Uusimmat

3GSM-puhelinsatoa

21.02.2005 00:00 Muropaketin toimitus

3GSM 2005 on epäilemättä yksi tärkeimmistä mobiilialan tapahtumista. Useimmat valmistajat ajoittavat uusien malliensa julkaisun suurien tapahtumien yhteyteen. Tänäkin vuonna Cannesissa nähtiin toinen toistaan mielenkiintoisempia uutuuksia lukuisilta valmistajilta.

Nokia esitteli Cannesissa 6680- ja 6101-mallit. 6680:n mielenkiintoisin uutuus lienee kaksi kameraa, toinen puhelimen etupuolella ja toinen takapuolella. Etupuolella sijaitseva kamera mahdollistaa videopuheluiden soittamisen huomattavasti paremmin kuin aiemmat Nokian puhelimet. 6680 toimii Euroopan 3G-verkoissa, sisarmallit 6681 ja 6681 ovat puolestaan suunniteltu toimimaan Euroopan, Aasian ja Yhdysvaltojen vanhemmissa verkoissa. 6680-malliston puhelimet perustuvat Series 60 -käyttöjärjestelmään, jonka käyttöliittymää ja käytettävyyttä Nokia on jälleen onnistunut parantamaan entisestään. 6101 on puolestaan perinteisempi pieni ja kätevä taitettava puhelinmalli.

IXI:n PMG sai messuilla kannatusta Sanyon julkaistessa WiPOQ-viestittimensä. PMG:n pääideana on olla yhdistämättä kaikkea mahdollista samaan laitteeseen, vaan tarjota toisiinsa yhdistettäviä laitteita, kuten erittäin pienen puhelimen, helposti käytettävällä näppäimistöllä varustetun viestittelylaitteen, hyvälaatuisen kameran ja niin edelleen. Sanyon WiPOQ on 15,5 millimetriä paksuudeltaan ja sisältää mm. SMS-, MMS-, IM- ja sähköpostiominaisuudet. Lisäksi laitteen suuren näytön ja QWERTY-näppäimistön avustuksella niin pelaaminen kuin www-sivujen selaaminenkin onnistuu vaivatta. WiPOQ:n fyysinen koko on saatu pidettyä erittäin pienenä, sillä se ei sisällä lainkaan normaalin puhelimen toimintoja. WiPOQ ottaa yhteyden isäntäpuhelimeen Bluetooth-yhteyden avulla ja tilaisuuksiin ja tilanteisiin, joissa WiPOQ:lle ei ole käyttöä, voi matkaan lähteä hyvillä mielin pelkän puhelimen kera.

Motorolan osastolla esiteltiin puolestaan SLVR V8 -puhelinta, joka sisältää vanhempaan RAZR V3 -malliin verrattuna joukon mielenkiintoisia lisäominaisuuksia. Ulkoisesti SLVR on perinteinen patukkamalli, RAZR:n taitettavuuden sijaan. SLVR tuo mukanaan mm. nopean EDGE-tiedonsiirron, TransFlash-muistikorttipaikan, videon tallennuksen, MP3-soittimen ja ns. kotiruudun, joka onkii verkosta käyttäjän määrittelemiä mielenkiintoisia asioita, kuten paikallissään, urheilutulokset jne.

Motorolalla oli esitellä myös erittäin varhainen kehitysversio uudesta PEBL-mallista, jonka ominaisuudet vastaavat SLVR:ää, mutta ulkokuori poikkeaa aiemmasta. Puhelimen etupuolta liu’utetaan pari millimetriä, jonka jälkeen taittuva päällinen nousee jousivoiman voimin ylös käyttöasentoon.

Panasonic esitteli tapahtumassa kolmea huippumalliaan X800:sta, VS7:aa ja VS3:a. X800 on taittuva ja näyttävä puhelin, jonka suurimmat uudistukset vanhaan X700:aan ovat jääneet lähinnä kosmeettisiksi. Mielenkiintoisempi tuttavuus on sen sijaan esimerkiksi erittäin ohut VS7, jonka ominaisuuksiin kuuluu kahden megapikselin kamera ja 16,7 miljoonaa väriä toistava QVGA-näyttö. Puhelimesta on saatavilla kaksi erikoisversiota joista ensimmäinen on nimeltään MX7 ja sisältää lisäominaisuutena VS7-malliin verrattuna liki kaksin verroin tehokkaamman akun. SA7 on puolestaan urheilumalli näyttävillä kuorilla.

VS3 on sukua VS7:lle kuten odottaa saattaakin. Karsittujen ominaisuuksien joukkoon on päässyt ulkoinen näyttö ja kahden megapikselin kamera, joka on korvattu yhden megapikselin versiolla. Myös VS3:sta on saatavilla akkupakki- ja urheilumallit.