Uusimmat

Tekoälyn hyödyt jäivät uudessa tutkimuksessa pettymykseksi – jopa haittaa

Kuva: @ Pixabay

06.10.2024 20:07 Muropaketin toimitus

Ohjelmoijien työn on arveltu helpottuvan ja nopeutuvan tekoälyn esiinmarssin vuoksi. Uusi tutkimus kertoo myös toista tarinaa.

Generatiivisen tekoälyn on uskottu tuovan päivittäistä apua esimerkiksi koodaustyöhön. Tällaisia työkaluja on jo olemassa, ja yksi niistä on GitHub Copilot -koodausavustaja.

Kyseinen avustajan tarkoituksena on auttaa ohjelmoijia kirjoittamaan koodia nopeammin ja helpommin. Se tarjoaa koodiehdotuksia reaaliaikaisesti, jonka pitäisi mahdollistaa keskittymisen ongelmanratkaisuun ja yhteistyöhön kollegoiden kanssa. Avustin toimii ainakin Python, JavaScript, TypeScript, Ruby, Go, C# ja C++ -ohjelmointikielten kanssa.

Uudessa Uplevelin tekemässä tutkimuksessa seurattiin kolmen kuukauden ajan noin 800 kehittäjää, ja verrattiin heidän tuotoksiaan sekä GitHub Copilot -koodausavustajan kanssa että ilman sitä.

Uplevelin käyttämien mittarien perusteella merkittäviä parannuksia Copilotia käyttävien kohdalla ei havaittu. Usein oli päinvastoin, sillä avustinta käyttävien kehittäjien koodissa oli 41 prosenttia enemmän bugeja.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös kehittäjien burnoutia eli loppuun palamista. Uplevel ei havainnut, että tekoälyassistentti olisi vähentänyt sellaisia oireita.

TechSpotin mukaan käytännön työelämässä koodausavustimien vastaanotto on ollut vaihtelevaa. Gehtsoft USA:n toimitusjohtaja Ivan Gekht sanoi tekoälytyökalujen luoman koodin olevan haasteellista ymmärtää ja debugata. Innovative Solutionsin Travis Rehl puolestaan kehui avustimia ja sanoi niiden niiden parhaimmillaan kolminkertaistaneen ohjelmistokehittäjien nopeuden.