Uusimmat

LIVE: AMD GPU14 Tech Day @ Havaiji

25.09.2013 22:28 Sampsa Kurri

Muropaketti @ Havaiji: AMD järjestää Havaijilla GPU14 Tech Day -tapahtuman, jossa se kertoo kansainväliselle lehdistölle muun muassa pelikehitykseen liittyvistä uutisista. Tapahtumassa saadaan myös esimakua lokakuussa julkaistavasta Battlefield 4:stä, jonka virallinen teknologiayhteistyökumppani AMD on sekä uudistetusta Radeon-näytönohjainmallistosta.

 

AMD: PC- ja konsolipelikehitys tehokkaammaksi

AMD on kehittänyt yhteistyössä pelikehittäjien, kuten DICE, kanssa Mantle-koodinimellisen peliohjelmointimallin. Mantle sisältää API-spesifikaation ja grafiikka-ajurin, jotka korvaavat DirectX-rajapinnan 3D-renderöinnissä. AMD lupaa kehittäjien saavan irti täyden potentiaalin GCN-grafiikka-arkkitehtuurista, joka on käytössä yrityksen työpöytänäytönohjaimissa ja seuraavan sukupolven konsoleissa (Xbox One & Playstation 4) käytettävissä APU-piireissä.

Battlefield 4:ään on joulukuussa luvassa Mantle-päivitys, joka korvaa DirectX-rajapinnan 3D-renderöinnissä tarjoten paremman suorituskyyn AMD:n GCN-arkkitehtuuriin perustuvilla näytönohjaimilla:

”Mantle, an AMD initiative to create a new graphics programming model that fully exploits the capabilities of modern GPUs, allows game developers to speak the native language of the AMD Graphics Core Next (GCN) architecture, providing a deeper level of hardware optimization no other graphics card manufacturer can match.

As part of this initiative, we have worked with leading game developers to create an API specification and associated graphics driver that enables this model on PCs with GCN-based graphics hardware.”

 

AMD:n uudet Radeon R9- ja R7-sarjan näytönohjaimet

AMD uudistaa koko näytönohjainvalikoimansa Radeon R9- ja R7-sarjan näytönohjaimilla, joista R9 on suunnattu pelaajille ja R7 peruskäyttöön:

  • Radeon R9 290X
  • Radeon R9 280X
  • Radeon R9 270X
  • Radeon R7 260X
  • Radeon R7 250

Osa uusista näytönohjaimista perustuu uuden sukupolven grafiikkapiireihin, mutta osa malleista on uudelleennimetty nykyisistä Radeon HD 7000 -sarjan näytönohjaimista. Esimerkiksi Radeon R9 280X on uudelleennimetty Radeon HD 7970 GHz Edition, mutta Radeon R9 290- ja R290X-mallit perustuvat uuteen Hawaii-grafiikkapiiriin. Radeon R9 290X:n suorituskyvyksi kuvataan AMD:n esityksessä hieman vajaa 8000 pistettä 3DMarkin Fire Strike -testissä 1080p-resoluutiolla, kun vertailun vuoksi GeForce GTX 780:n tulos Muropaketin testissä oli 8445 pistettä.

 

AMD Radeon R9 290X

Suorituskykyisin lippulaivamalli on Radeon R9 290X, jonka Hawaii-grafiikkapiiri perustuu uudistettuun GCN-arkkitehtuuriin. Arkkitehtuuriin on lisätty DirectX 11.2 -tuki ja virrankulutusta on optimoitu. TSMC:n 28 nanometrin prosessilla valmistettu grafiikkapiiri rakentuu yli kuudesta miljardista transistorista. GDDR5-muistia on neljä gigatavua ja muistiväylä on 512-bittinen sillä muistiväylän kaistanleveys on yli 300 gigatavua sekunnissa. Tarkempia yksityiskohtia, kuten kellotaajuuksista tai stream-prosessoreiden lukumäärää ei vielä paljastettu.

Uuden sukupolven grafiikkapiireihin on integroitu ohjelmoitava TrueAudio-ääniohjain, joka mahdollistaa esimerkiksi suuremman määrän äänikanavien käytön kuin nykyprosessoreilla ja vähentää prosessorikuormaa. Yleisölle esitettiin demo, jossa 24-kanavaista ääntä oli miksattu alaspäin 7.1-kanavaiseksi. TrueAudio-teknologia on mukana Radeon R9 290X-, R9 290- ja R7 260X -malleissa.

Radeon R9 290X -näytönohjain on varustettu 6- ja 8-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimillä, kahdella kaksilinkkisellä DVI-liittimellä sekä DisplayPort- ja HDMI-liittimillä. AMD:n referenssinäytönohjaimessa tuuletin näyttäisi aikaisempien sukupolvien kaltaiselta radiaalituulettimelta ja muovinen musta-punainen ilmanohjain on uudelleensuunniteltu. Mielenkiintoinen yksityiskohta on CrossFire-liittimien puuttumien piirilevyltä ja näytönohjaimet kommunikoivat PCI Express 3.0 -väyläarkkitehtuurin välityksellä.

Radeon R9 290X tulee ennakkomyyntiin valituilta näytönohjainvalmistajilta 3. lokakuuta ja mukana toimitetaan Battlefield 4 -peli. Hinnasta ei toistaiseksi ole tietoa ja virallinen julkaisuajankohta on salassapitovelvollisuuden alainen.

Muropaketin uusimmat