Uusimmat

Google kehittää uutta Fuchsia-käyttöjärjestelmää

16.08.2016 15:00 Petrus Laine

Google Fuschia

Google kehittelee parhaillaan uutta käyttöjärjestelmää. Muun muassa AndroidPolicen uutisoiman käyttöjärjestelmän olemassaolo paljastui projektin GitHub-sivujen kautta, jossa todetaan lyhyesti ”Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System)”.

Fuchsian ytimenä toimii LittleKernel-projektista johdettu Magenta-kerneli. Magentan luvataan skaalautuvan kaikkeen sulautettujen järjestelmien reaaliaikaisista käyttöjärjestelmistä aina työpöytätietokoneiden käyttöjärjestelmiin asti, sekä kaikkeen siltä väliltä kuten puhelimiin ja taulutietokoneisiin. Fuchsia kykenee tukemaan ainakin 32- ja 64-bittisiä ARM-prosessoreita, sekä 64-bittisiä x86-prossesoreita. Myös tuki Raspberry Pi 3:lle on luvassa lähitulevaisuudessa.

Magenta-kernelin ohella Fuchsian merkittäviä elementtejä ovat Flutter-käyttöliittymä, ja Dart-ohjelmointikieli. Käyttöliittymä renderöidään Escher-nimisellä renderöijällä, joka tukee Vulkan- ja OpenGL-rajapintoja. AndroidPolicen mukaan Escherin ominaisuuslistaus sopii niin hyvin Googlen Androidista tutun Material Design -filosofian toteuttamiseen, että koko käyttöjärjestelmän ulkonäön odotetaan perustuvan Material Designiin.

Tällä hetkellä suurimmat kysymykset ovat ”miksi”, ja ”mihin”. Googlen dokumentaation mukaan Fuchsia on tarkoitettu moderneille puhelimille ja tietokoneille, joissa on nopeat prosessorit. Spekulaatioissa on pyörinyt villejä ehdotuksia kuten Androidin ja ChromeOS:n korvaaminen Fuchsialla, mutta myös maltillisempia ideoita esimerkiksi Googlen lisätyn todellisuuden laitteista ja Google Homen kaltaisista sulautetuista järjestelmistä.