähtee ihan yhtä paljon ääntä kuin isommastakin. Kaiuttimia on siinäkin neljä, eikä Harman Kardon -yhteistyöstä ole karsittu.

Tärkein pikkusisaruksen ero isompaan sisarukseen on tietysti hinta. Mediapad M5 Lite on tasan 100 euroa edullisempi kuin M5.

Akussa jytyä

Akkukestoa molemmissa malleissa, M5:Ssa ja M5 Litessä, on kiitettävästi. Valmistaja lupaa 7500 milliampeeritunnin akulle jopa yli 10 tunnin toistoajan Full HD -videoille. Arkikäytössä akku siis riittää helposti muutamaksi päiväksi, ellei jopa koko viikoksi.

Pikalatauksen ansiosta akku latautuu tyhjästä täyteen alle kolmessa tunnissa ja jo parissakymmenessä minuutissa uutta puhtia saa yli tunniksi.

Akun simahtaminen ei siis keskeytä esimerkiksi Fortnite- tai Clash Of Clans -matsia, eikä itseasiassa mikään muukaan. Huawein EMUI 8.0:n pelimoodi antaa kaiken tarvittavan tehon ja keskittymisen valitsemallesi pelille – se sulkee muun muassa somesovellusten ilmoitukset ja taustasovellusten tehonkäytön pelaamisen ulkopuolelle. Pelaamisen lisäksi myös työskentely onnistuu mainiosti.

Käyttöjärjestelmään kuuluu uudenlainen Desktop-tila, joka helpottaa sovellusten välillä hyppimistä ja eri työkalujen löytämistä. Pogo-Pin-portin avulla tablettiin yhdistyy helposti vielä fyysinen näppäimistö, joten alle puolen kilon laitteesta kehkeytyy yhtäkkiä todellinen läppärin haastaja.

Katso tarkemmat tiedot!

Hinta-laatusuhde kunnossa

Sekä M5 että M5 Lite ovat saatavilla niin pelkällä wifi-yhteydellä kuin sim-korttipaikallakin varustettuna.
10,8-tuumainen Huawei MediaPad M5 pelkällä wifi-yhteydellä maksaa noin 400 euroa ja sim-korttipaikalla 450 euroa. M5 Liten hinta on 100 euroa halvempi, wifi-versio kustantaa noin 300 euroa ja sim-kortillinen 350 euroa.
Android-tablettia hankkiessa Huawein M5-tabletit ovat hinta-laatusuhteeltaan tämän hetken ykkösvalinta. Ainoaksi pohdittavaksi jääkin, kumpi sopii paremmin sinun budjettiisi: M5 vai M5 Lite?