Mainos: Kaupallinen yhteistyö: Väestörekisterikeskus
Mainos

Opiskelu alkaa – muista hoitaa nämä tärkeät asiat ajoissa!

19.08.2019 09:00 | Kaupallinen yhteistyö: Väestörekisterikeskus

 Unelmiesi opiskelupaikka myönnettiin sinulle ja nyt pääset aloittamaan aivan uuden elämän! Opiskelun aloittamiseen kuuluu paljon muistettavaa ja vastuun ottamista oman elämän rakentamisessa. Opiskelijan elämään on hyvä tutustua ennakkoon, jotta osaat valmistautua hyvissä ajoin. Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi- verkkopalvelu antaa tukea ja neuvoja virallisten asioiden hoitoon, sekä ohjaa oikean palvelun luo.

Opintotuki, opiskelijan toimeentulon perusta

Opiskelijan tärkein ja yleisin rahallinen tuki on Kelan myöntämä opintotuki. Tämä tuki auttaa sinua arjen välttämättömissä kuluissa jotta voit keskittyä opiskeluun. Opintotuki rakentuu kolmesta osasta: opintoraha, opintolainan valtiontakaus ja asumislisä. Asumislisää voit saada vain tietyissä tapauksissa, mutta mikäli asut vuokralla voit hakea yleistä asumistukea. Muista, että opintotukea kannattaa hakea heti kun saat tiedon vahvistetusta opiskelupaikasta sillä opintotukea ei makseta takautuvasti!
Lue lisää opintotuesta ja opintojen aloittamisesta Suomi.fi-verkkopalvelusta

Työ ja opiskelu

Opiskelijana sinun on mahdollista tehdä palkallisia töitä opintojen yhteydessä. Muista kuitenkin pitää tarkasti kirjaa saamistasi palkkatuloista, sillä ne vaikuttavat tukien määrään. Laske palkkatulot vuositasolla, älä unohda kesätöistä saamiasi palkkatuloja!

Sinulle myönnetylle opintotuelle on määritelty vuosituloraja. Tämä raja kertoo sinulle kuinka paljon voit tienata palkkatuloja kalenterivuoden aikana ilman, että se vaikuttaa opintotukeesi. Tarkka kirjanpito palkkatuloista auttaa sinua pysymään ajan tasalla. Jos huomaat, että opintotuen vuosituloraja uhkaa ylittyä niin voit aina perua opintorahan tulevilta kuukausilta. Peruminen on järkevää sillä muutoin joudut palauttamaan tukia takaisin Kelalle.

Suomi.fi-verkkopalvelusta löydät kattavan listauksen opiskelijan toimeentuloon ja työntekoon liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Monelle opiskelija-asunto tai kimppakämppä on sopiva vaihtoehto sekä taloudellisesti että seuran kannalta.

Muutto omaan kotiin

Uusi opiskelupaikkasi saattaa sijaita toisella paikkakunnalla ja sen vuoksi sinun on muutettava omaan asuntoon. Vaihtoehtoja asumismuodolle on onneksi useita. Monelle opiskelija-asunto tai kimppakämppä on sopiva vaihtoehto sekä taloudellisesti että seuran kannalta. Mikäli kuitenkin haluat asua itsenäisesti omassa asunnossa, voit etsiä sinulle sopivaa vuokra-asuntoa tai ostaa asunnon.

Omassa kodissa asumisessa on kiinteitä kuluja jotka sinun on hyvä huomioida kun mietit eri vaihtoehtoja asumiselle. Opiskelija-asunnot ja kimppakämpät ovat edullisempia kun kuluja jaetaan yhdessä. Omassa asunnossa sinä olet itse vastuussa kaikista kuluista. Jos omat tulosi eivät riitä asuinkuluihin voit hakea opintotuen lisäksi yleistä asumistukea.

Hyviä vinkkejä asunnon etsimiseen ja tärkeisiin tehtäviin ennen opiskelun aloittamista löydät täältä!