Uusimmat

Tältä näyttää Oppenheimer-tähti Cillian Murphyn uusi elokuva – Small Things Like These saa ensi-iltansa marraskuussa

Kuva: © 2024 Lionsgate

18.09.2024 08:04 Muropaketin toimitus

Small Things Like These -elokuvan keskiössä ovat Irlannin katolisen kirkon ylläpitämät epäinhimilliset Magdalena-pesulat.

Small Things Like These -elokuva avasi Berliinin elokuvajuhlat viime helmikuussa. Nyt Lionsgate on julkaissut Tim Mielantsin ohjaamasta draamasta vihdoinkin ensimmäisen trailerin.

Enda Walshin käsikirjoittama elokuva perustuu Claire Keeganin saman nimiseen vuoden 2021 kirjaan. Pääosaa esittää Cillian Murphy.

Small Things Like These -leffassa nähdään Murphyn lisäksi muun muassa Ciaran Hinds, Emily Watson, Eileen Walsh, Michelle Fairley ja Clare Dunne.

Elokuva kertoo Murphyn esittämästä kaivostyöntekijä Bill Furlongista, joka löytää jouluna 1985 seurakuntansa salaisuuden. Leffan keskiössä ovat Irlannin katolisen kirkon ylläpitämät Magdalena-pesulat. Vuoteen 1996 asti toimineissa pesuloissa työskenteli 10 000 naista, jotka eivät saaneet työstään palkkaa.

Nunnien pyörittämiin pesuloihin päätyi naisia monista eri syistä. Usein heitä syytettiin sopimattomasta käytöksestä, kuten esimerkiksi avioliiton ulkopuolisesta raskaudesta. Pesuloihin joutui myös orpoja ja vammaisia. Nuorimmat laitoksiin joutuneet olivat yhdeksänvuotiaita. Yksi kymmenestä Magdalena-pesulaan joutuneista naisista kuoli.

Naisten elinoloja pesuloissa on kuvailtu epäinhimillisiksi ja tarkoituksellisen nöyryyttäviksi. Työmäärä oli kohtuuttoman raskas, ja tyttöjä ja naisia hallittiin kovalla uskonnollisella kurilla ja pelottelulla.

Ensimmäiset Magdalena-pesulat perustettiin vuonna 1922.

Small Things Like These saapuu Iso-Britanniassa teattereihin 1. marraskuuta. Yhdysvalloissa ensi-ilta on 8. marraskuuta. Leffan saapumista Suomeen ei ole vielä vahvistettu.

Small Things Like These

Kuva: © 2024 Lionsgate

Small Things Like These / Cillian Murphy

Kuva: © 2024 Lionsgate