Uusimmat

Night Visions -vinkki 2: Suomessakin kuvattu I Am Thor on tiukka dokkari habarokkarista

14.04.2015 10:04 Muropaketin toimitus

I Am Thor

Night Visions -festivaali järjestetään Helsingissä 15.-19. huhtikuuta. Jo tuttuun tapaan Dome.fi tarjoaa muutaman vinkin festarin ohjelmistosta. Toisena on vuorossa bodarirokkarista kertova laatudokumentti I Am Thor.

Vuonna 1953 syntynyt Jon Mikl Thor halusi olla supersankari jo ala-asteiässä. Omasta ylimaallisuudestaan vakuuttunut naskali antoi muiden lasten heitellä häntä tiiliskivillä, koska eiväthän moiset murikat oman elämänsä Teräsmiehelle mitään vahinkoa voisi tuottaa. Sama itsevarmuus ja rämäpäisyys veivät Thorin myöhemmin kehonrakennuksen ja lopulta raskaan musiikin pariin.

Thorin habarokki oli alkuaikoina hyvinkin yksinkertaista. Näyttävä lavashow kuitenkin korvasi sen, mikä musiikissa hävittiin. Thor esimerkiksi imitoi seksiä tanssityttöjen kanssa lihastensa pullistelun lomassa. Lihallisia iloja riitti myös lavan ulkopuolella. ”Seksiä oli tarjolla yllin kyllin. Poskihoitoja takahuoneessa ja kaikkea sellaista”, uransa punaista lankaa etsinyt Thor muistelee aikojaan rokkaavana alastontarjoilijana. 

Kun nuoren miehen fokus selkiintyi, Thor alkoi kehitellä tosissaan rokkaavaa supersankarihahmoaan. Esikuvina toimivat Alice Cooper ja Kiss. Vakavasta taiteesta ei ollut kyse – omien sanojensa mukaan Thor halusi vain viihdyttää ihmisiä. Ura saikin näyttävän alun, mutta kaikki ei loppujen lopuksi mennytkään suunnitelmien mukaan. Musiikillinen läpimurto jäi saavuttamatta tiukoista levyistä huolimatta ja Thor päätyi ö-luokan elokuviin. Stan Lee ehti jo lupailla miehelle pääroolia Marvelin elokuvasta, mutta sekin homma karahti karille.

Lopulta Thor päättyi lyödä pillit pussiin 1980-luvun lopulla.

Ryan Wisen ohjaama ja kuvaama I Am Thor -dokumentti keskittyy ensisijaisesti siihen, mitä kaikkea Thorille on tapahtunut vuosituhannen vaihteen comebackin jälkeen. Wise käsittelee aihetta hyväntuulisesti ja paikoin huumorillakin, mutta ei kuitenkaan pilkallisesti. Tarjolla on runsaasti nippelitietoa Thorin urasta, mutta dokumentti palvelee hyvin myös niitä, jotka eivät ole miehestä tai hänen musiikkiaan koskaan kuullut.

Surkuhupaisan hupaisaa dokumenttia katsoo hölmistyneen innoissaan. Sen parasta antia ovat arkistomaistiaiset, joissa Thor vääntää metallia, puhaltaa kuumavesipulloja ja puuhaa muuta kummallista hämmästyneen ja hurmioituneen yleisön edessä. Thor on itse aktiivisesti äänessä ja puhuu asioista ihailtavan suoraan. Mies kertoo esimerkiksi itsemurhayrityksistään, hermoromahduksistaan, sairauskohtauksistaan – ja miten hän on selvinnyt kaikesta kohtaamastaan paskasta.

I Am Thor -dokumentissa on mukana myös Suomeen sijoittuvia kohtauksia. Näemme Thorin esimerkiksi vuoden 2009 Sauna Open Airissa ja Helsingin levykaupoissa. Eikä kyse ole vain pikaisesta piipahduksesta; Suomessa viivytään minuuttikaupalla. Mikä parasta, Suomen visiitti osoittautuu rähjäisille rokkareille mieluisaksi kokemukseksi.

Oli fani tai ei, Thoria ja hänen sinnikkyyttään on pakko ihailla. Vuodet vierivät, lääkepurkkien ja vaivojen määrä kasvaa – mutta Thor sen kun jatkaa.

Night Visions -vinkki 1: Oikeista sarjamurhaajista kertova Serial Killer Culture on järkyttävä elokuva

I Am Thor – Teaser Trailer from Ryan Wise on Vimeo.

I Am Thorin Night Visions -esitys toimii elokuvan pohjoismaiden kantaesityksenä.

Ke 15.4.2015 klo 20.30 (Andorra)
Pe 17.4.2015 klo 18.00 (Dubrovnik)
La 18.4.2015 klo 18.15 (Dubrovnik)

Teksti: Tatu Junni