Uusimmat

Vuotaneet ajurit ja NVIDIA varmistivat: G-sync tulee kannettaville

02.02.2015 21:04 Petrus Laine

Uutisoimme aiemmin CES-messuilla liikkuneesta huhusta, jonka mukaan NVIDIA olisi tuomassa G-sync-teknologiansa myös kannettaviin tietokoneisiin. Viime kuun lopulla netissä pyöri huhuja vuotaneesta ajurista, joka mahdollistaisi G-sync-teknologian käyttöönoton sitä tukevalla kannettavalla. PC Perspective -sivusto sai vuotaneen ajurin käsiinsä ja varmisti omilla testeillään sen toimivuuden. Myös NVIDIA vastasi sivuston kyselyyn varmistaen G-syncin tekevän tuloaan myös kannettaviin.

Vuotanut ajuri juontaa juurensa Asukselle. Raporttien mukaan Asuksen kannettavaa käyttävä asiakas oli saanut sen Asus Nordic:n edustajalta jonkin täysin G-synciin liittymättömän ongelman selvittämiseksi. Pian selvisi, että ajuri mahdollisti G-syncin käyttöönoton Asuksen G751-sarjan kannettavilla pelitietokoneilla. PC Perspectiven testeissä G-sync toimi pääosin ongelmitta. Ruudunpäivityksen laskiessa liian alas, tuli eteen kuitenkin joitain ongelmia, joissa näyttö pääsi pimentymään täysin. Työpöytäversio G-syncistä kärsii vastaanvalaisesta ongelmasta, mutta huomattavasti lievemmässä mittakaavassa, eikä esimerkiksi täydellistä ruudun pimentymistä ehdi tapahtumaan.

Kannettaviin suunnatussa G-sync-teknologiassa on kuitenkin selviä eroja työpöydältä tuttuun versioon. Kannettavien kohdalla G-syncin hyödyntäminen ei tarvitse erillistä G-sync-moduulia lainkaan. Asus G751:n kohdalla näyttö on kytketty näytönohjaimeen eDP-standardilla, joka on tukenut vaihtelevaa virkistystaajuutta jo vuosia. Koska NVIDIA on tuomassa G-syncin kannettaville ilman G-sync-moduulia ja käyttäen VESA:n standardia, on todennäköistä, että mikäli yhtiö tulee jonain päivänä tukemaan VESA:n työpöydälle tarkoitettua Adaptive-sync-standardia, se tulee kutsumaan sitä G-sync-nimellä huolimatta eroista nykysieen G-synciin.

PC Perspective, Mobile G-Sync Confirmed and Tested with Leaked Alpha Driver