Mainos: Hintaopas
Mainos

Parhaat oheislaitteet pelaamiseen – katso JNS Tech:in valinnat

04.10.2019 14:30 Hintaopas

 

Oheislaitteet ovat samalla viivalla itse tietokoneen tai konsolin kanssa, kun puhutaan pelaamisen mukavuudesta. Täydellisellä tietokoneellakaan pelaaminen ei ole mukavaa, jos oheislaitteet ovat tasoa kympin kuulokkeet ja vitosen hiiri. Tältä pohjalta JNS Tech -tubettaja valitsi tämän hetken parhaat pelioheislaitteet. Tuotteita valitessa hän painotti etenkin laatua, mukavuutta ja hinta-laatusuhdetta.

Langallinen pelihiiri

Kun tutkitaan langallisten pelihiirien valikoimaa Hintaoppaassa suosion mukaan, Logitechin hiirien löytyminen listan kärkipäästä ei yllätä.

Logitech on vuosien ajan tarjonnut erinomaista laatua ja mielestäni Logitech on tämän hetken ehdoton ykkönen, kun vertaillaan eri brändejä keskenään.

Langallisten pelihiirien kategoriassa suosikkini on Logitech MX518 Legendary, joka kantaa legendaarisen MX518:n nimeä. Muotoilultaan MX518 Legendary on täsmälleen samanlainen kuin edeltäjänsä ja se sopii erinomaisesti niin pieneen kuin suurempaankin käteen.

Suosittelen erityisesti pelihiirien kohdalla käymään kivijalkaliikkeessä kokeilemassa miten hyvin ne sopivat käteen. Jokaisella meistä on kuitenkin erilaiset kädet ja mieltymykset.

Pellin alta löytyy Logitechin uusin ja paras Hero 16K-sensori, joka tarjoaa jopa 16 000 DPI:n tarkkuuden. Sensori on erittäin tarkka eikä takeltele edes nopeissa hiiren liikkeissä.

Hiirestä löytyy kahdeksan ohjelmoitavaa painiketta ja DPI:n säätö tapahtuu Logitech G Hub-ohjelman kautta. Kun sovelluksessa valitsee haluamansa DPI:n tasot, voi niiden välillä sen jälkeen vaihdella hiiren rullan molemmin puolin olevin painikkein.

Tarkemman arvostelun hiirestä voit katsoa Youtube-kanavaltani tästä linkistä: 

Hintaa hiirellä on Hintaoppaan mukaan kirjoitushetkellä halvimmillaan 53,64€, mutta hiiri löytyy usein tarjouksesta 40 eurolla. Oli hinta kumpi tahansa, hiiri on hinta-laatusuhteeltaan ehdotonta eliittiä. Tutustu Logitech MX518 Legendary -hiireen Hintaoppaan sivuilta.

Langaton pelihiiri

Langattoman pelihiiren kohdalla elintärkeä ominaisuus on viive. Tuotteita valikoidessani harkintalistalle pääsivät vain ne hiiret, joissa viive vastaa langallista hiirtä. Toisin sanoen viiveen pitää olla yksi millisekunti, tai sen huomaa pelatessa. Langattomuus, tai mikä tahansa muu seikka, ei saa mennä pelisuorituskyvyn edelle.

Jälleen kerran Hintaoppaan listaa suosion perusteella katsottaessa Logitechin hiiret ovat kärkisijoilla. Ruger Hauerin sanat paras on usein sitä mikä on populäärii”, pitävät yllättävän usein paikkansa. Oma suosikkini on Logitech G603, joka löytyy listan kärkisijalta.

Muotoilultaan G603 on hyvin käteen sopiva. Pinta on hieman liukas, mikä on hiiren ainoa suuri miinus. Rulla antaa hyvän palautteen.

Ohjelmoitavia painikkeita on kuusi kappaletta, ja hiiren rullan vieressä olevalla painikkeella saa vaihdettua DPI:tä, kunhan sopivat arvot on ensin käynyt valitsemassa Logitech G Hub-ohjelmassa.

