Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro: Batmanin penis sai aikaan myrskyn vesilasissa – alastomuus on yhä tabu supersankaritarinoissa

20.09.2018 11:04 Tatu Junni

Elämme mielenkiintoisia aikoja: yksi tämän viikon kuumimmista popkulttuurikeskusteluista on pyörinyt Batmanin peniksen ympärillä. Eilen Yhdysvalloissa ilmestynyt Batman: Damned #1 -sarjakuva esitteli yön ritarin ilkialastomana, aina penistä myöten. Vaikka viittamies täyttää ensi vuonna jo 80 vuotta, oli tämä ensimmäinen kerta, kun lukijoille esiteltiin Batmanin siitin. Siinä mielessä uutiskynnyksen ylittyminen on ymmärrettävää.

Suomessa alastomuus on luonnollista. Ymmärrämme esimerkiksi hyvin sen, ettei vaatteiden riisuminen aina liity seksiin tai edes seksuaalisuuteen. Amerikan ihmemaassa tilanne on toinen. Jos joku riisuu housunsa jenkkiviihteessä, on 99 prosentin todennäköisyydellä luvassa seksiä – jota ei kuitenkaan näytetä. Kellistys, pyllistys ja kamera takkatuleen. Vóila! Palaamme sankarin seuraan, kun hän makaa peiton alla – ylävartalo paljaana, jos kyseessä on mies.

Vaikka supersankareiden asut ovat perinteisesti kuin iholle maalattuja, on supersankarisarjakuvien suhde alastomuuteen aina ollut ongelmallinen. Vuonna 1954 luotu sarjakuvien itsesäätelyelin Comics Code pyrki siivoamaan kaiken sopimattoman pois amerikkalaisten lapsilukijoiden silmistä. Liian verinen väkivalta ja alastomuus olivat listan kärjessä – heti perässä tulivat moraalisesti arveluttavat aiheet, kuten itsemurhat ja kommunismi. Tärkeintä oli suojella nuoria mieliä haitallisilta vaikutteilta.

1960-luvulla Marvel Comics sai aikaan kohun, kun Stan Lee käsitteli huumeita Spider-Man-sarjakuvassa ei-niin-valistavassa mielessä. Se ei jäänyt suinkaan ainoaksi kerraksi, kun pienet taltat nakuttelivat Comics Coden kivijalkaa. 1980-luvulla supersankarisarjakuvissa John Byrnen kaltaiset piirtäjät alkoivat vihjailla trikoiden alla olevista nänneistä ja toivat hahmojen asuihin bondage-kuvastoa. Todd McFarlane esitteli 90-luvun alussa Peter Parkerin ja Mary Jane Watsonin esileikkejä. Watchmenin ja Elektra Lives Againin kaltaisissa aikuislukijoiden tarinoissa vilahti alastomuutta ja jopa seksiä, mutta ei yksityiskohtaisesti esitettynä.

Comics Code toimi sarjakuvan tekijöiden ja lukijoiden riippakivenä aina 2000-luvulle asti. Nykyään sen linjauksia noudattaa enää harva kustantamo, mutta perinteet ovat yhä tiukassa. Vaikka supersankarisarjakuvien ensisijainen kohderyhmä on nykyään kokoelmia lukevat aikuiset, ovat seksi ja muut kypsemmät aiheet yhä harvinaisuus vaikkapa Batmanin tai Spider-Manin sivuilla. Image Comicsin ja indie-kustantamoiden kohdalla tilanne on sentään eri.

Kaiken tämän jälkeen ei ole yllättävää, että Batman: Damnedin muutama ruutu on noussut uutiseksi. Alastomuutta! Vihdoinkin! On täysin sivuseikka, että tuo alastomuus esiintyy kohtauksessa, jossa Bruce Wayne kävelee alasti Lepakkoluolassaan. Hän on yksin, eikä aiheeseen liity mitään seksuaalista. Joskus ihminen on alasti. Käsikirjoittaja Brian Azzarello ja piirtäjä Lee Bermejo ovat ymmärtäneet tämän ja toteuttaneet kohtauksen DC Comicsin siunauksella. Voi olla montaa mieltä siitä, onko kohtaus varsinaisesti tarpeellinen Azzarellon laatiman tarinan kannalta, mutta ainakaan tekijät eivät mässäile sillä. Jim Leen pin-up-pornahtava Tajunta on monin tavoin paljon törkeämpi kuin mikään mitä Batman: Damned tarjoaa.

Minkäänlainen edistysaskel tai uuden ajan alku ei Batman: Damned ole.

DC Comicsilla meni sisu kaulaan jo nyt – tai ehkä kustantamo sai uudelle sarjalle haluamansa huomion ja palaa nyt tuttuihin kaavoihinsa. Damned-minisarjan ensimmäistä numeroa myydään Comixologyn kaltaisissa digitaalisissa verkkokaupoissa vain sensuroituna versiona. Sarjakuvasivusto CBR:n mukaan myös tulevista fyysisistä painoksista aiotaan sensuroida alastonkohtaukset pois. Batman: Damned on suunnattu puhtaasti aikuislukijoille, ja Comics Coden luomisesta on jo yli 60 vuotta aikaa. Silti Amerikan supersankarit pakotetaan pitämään housut jalassaan eläkeikään asti – ja silloinkin hommasta nousee kohu. Ristiretkelle supersankarin peniksen puolesta tuskin kannattaa lähteä, mutta on silti vaikea olla ihmettelemättä, miten perinteisiin jämähtäneitä jokin taidemuoto ja viihdekentän kulma voivatkaan olla.

Sensuroimattomat ruudut Batman: Damnedista löytyvät täältä:

K18: Uusi Batman-sarjakuva teki historiaa – tällaista siveettömyyttä ei yön ritarilta ole ennen nähty

 

 

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat