Uusimmat

Seuraavan sukupolven Intel-suorittimet saavat Intel LGA 1851 -kannan – lämmönlevittimeen muutos

14.12.2022 07:55 Muropaketin toimitus

Alder Lake ja Raptor Lake -suorittimet käyttävät LGA 1700 -kantaa, mutta se on vaihtumassa seuraavassa sukupolvessa.

Meteor Lake-S -työpöytäsuorittimissa Intel käyttää LGA 1851 -kantaa. Se on mitoiltaan täysin samankokoinen kuin LGA 1700, paitsi että LGA 1851:ssä on valmius piirun verran korkeampaan lämmönlevittimeen. Vanhat coolerit saattavat silti edelleen olla käyttökelpoisia uudessa kannassa. LGA 1851 on tulossa myös Meteor Lakea seuraavalle Arrow Lake -sukupolvelle.

Korkeampi lämmönlevitin voi kummuta muutamastakin syystä. Se saattaa antaa tilaa Meteor Lakessa esiteltävään Tiles-suunnitteluun, jossa suoritin sisältää yksittäisiä siruja. Tiles-suunnittelu tuo Meteor Lake -suorittimiin neljä pääsirua, jotka keskittyvät eri toimintoihin.

Toinen syy korkeampaan lämmönlevittimeen voi olla, että se torjuisi ainakin Alder Lakeissa ilmennyttä vääntymis- ja ylikuumenemisongelmaa.

Meteor Lakejen Intel 4 -valmistusprosessin arvellaan parantavan suorituskykyä wattia kohden 20 prosenttia.  Alder Lakejen ja Raptor Lakejen tapaan suorittimessa käytetään hybridiarkkitehtuuria, sisältäen suorituskykyisiä Redwood Cove P-ytimiä ja energiatehokkaita Crestmont E-ytimiä. Suorittimet tukevat LPDDR5X-7500-muistiteknologiaa.