Uusimmat

Intel esitteli 1 hertsin näyttötekniikan – mukana myös BOE

Kuva: © Intel

22.09.2024 10:15 Markku Leppilampi

Tietotekniikkajätti Intel on tehnyt kehitysyhteistyötä näyttöpaneeleja valmistavan BOEn kanssa.

Intelin ja BOEn yhteistyö on poikinut näyttötekniikan, joka voi tulevaisuudessa vähentää näyttöpaneelien virrankulutusta merkittävästi. Säästöt voivat olla jopa 65 prosenttia.

Tekniikan ominaisuutena virkistystaajuus säätyy näytön staattisilla alueilla yhteen hertsiin. Ominaisuus on dynaaminen ja se hyödyntää tekoälyalgoritmeja.

Näytöt kuluttavat todella paljon virtaa laitteissa kuten kannettavissa tietokoneissa. Jos niiden virrankulutusta pystyttäisiin vähentämään, se lisäisi merkittävästi akunkestoa.

Intel ja BOE kutsuu kehittämäänsä näyttötekniikkaa nimellä ”Winning Display 1 Hz”.  Intelillä on takataskussaan myös toinen tekniikka nimeltään Intelligent Display Technology 2.0. Se sisältää joukon älykkäitä ominaisuuksia, joilla voi esimerkiksi laskea virkistystaajuutta, jos tietokone on matalan aktiivisuuden tilassa.

Tekniikan puitteissa voi ainakin seurata hiiren käytön aktiivisuutta, käyttäjän pään liikettä ja muuta käyttäytymistä. Näin älykkäät ominaisuudet voivat määritellä esimerkiksi sen, onko käyttäjä tietokoneella läsnä. Virkistystaajuuden lisäksi virransäästötekniikoihin kuuluu kontrastin ja taustavalon säätäminen vähemmän virtaa kuluttaviin tiloihin.

Käyttäjän katseen seuraamisesta on se etu, että paneelin virkistystaajuutta ja kirkkaustasoa voi säätää aluekohtaisesti. Jos käyttäjän mielenkiinto on kiinnittyneenä tiettyyn osaa näyttöä, virkistystaajuus ja kirkkaus voisi olla sillä alueella kirkkaammalla tasolla.

Winning Display 1 Hz saattaisi olla raporttien mukaan tulossa aluksi kannettaviin tietokoneisiin, joissa on Lunar Lake -malliston suoritin.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat