Uusimmat

Tv-vinkki: Rankka Suomi-leffa aiheutti 10 vuotta sitten julkisen riidan ohjaajan ja tuottajan välillä

22.05.2015 07:53 Muropaketin toimitus

Paha maa

10 vuotta sitten valmistunut Paha maa -elokuva nähdään tänään Yle Tv2:lla kello 22.45.

Aku Louhimiehen Paha maa on hieno elokuva, mutta paikoitellen myös todella raskas, jopa ahdistava.

Elokuvan virallinen kuvaus kuuluu täten:

Tuomas (Mikko Leppilampi) on nuori tietokonehakkeri, entinen valokuvamalli, joka haluaisi tehdä jotakin yhteiskunnallisesti merkittävää ja hyödyllistä.

Tuomaksen paras kaveri Niko (Jasper Pääkkönen), on rock-henkisempi kuin Tuomas, ja elää hedonistisempaa elämää päihteiden ja huumeiden maailmassa.

Niko väärentää 500 euron setelin, joka kulkeutuu sekatyömies Isto Virtaselle (Mikko Kouki). Nöyryytetty Isto pistää pahan kiertämään ja varastaa laitakaupungilla olevasta autoliikkeestä hienoimman maastoauton. Autokauppias (Samuli Edelmann) pistää pahan kiertämään ja takavarikoi pölynimurikauppias Hurskaiselta (Sulevi Peltola) käytetyn auton, ja sen myötä leivän suusta. Hurskainen menettää kaiken ja ratkeaa monen vuoden jälkeen ryyppäämään.

Elina Pamela Tola) on noin parikymppinen rohkea ja älykäs nuori aktivisti, joka opiskelee yliopistolla historiaa ja valtiotieteitä. Elina ja Tuomas ovat olleet jo toista vuotta onnellisesti yhdessä,
Elina on raskaana ja nuoret suunnittelevat naimisiinmenoa. Tuomas on jo pitkään suunnitellut yhteiskunnallista iskua tietoverkkoihin ja pyytää Nikon mukaan operaatioon.

Tarinan kolmannessa keskiössä ovat poliisi Hannele (Matleena Kuusniemi) sekä hänen opettaja-aviomiehensä Antti (Petteri Summanen), joilla on kolme lasta.

Näiden ihmisten tielle osuva kohtalo sattuu olemaan julma, ja seuraukset traagiset. Paha maa on kiivas, nopearytminen ja realistinen kuvaus tämän päivän Suomesta. Se sisältää paljon dramaattisia ja traagisia tapahtumia, paljon toimintaa, mutta myös paljon lämpöä ja huumoria.”

Paha maa muistetaan myös mediassa käsitellystä riitatapauksesta.

Tuottaja Markus Selin leikkautti elokuvasta kaupallisemman version, joka ei vastannut ohjaajan näkemystä. Asiasta väännettiin kättä ja osa elokuvan näyttelijöistä julistautui julkisesti tukemaan Louhimiestä.

”Akun leikkaama versio oli aivan helvetin hyvä, ja minä olen lähtenyt mukaan nimenomaan Aku Louhimiehen elokuvaan”, kommentoi Samuli Edelmann asiaa Ilta-Sanomille joulukuussa 2004.

Loppujen lopuksi elokuvasta julkaistiin ohjaajan versio.