Uusimmat

Marvel Studiosin elokuvat tuottavat Disneylle miljardeja dollareita, mutta tarinoiden ja hahmojen keksijöille maksetaan palkkioita, jotka kuulostavat huonolta vitsiltä

11.08.2021 12:25 Muropaketin toimitus

Marvel Studios ja DC Entertainment maksavat hahmojen keksijöille kiinteän kertakorvauksen vaikka niihin pohjautuva elokuva tienaisi miljardin.

Supersankarielokuvat hallitsevat elokuvamarkkinoita ja tienaavat studioilleen miljardeja. Tästä huolimatta tarinoiden ja hahmojen alkuperäiset keksijät eivät pääse nauttimaan taloudellisesta tuloksesta. Guardianin kattava artikkeli nimittäin paljastaa, että sekä Marvel Studios että DC Entertainment maksavat vain kiinteän kertakorvauksen alkuperäistekijöille huolimatta siitä, miten hyvin niihin pohjautuva elokuva menestyy.

Artikkelin mukaan Disney maksaa Marvel-sarjakuvien tekijöille kiinteän 5000 dollarin korvauksen, minkä lisäksi tekijä saa kutsun elokuvan ensi-iltaan.

Ed Brubaker, joka yhdessä Steve Eptingin kanssa oli vastuussa Winter Soldier -tarinalinjan uudesta käynnistämisestä Captain America -tarinoissa, kertoo Guardianille olevansa tilanteesta harmissaan. Sebastian Stanin esittämä Bucky Barnes / Winter Soldier on elokuvien lisäksi nähty nyt jo omassa Disney+-sarjassaankin, mutta alkuperäiset tekijät saavat näistä enää pelkät kiitokset.

Poikkeuksena ovat niin sanotut suuret tekijät, jotka ovat neuvotelleet itselleen kattavampia sopimuksia, sillä heidän luomuksiaan studioilla ei ole varaa menettää. Pienemmät tekijät jäävät kuitenkin yhä edelleen helposti toisarvoiseen asemaan palkkioita maksettaessa.