Hiiren sisältä löytyy 12 000 DPI:n Hero-sensori. Mukana tulevalla Lightspeed USB-vastaanottimella hiiren viive on HI-tilassa yksi millisekunti ja LO-tilassa kahdeksan millisekuntia. G603:n saa yhdistettyä myös Bluetooth-laitteisiin, mutta tällöin viive on Logitechin mukaan 7.5-11,25 millisekuntia.

G603 saa virtansa kahdesta AA-paristosta, joilla akunkesto on 500 tuntia HI-tilassa. Painoa saa pienennettyä ottamalla toisen pariston pois.

Tarkemman arvostelun hiirestä voit katsoa tästä linkistä:


Hintaa hiirellä on Hintaoppaan mukaan kirjoitushetkellä halvimmillaan 47,90€ ja tähän hintaan Logitech G603 on erinomainen valinta. Jos langattomuudella ei ole merkitystä, ottaisin ehdottomasti mieluummin MX518:n, sillä se on käyttömukavuudeltaan asteen parempi.

Jos etsinnässä on taas langaton hiiri, voit tutustua Hintaoppaan sivuilta vielä tarkemmin Logitech G603:een.

Pelinäppäimistö

Pelinäppäimistön valinnassa olen erityisesti painottanut kirjoitus- ja pelimukavuutta sekä laatua. Lähtökohtaisesti pelinäppäimistöksi suosittelen mekaanista näppäimistöä, sillä ne tarjoavat tavallisia kalvo- ja puolimekaanisia näppäimistöjä paremman painallustuntuman.

Valintani on Corsair K95 RGB Platinum. Kyseinen näppäimistö on ollut minulla käytössä parin vuoden ajan ja parempaa näppäimistöä saa hakea.

Kytkinvaihtoehtoina on Cherry MX Brown ja Cherry MX Speed. Näistä kahdesta valitsisin Brown-version puhtaasti siksi, että sen puolessa välissä on pieni ”töyssy”, joka parantaa kirjoitustuntumaa.

Cherry MX Speed on erityisesti pelaamiseen suunniteltu lyhyemmällä näppäimen painallusetäisyydellä. Molemmilla kytkimillä näppäinten etäisyys toisistaan on sopiva ja kirjoitusvirheitä tulee vain harvoin.

Näppäimistön takaosasta löytyy USB-läpivienti, johon voi liittää esimerkiksi hiiren. Numeronäppäimien yläpuolelta löytyy medianäppäimet ja näppäimistön vasemmassa reunassa on kuusi erillistä ohjelmoitavaa G-näppäintä. Lisäksi mukana tulee rannetuki.

Corsairille tuttuun tapaan K95 RGB Platinum sisältää RGB-valot, joita voi säätää Corsair iCue-ohjelmalla. Jokaisen näppäimen väriä voi säätää erikseen.

Näppäimistöstä löytyy N-Key Rollover, eli voit painaa samanaikaisesti jokaista näppäimistön 110 näppäintä ja silti jokainen niistä rekisteröityy oikein.

Tarkemman arvostelun voit katsoa tästä:

Hintaa K95 RGB Platinumilla on Hintaoppaan mukaan halvimmillaan 179,90€. Hinta on suolainen, mutta sillä saa laatua, kirjoitusmukavuutta ja hienot RGB-valot. Voit asettaa pelinäppäimistöille Hintaoppaan hintavahdin, joka ilmoittaa heti, kun Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Brown:n tai Corsair K95 RGB Platinum Cherry MX Speed:n hinta laskee.

Pelikuulokkeet

Pelikuulokkeiden valinta oli minulle kategorioista kaikkein vaikein. Olen aiemmin vahvasti suositellut tavallisten kuulokkeiden ostamista, sillä tavallisten kuulokkeiden hinta-laatusuhde on pelikuulokkeita parempi. Tilanne on kuitenkin parantunut vuosien varrella, kun kilpailu valmistajien välillä on pakottanut parantamaan pelikuulokkeiden ominaisuuksia ja nyt voin jo suositella pelikuulokkeita tietyin varauksin. Erityisesti paljon musiikkia kuunteleville tavalliset kuulokkeet ovat parempi valinta, mutta pelaamiseen pelikuulokkeet tarjoavat rahalle hyvän vastineen.

 

En ole kuitenkaan vielä löytänyt täydellisiä pelikuulokkeita, joissa kaikki on kohdallaan. Aina jokin ominaisuus joko puuttuu tai jättää toivomisen varaa. Lähimpänä kuitenkin täydellisyyttä niin hinta-laatusuhteen kuin ominaisuuksienkin puolesta on Logitech G Pro X.

Pelikuulokkeiden kohdalla tärkeimmät kriteerit ovat äänenlaatu, niin peleissä kuin muussa käytössä, sekä tietty käyttömukavuus. Pelisessiot voivat kestää välillä useita tunteja ja tällöin mukavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Kuulokkeiden mukana tulee USB-äänikortti ja sitä käyttämällä kuulokkeiden asetuksia pystyy säätämään Logitech G Hub-ohjelmasta kattavasti.

Logitech G Pro X:n mukana tulevat velour-korvatyynyt, jotka eivät hiosta pidemmilläkään pelisessioilla. Ne myös avartavat äänimaailmaa ja mielestäni parantavat kuulokkeiden äänenlaatua yleensäkin. Huono puoli niissä on huonompi ulkopuolisten äänien eristys, joten on hyvä, että kuulokkeiden mukana tulevat myös perinteisemmät keinonahkaiset korvatyynyt.

Logitech G Pro X on erityisesti äänenlaadultaan erinomainen valinta. 50 mm elementit antavat loistavan äänenlaadun niin pelaamisessa kuin musiikin kuuntelussa. Kilpailullisissa peleissä vihollisten askeleet kuuluvat selvästi ja immersiivisissä peleissä pelimaailmaan uppoutuminen on taattu.

Mikrofoni on näiden kuulokkeiden heikoin kohta, mikä ei kuitenkaan tarkoita sen olevan huono. Blue VO!CE-ominaisuus, jolla voi lisätä mikrofoniin erilaisia efektejä, parantaa sitä huomattavasti ja sen kanssa mikrofonin äänenlaatu on hieman keskiarvoa parempi.

Katso tarkempi arvosteluni Logitech G Pro X:stä tästä: 

Kunniamaininnan saa Logitech G Pro Gen 2-kuulokkeet, jotka ovat valitsemieni pelikuulokkeiden pikkuveli. Sen mukana ei tule velour-korvatyynyjä eikä Blue VO!CE-ominaisuutta, mutta parikymmentä euroa edullisempi hinta voi olla monille tärkeämpi asia. Pro X:n valitsin omaksi suosikikseni velour-korvatyynyjen vuoksi. Ne ovat mielestäni ehdottomasti lisähinnan arvoiset. Molemmissa kuulokkeissa on täsmälleen sama kaiutinelementti, eli äänenlaadullisesti eroa mallien välillä ei ole.

Hintaa Logitech G Pro X:llä oli kirjoitushetkellä 111,07€ ja G Pro:lla 99 euroa. Hintaoppaasta voit tutustua tarkemmin kuulokkeisiin ja näet nopeasti, minkä hintaisia Logitech G Pro X ja Logitech G Pro Gen 2 -kuulokkeet ovat juuri nyt.

 

JNS Tech on Suomen toiseksi suosituin teknologiasta kertova Youtube-kanava yli 22 000 tilaajallaan. Kanavan sisältö koostuu mm. tuotearvosteluista, osto-oppaista ja erilaisista tuotteita suosittelevista videoista. Artikkelin on kirjoittanut JNS Tech-kanavalle videoita tuottava Santeri Turunen, joka on tehnyt videoita teknologiasta vuodesta 2014.