Uusimmat

Windows 8:n RTC-bugiin korjaus

26.08.2013 13:51 Petrus Laine

Uutisoimme aiemmin HWBOT-sivuston päätöksestä kieltää kaikki Windows 8 -tulokset epäluotettavuuden vuoksi. Pian tämän jälkeen selvisi että vääristyneet tulokset tapahtuivat vain Intel-alustoilla ja AMD:n tulokset pysyivät testeissä normaaleina, jonka vuoksi HWBOT päätti sallia AMD:n tulokset myös Windows 8 -käyttöjärjestelmällä ajettuina. Tähän tuli kuitenkin pian muutos ja tällä hetkellä HWBOT hylkää kaikki Windows 8 -tulokset lukuunottamatta tuloksia, jotka on ajettu kannettavalla jota on mahdoton ylikellottaa.

Uusin käänne tapahtui viime perjantaina kun CPU-Z:n luoja Franck Delattre toimitti Ocaholicin Christian Neylle työkalun jolla pystyy tarkkailemaan neljää eri reaaliaikaista kelloa Windowsissa (ACPI, HPET, RTC, QPC). Ney sai työkalun avulla ja omilla testeillään selville että myös AMD:n alustoilla tehdyt tulokset voidaan vääristää, vaikkei niin vakio-Windows 8 -asennuksella tapahdukaan. Toinen tärkeä löytö oli että mikäli Windows 8 on asennettu AMD-alustalla ja sama asennus siirretään Intel-alustalle ei Intelkään kärsi RTC-bugista.

Perimmäinen syy löytyy Windows 8:sta itsestään. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä Intel-alustoilla useplatformclock-määritys jää ”No”-tilaan, jolloin järjestelmä jää alttiiksi RTC-bugille. Tämä todennettiin asettamalla useplatformclock ”No”-tilaan myös AMD-alustalla, jolloin senkin tulokset vääristyivät. AMD-alustalle asennettaessa Windows 8 asettaa useplatformclock-määrityksen ”Yes”-tilaan ensimmäisen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.

RTC-bugin korjaukseksi ei ole vielä automaattista ratkaisua tai päivitystä, vaan korjaus joudutaan tekemään Intel-alustoilla manuaalisesti Windows 8:n asennuksen jälkeen. Korjaus tehdään Järjestelmänvalvoja-tilassa ajetussa Komentokehotteessa, johon kirjoitetaan ”bcdedit /set {current} useplatformclock Yes” ilman lainausmerkkejä.

TechPowerUp, Windows 8 RTC Bug Isolated, Fixed

Ocaholic, Windows 8 RTC Bug analyzed and fixed!

HWBOT, (UPDATE 24/8) Windows 8 Results (Temporarily) Not Accepted At HWBOT

Muropaketin uusimmat