Vihdoinkin Suomessa suoratoistona: Lähes täydellinen fantasiaelokuva – mukana yksi leffahistorian parhaista hirviöistä

27.05.2021 12:50 | Muropaketin toimitus

Guillermo del Toron viiden tähden mestariteosta Pan’s Labyrinthia ei ole Suomen suoratoistopalveluista voinut katsoa tähän päivään asti. Tänään se on lisätty Elisa Viihde Viaplayn elokuvakirjastoon.

Pan’s Labyrinthin virallinen kuvaus 15 vuoden takaa on runollinen ja lennokas, mutta ei pätkääkään harhaanjohtava:

Guillermo del Toro on fantasian ihmelapsi. Esikoiselokuva Cronos kohautti kautta maailman, myös Rakkautta & Anarkiaa -juhlilla. Del Toro sukkuloi sujuvasti espanjankielisten projektien (Almodovarien tuottama Paholaisen selkäranka) ja suurisuuntaisten studiotuotantojen (Blade II, Hellboy) välillä. Pan´s Labyrinth on del Toron huumaavan fantasiauran kohokohta.

Vuosi 1944. Raskaana oleva nainen ja kirjoja kainalossaan puristava tyttö kiitävät Espanjan vuorilla armeijan autokaravaanin kyydissä. Äidin on päästävä lapsen isän, yltiöagressiivisen everstin luo. Tyttö pakenee yhä syvemmälle fantasian labyrinttiin. Sadistisena riehuvan sissisodan kuolinkouristukset rinnastuvat Ofelian mielikuvitusmaailmaan. Vanhan myllyn uumenissa avautuu labyrintti. Sen outoa logiikkaa noudattava isäntä Pan ajaa Ofelian yhä merkillisimpiin tehtäviin ja kohtaamisiin.

Antiikin kreikkalaisten sorkkakoipi Pan – jolle roomalaiset antoivat nimen Fauni – edustaa luonnon kokonaisuutta. Se ei tee eroa hyvän ja pahan välillä. Sen intohimojen tyydyttämiseen sopivat yhtälailla nymfit ja jumalatteret, eikä Pan pane pahakseen edes satunnaista painia satyyrin kanssa. Del Toron maailmankuva on samanhenkinen. Surrealistinen on läsnä arjessa. Satumaisuus lumoaa herkästi. Heti perään seuraa sadistinen veriteko. Keijujen lento ei ole niin kepeää, kun hurme hulmahtaa siiville tuon tuosta. Del Toron ihmiset ovat inhimillisiä, uljaita ja uhrautuvaisia.

Keskeisimpiä hahmoja Pan’s Labyrinthissa esittävät Sergi Lopez, Maribel Verdu, Ivana Baguero sekä Guillermo del Toron luottonäyttelijä Doug Jones, joka tulkitsee elokuvassa faunin lisäksi Pale Mania, yhtä elokuvahistorian upeinta hirviötä, joka varastaa show’n mennen tullen.

Pan’s Labyrinth löytyy myös Kirjastokinosta, josta sen voi katsoa ilmaiseksi – mutta vain tiettyjen kirjastojen piirissä.