Uusimmat

Etelä-Koreassa kehitettiin rikokset etukäteen tunnistava tekoäly – osuu jo 82,8 prosenttisesti oikeaan

Kuva: @ Pixabay

21.09.2024 19:16 Muropaketin toimitus

Tieteilijöiden projekti tuo väkisinkin kaikuja Minority Report -elokuvasta.

Kyseisessä elokuvassa Tom Cruisen näyttelemä poliisi käytti rikosten estämiseen työkalua, joka ennusti rikokset etukäteen. Puuha oli mielekästä siihen saakka, kunnes järjestelmä ennusti Cruisen hahmon tekevän rikoksen, ja hän päätyi itse takaa-ajetuksi.

Eteläkorealaiset tieteilijät kehittivät vastaavantyyppisen tekoälyn, jonka tarkoituksena on ennustaa niin ikään rikokset etukäteen. Maan elektroniikka- ja televiestintätutkimuslaitos esitteli Dejaview- tekoälyjärjestelmän, joka analysoi valvontakamerakuvaa havaitakseen ja ehkäistäkseen rikollista toimintaa.

Dejaview perustuu koneoppimiseen, ja se osaa analysoida näkemäänsä sekä tunnistaa kameran taltioimista tapahtumista merkkejä mahdollisista rikoksista. Se ottaa pohdinnoissaan huomioon ainakin kellonajan, sijainnin, aiemmat tapahtumat ja vielä muitakin muuttujia rikoksen riskiä arvioidessaan.

Dejaview voi keskittyä myös yksilöihin. Jos se tunnistaa ”korkean riskin” yksilön, se seuraa kohteensa liikkeitä. Jos käytöksessä huomataan riskisignaaleja, järjestelmä saattaa tällöin ennustaa kohta tapahtuvan rikoksen.

Kun järjestelmä tunnistaa jotain epäilyttävää, viranomaisilla on mahdollisuus lähettää poliisi paikalle jo ennen rikoksen tapahtumista. Tieteilijöiden mukaan järjestelmä osuu jo 82,8 prosenttisesti arvioissaan oikeaan.

Järjestelmää on opetettu massiivisella datamäärällä, joka on peräisin 32 000 valvontakamerasta kolmen vuoden ajalta. Tekoäly oppi tunnistamaan materiaalista toistuvia malleja, joita se hyödyntää valvontatyössään.

Dejaview tulee ensin käyttöön julkisille paikoille, joissa on paljon ihmisiä. Näitä ovat ainakin lentokentät, tehtaat ja suuret tapahtumat. Kaupalliseen käyttöön tekniikka on tulossa vuoden 2025 loppuun mennessä.