Uusimmat

”Hienoin tekstinkäsittelyohjelma, joka on koskaan luotu” – klassikkosovellus on nyt ladattavissa ilmaiseksi

Kuva: Pixabay / Jking

11.08.2024 10:14 Muropaketin toimitus

Kirjoittamisen kanssa pidempään tekemisissä olleet tunnistanevat DOS-käyttöjärjestelmällä toimineen tekstinkäsittelysovelluksen nimeltään Wordstar. Viimeinen versio siitä oli Wordstar 7, ja nyt se on saatavilla ilmaiseksi Windows-käyttöön.

Ilmaisversion takana on Wordstar-fani, tieteiskirjailija Robert J. Sawyer. Hän käyttää edelleen Wordstaria kirjojensa kirjoittamiseen.

Vaikuttaa siltä, että lakiteknisesti sovelluksen jakaminen ilmaiseksi ei ole täysin riskitöntä Sawyerille. Sovellusta on kuitenkin viimeksi päivitetty vuonna 1992, joten kaiken järjen mukaan se on niin sanottua abandonwarea. Sawyer luottaa ainakin itse siihen, että hän voi jakaa sovellusta ilmaiseksi.

Sawyerin Wordstar-ilmaispaketti on Wordstar for DOS 7.0 Rev. D. Hän ei jaa pelkkää sovellusta, vaan hän on työskennellyt viikkojen ajan lisäsisällön parissa. Paketissa on ainakin jonkinlaisia apukeinoja, jotta Wordstaria on helpompi ajaa moderneissa tietokoneissa.

Näihin kuulunevat Sawyerin lisäämät, Windowsissa toimivat DOS-emulaattorit DOSBox-X ja vDosPlus. Paketti sisältää lisäksi muun muassa PDF-versiot seitsemästä alkuperäisestä ohjekirjasta ja apuohjelmia.

WordStar on ollut merkittävä osa Sawyerin uraa, koska hän on kirjoittanut sillä kaikki 25 romaaniaan, novellejaan ja freelance-artikkeleitaan. ”Hienoin tekstinkäsittelyohjelma, joka on koskaan luotu”, Sawyer tuumii.

Hän ei ole ainut Wordstarin fani. Sitä käyttävät edelleen muun muassa Ralph Ellison, George R. R. Martin, Andy Breckman ja Anne Rice. Alla lyhyt video Wordstarista. Wordstarin voi ladata täältä.