Uusimmat

Serial ATAsta julkaistiin 3.2-versio

08.08.2013 21:09 Ville Suvanto

sataSerial ATA -standardin kehityksestä vastaava SATA-IO-organisaatio on julkaissut lehdistötiedotteen, jossa se kertoo julkaisseensa standardista 3.2-version. Julkaisu ei tule yllätyksenä, sillä tammikuussa se kertoi SATA Expressin siirtyneen ratifiointivaiheeseen, jossa organisaatioon kuuluvat jäsenet tutkivat standardia.

Serial ATA 3.2 sisältää merkittävimpänä uudistuksena tuen SATA Expressille, joka yhdistää nimensä mukaisesti kaksi nykyistä hyvin laaja-alaisesti käytössä olevaa standardia eli Serial ATAn ja PCI Expressin. Rajapinta pohjautuu PCI Expressiin, mutta fyysisen liittimen ominaisuudet on lainattu Serial ATAsta. Päämääränä on, että SATA Express olisi yhteensopivia sekä SATA Express- että Serial ATA -laitteiden kanssa. SATA Express noudattaa nopeuden suhteen PCI Express 3.0 -standardia ja tarjoaa näin ollen yhden gigatavun kaistanleveyden molempiin suuntiin. Kaapeliin perustuvissa laitteissa tullaan käyttämään suunnitelmien mukaan yhtä tai kahta linjaa.

SATA 3.2:ssa on tuettuna myös M.2-kokoluokka, jota käytetään muun muassa pienikokoisissa SSD-korteissa. Keskeisinä parannuksen kohteina on microSSD, joka on standardi sulautettujen järjestelmien SSD-asemille, USM (Universal Storage Module), joka puolestaan tarjoaa tuen irrotettaville ja laajennettavilla kuluttajaelektroniikkalaitteille, sekä DevSleep-virransäästöteknologia. Transitional Energy Reporting tarjoaa tarkennettua tietoa SATA-laitteista, Hybrid Informationilla isäntälaite voi kommunikoida SSD-aseman välimuistidatan kanssa ja Rebuild Assist nopeuttaa RAID-järjestelmiä.

SATA-IO, Lehdistötiedote (PDF)