Uusimmat

Pulitzer-palkittu sarjakuvaklassikko ei käänny elokuvaksi ikinä: “Pidän elokuvista, mutta Maus toimii paremmin kirjana”

09.02.2022 12:36 Muropaketin toimitus

Maus

Art Spiegelmanin omaelämäkerrallinen ja Pulitzer-palkittu Maus-sarjakuva ei tule koskaan saamaan filmatisointia.

Vaikka moni klassikkosarjakuva on kääntynyt 2000-luvun saatossa elokuvaksi tai tv-sarjaksi, on toisen maailmansodan juutalaisvainoista kertovasta Maus-sarjakuvasta turha odottaa moista.

Ei ainakaan niin kauan kun Art Spiegelman voi itse asiaan vaikuttaa.

”Pidän kyllä elokuvista, mutta Maus toimii paremmin kirjana. Se on intiimimpi muoto ja sarjakuvat kutkuttavat aivoja paremmin”, Spiegelman totesi The Hollywood Reporterille viime viikolla.

Kaksiosaisesta Mausista (1986 ja 1992) on haluttu tehdä elokuva ainakin neljään otteeseen, mutta Art Spiegelman on kerta toisensa jälkeen kieltäytynyt myymästä luomuksensa oikeuksia.

Lisäksi sarjakuvataiteilija on kieltäytynyt miljoonien dollarien tarjouksista tehdä Mausista oheistuotteita.

WSOY on julkaissut alkuperäiset Maus-albumit vuosina 1990 ja 1992. Lisäksi saatavilla – joskin kiven alla – on vuoden 2003 kovakantinen kokoelma, joka sisältää molemmat Maus-tarinat.

Maus

Kahdella aikatasolla etenevä sarjakuvakertomus Maus perustuu piirtäjä Art Spiegelmanin vanhempien kokemuksiin Hitlerin hallitsemassa Euroopassa. Vielä yli vuosikymmen ensi-ilmestymisensä jälkeenkin monia alan palkintoja kerännyt teos on pelottavan ajankohtainen. Maus – selviytyjän tarina nousi ilmestyessään v. 1986 Yhdysvalloissa välittömästi tavanomaista merkittävämmäksi tapaukseksi. Poikkeukselliseksi sarjakuvan teki sen päähenkilöiden, Mauschwitzin keskitysleirin natsivartijoiden ja juutalaisten vankien kuvaaminen kissoina ja hiirinä.