UUSIMMAT

Nvidian Jensen Huang äityi ylistämään Elon Muskia – jättiprojektin väitetään hoituneen vain 19 päivässä

Kuva: @ Nvidia

16.10.2024 07:48 Muropaketin toimitus

Elon Muskin kerrotaan tehneen yli-inhimilliseltä kuulostavan suorituksen. Näin antaa ymmärtää Nvidian Jensen Huang.

Musk hankki Nvidialta 100 000 H200-kiihdytintä, jotka tarjoavat laskentakykyä Muskin xAI-tekoäly-yrityksen supertietokoneeseen. Musk tiimeineen yhteistyössä Nvidian kanssa onnistui väitetysti asentamaan 100 000 H200-kiihdyttimen superklusterin vain 19 päivässä.

Nvidian toimitusjohtaja ylisti X-alustalla jaetulla videolla asiasta Muskia. Hän kehui Muskin insinööritaitoja, isojen järjestelmien rakennuskykyä sekä resurssien hankinta- ja käyttöönottotaitoja.

Prosessiin kuului muun muassa koko tehtaan varustaminen nestejäähdytyksellä ja riittävällä virransyötöllä, jotta kaikki kiihdyttimet saatiin toimimaan. Lisäksi urakkaan kuului Nvidian ja Elon Muskin insinööritiimien välistä koordinointia, jotta kaikki laitteistot ja infrastruktuuri saatiin toimitettua ja asennettua koordinoidusti.

Huangin mukaan ponnistus oli ”yli-inhimillinen”. Huang sanoo, että tyypillisen datakeskuksen pystyttämisessä kestää yleensä neljä vuotta. Pelkästään kolme vuotta tuosta ajasta käytettäisiin suunnitteluun, kun taas viimeinen vuosi käytettäisiin laitteiston toimittamiseen, asentamiseen ja kaiken toimintakuntoon saattamiseen.

Huang kuvaili Nvidian laitteistojen monimutkaisuutta verrattuna tyypilliseen, perinteiseen datakeskukseen. Erityisesti kaapelointia on Huangin mukaan enemmän.

– Se määrä johtoja, joka menee yhteen solmuun… tietokoneen takana on vain johtoja.

Huang sanoo, ettei vastaavaa asennusurakkaa ehkä tulla näkemään – ainakaan pitkään aikaan. Video alla.